A toborzástól
​​​​​​​a sikeres foglalkoztatásig

Toborzástól a foglalkoztatásig

Egy megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásának sikeressége a munkáltató részéről bizonyos mértékű nyitottságot és rugalmasságot igényel, elköteleződést a megoldások keresésére és alkalmazására. Ezek a képességek egy mai versenyképes piaci alapon működő szervezetnél már jelen vannak, így elsősorban a helyzetből adódó bizonytalanságok és a megfelelő információ hiánya, esetleges korábbi rossz tapasztalatok leküzdése lehet a cél. Az alábbi információk elsősorban ajánlások, támpontok, ugyanakkor a portál lehetőséget biztosít a munkaadóknak arra, hogy kérdéseiket feltegyék szakembereknek, ezzel is segítve a sikeres foglalkoztatás megvalósulását.

Egy új munkaerőigény és annak megváltozott munkaképességű személlyel történő betöltése alapvetően ugyanazokat a lépéseket foglalja magába, mint egy ép munkavállaló esetében. Néhány helyen azonban vannak olyan többletinformációk, szabályok, megoldások, amelyek eltérnek a szokásostól, és ezek alapvetően kihatnak a sikerességre.

 

A munkaerő-igény felmerülése

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a rehabilitációs foglalkoztatási kezdeményezések tudnak tartós sikert elérni, ahol tisztán megfogalmazódnak a célok és a hozzájuk kapcsolódó eredmények. Amikor felmerül a munkaerőigény, akkor általában egy problémát, egy helyzetet kívánnak a munkaadók ezekkel kezelni. Ilyen helyzet lehet pl. fejlesztések vagy pénzügyi racionalizálás során a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása, vagy egy szervezeti kultúraváltás esetén a szervezet sokszínűségi stratégiájának megvalósítása, vagy akár a munkaadó társadalmi/szociális elköteleződése is.

 

További információ

A felvételi folyamat indulásának előfeltételei

Toborzás

A kiválasztás

Tesztek

Munkahelyi beillesztés

A foglalkoztatás időszaka