Ingyenes rehabilitációs mentor képzési lehetőség MMK személyek számára

Ingyenes rehabilitációs mentor képzési lehetőség MMK személyek számára


Összefoglaló

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által megvalósított EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt keretében 2023. év első negyedévében támogatott rehabilitációs mentor képzések kerülnek megvalósításra, amelyekre várják az érdeklődő MMK személyek jelentkezését.

2022. december 09.

 

#EFOP-1.1.1 projekt #szolgáltatás #képzés #támogatás #NSZI

Az Érték Vagy! Portál üzemeltetője, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által megvalósított, 2015. óta működő EFOP-1.1.1-15 "Megváltozott munkaképességű emberek támogatása" kiemelt projekt rehabilitációs mentor képzés fejlesztését valósítja meg jelenleg. Ezt követően, a 2023-as év elején rehabilitációs mentor képzések kerülnek elindításra 150 fő MMK személy támogatott részvételével, amelyre a projekt várja az alábbi feltételeknek megfelelő megváltozott munkaképességű személyek érdeklődését. 

A résztvevők számára ingyenes – a projekt által támogatott – képzés keretében munkaerő-piaci segítők, úgynevezett rehabilitációs mentorok kerülnek majd képzésre. A rehabilitációs mentor röviden összefoglalva egy foglalkozási rehabilitációs segítő szakma. A mentorok munkájuk során más MMK személyek elhelyezését, vagy munkahelyen történő sikeres munkavállalását segítik elő, elsősorban személyesen nyújtott, támogató szolgáltatások biztosítása révén. A rehabilitációs mentorok elsősorban akkreditált munkaadóknál kerülhetnek alkalmazásra, de a nem akkreditált munkaadók számára is több szempontból előnyös a foglalkoztatásuk, ugyanis 2021-től a rehabilitációs hozzájárulás terhére elszámolható egy-egy mentor foglalkoztatása a nyílt munkaerő-piacon működő munkaadók számára is.

A rehabilitációs mentor képzésen történő részvétel feltétele, hogy a jelentkező

  • igazoltan megváltozott munkaképességűnek minősüljön, 
  • legalább középfokú végzettséggel rendelkezzen, 
  • vállalja a rehabilitációs hatóságnál történő – szolgáltatást kérőként megvalósuló – nyilvántartásba vételt, 
  • állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye a konvergencia régiókban legyen bejelentve illetve, hogy 
  • a képzési támogatás igénybevétele érdekében belépjen, majd együttműködjön az EFOP-1.1.1-15 projekttel. 

A képzés elsősorban azon személyek számára ajánlott, akikben a sorstársi empátia mellett a segítőkészség is megvan, ugyanakkor a képzés résztvevőinek kiválasztásánál előnyt jelent a felsőfokú végzettség, illetve a szociális területen, vagy emberekkel történő foglalkozásban szerzett segítői tapasztalat.

A képzésre nem csak az állást kereső, hanem a munkaviszonyban álló megváltozott munkaképességű személyek is jelentkezhetnek. Emiatt olyan munkaadók számára is ajánlott a képzés lehetőségének megfontolása, amelyek MMK személyeket foglalkoztatnak és szándékukban áll olyan rehabilitációs mentorokat alkalmazni, akik nem csak új MMK munkavállalók felvételében és beilleszkedésében, de a jelenlegi munkavállalók sikeres foglalkoztatásában is nagy szerepet játszhatnak.

A rehabilitációs mentor képzések helyszínét a jelentkezők száma alapján választja majd ki a projekt, de várhatóan 10 megyeszékhelyen kerülnek megvalósításra a tervezett tanfolyamok. A képzések első körben 2023.01.30-ai kezdéssel indulnak, az alábbi helyszíneken:
•    Debrecen,
•    Kecskemét,
•    Pécs,
•    Szolnok,
•    Veszprém.

A képzés időtartama 10 nap (összességében 80 óra), azaz rövid és intenzív a képzés, ez tehát napi 8 órás oktatást jelent a résztvevők számára. A 10 napra tervezett képzés összességében 3 hét alatt kerül megvalósításra, így az első képzési kör várhatóan 2023.02.17-én zárul majd le. 

A képzések második köre jelenleg még tervezés alatt áll – a helyszínek az érdeklődők létszámának függvényében kerülnek kiválasztásra –, majd ezt követően 2023. március hónap első felében kerül elindításra várhatóan a következő 5 képzés.

További fontos információk:

  • A képzésen történő részvétel, ezáltal a szakmai ismeret megszerzése a projekt ügyfelei számára teljes mértékben ingyenes! 
  • A programrésztvevők számára 100%-ban megtérítik a képzésre történő utazás költségeit.
  • A képzésen résztvevők számára (amennyiben nem állnak munkaviszonyban) megélhetést biztosító támogatást biztosít a projekt a képzés teljes időtartama alatt.

A képzéssel, illetve a projektben való részvétellel kapcsolatban minden fontos tudnivalót megtalálhatnak az érdeklődők ezen a linken.

Amennyiben a rehabilitációs mentor képzésen történő részvétel felkeltette érdeklődését, úgy részvételi szándékát az efop111@nszi.hu e-mail címre küldött e-mailben (lakóhely vagy tartózkodási hely, illetve telefonszám megjelölésével) tudja jelezni a Projekt számára. Ezt követően a projekt munkatársai fogják majd keresni Önt a részletekkel.

 

 

Plakát, rehabilitációs mentor képzés
Vissza