Információk a 2023-ban igényelhető SZJA személyi kedvezményről

Információk a 2023-ban igényelhető SZJA személyi kedvezményről


Összefoglaló

2023-ban is nőtt a betegség vagy fogyatékosság alapján érvényesíthető személyi kedvezmény mértéke, amellyel kapcsolatban számos hasznos információkat gyűjtöttünk össze cikkünkben. A kedvezmény igénybevételére jogosító betegségek kereséséhez már egy szűrő alkalmazás is elérhető az Érték Vagy! Portálon.

2023. január 17. NAV, Pénzcentrum, Könyveléscentrum, 24.hu, VORSZH

 

#fogyatékosság #egészségkárosodás #munkaerőpiac #foglalkoztatás előnyei #alkalmazás

2023. január 1-én a minimálbér 200.000 Ft-ról 232.000 Ft-ra nőtt. A kötelező legkisebb munkabér 16%-os emelkedésének következtében nemcsak a rehabilitációs hozzájárulás mértéke növekedett, hanem a megváltozott munkaképességű emberek krónikus betegségen, vagy fogyatékosságon alapuló SZJA adókedvezményét jelentő személyi kedvezmény érvényesíthető összege is.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 29/E. §-a szabályozza a személyi kedvezmény igénybevételét a súlyosan fogyatékos személyek számára, amellyel lehetőségük van az adóalapot, ezáltal a befizetendő adót is csökkenteni. Az Szja tv. szerint az összevont adóalapot csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél - az erről szóló igazolás, határozat alapján - a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején, jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának megfelelő összeg száz forintra kerekítve.

Ez adóban kifejezve a 2023. évben 11.595 Ft-ot jelent havonta (évente 139.140 Ft).

A NAV adatai szerint a 2019-es adóév után 2020-ban 283,5 ezren érvényesítettek személyi adókedvezményt, összesen 24,1 milliárd forint értékben. 2019-ben havi 7450 forint személyi adókedvezményt lehetett érvényesíteni. Hogy hányan nem éltek a lehetőséggel, azt nem tudni. De abból kiindulva, hogy a KSH csak cukorbeteg felnőttből több mint 1,1 milliót jelzett 2019-ben Magyarországon, jó sokan lehetnek, akik nem veszik igénybe az adókedvezményt. Vagy azért, mert nem vehetik igénybe, vagy mert nem tudnak róla.

 

HOGYAN IGÉNYELHETŐ?

A személyi kedvezmény adóalap-csökkentő kedvezményként a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a fiatalok kedvezménye, a 30 év alatti anyák kedvezménye után és az első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt megelőzően vehető igénybe.

Érvényesítéséhez vagy a súlyos fogyatékosságot igazoló orvosi igazolásra vagy a rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást megállapító határozatra van szükség. Ezek birtokában a magánszemély két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevalláskor májusban. A kedvezmény érvényesítését a személyi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, rendszeres bevételt juttató kifizetőtől. Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül, vagy a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papíralapú nyilatkozaton. A kedvezményről bővebben az „Szja-adóalap-kedvezmények” című, 73. számú információs füzetben olvashat. 

A kedvezmény az igazolás szerinti kezdő évtől igényelhető, de csak a fogyatékossági állapottal érintett hónapokra vehető igénybe. Aki korábban nem érvényesítette, az az önellenőrzés révén a korábbi évek adóját is visszaigényelheti az 5 éves elévülési határidőn belül. Ha valaki igénybe szeretné venni ezt a kedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy a háziorvos igazolja, hogy valóban szenved a kedvezményre jogosító betegségben. Visszamenőleges igazolás esetén azt is tartalmaznia kell a papírnak, hogy ez a betegség már a korábbi adóév(ek)ben is fennállt. Fontos, hogy aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, nincs szüksége orvosi igazolásra, a kedvezményt az erről szóló határozat birtokában érvényesítheti a járadék, ellátás folyósításának ideje alatt. A kedvezmény visszamenőleges igénybevételével kapcsolatban részletes leírás ezen a linken olvasható.

A - kedvezmény igénybevételét követően - 6 évig megőrzendő igazolásnak tartalmaznia kell: a kedvezményt igénybe vevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását, valamint az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.

 

MILYEN BETEGSÉGEK ALAPJÁN VEHETŐ IGÉNYBE?

Súlyosan fogyatékos személynek kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében meghatározott betegségben szenved, vagy a mellékletben említett fogyatékossággal él, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Bár sokan lennének jogosultak betegségeik alapján a kedvezményre, még mindig kevesen hallottak a a kedvezményről. Nem feltétlenül kell a legsúlyosabb problémákra gondolni: a kedvezmény olyan betegségekre is jár, amely alapján az illető - csak ezen kórkép alapján - nem minősülne megváltozott munkaképességű személynek. Egyes számítások szerint akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet, a kedvezményt azonban sokan nem használják ki, mivel nem is tudják, hogy jogosultak rá.

Jelenleg, 2023-ban - az összesen több, mint 11 600 nyilvántartott betegségtípusból - mintegy 752 db betegség és egyedi BNO kód esetében van lehetőség a személyi kedvezmény érvényesítésére az alábbi betegség és fogyatékossági csoportosítás szerint:

 1. Hallási fogyatékos - 14 db (BNO, azaz betegség jogcím)
 2. Mentális és viselkedészavarok - 15 db
 3. Látási fogyatékos - 5 db
 4. Mozgásszervi fogyatékos - 102 db
 5. Pervazív fejlődési zavarok - 9 db
 6. Schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok - 31 db
 7. Daganatos betegségek: A vérképzőrendszer rosszindulatú betegségében szenvedő - 130 db
 8. Mesterséges testnyílással élő személy - 10 db
 9. Súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő - 43 db
 10. Emésztőrendszer betegségei - 31 db
 11. Ritka betegségek - 25 db
 12. Az endokrin és anyagcsere betegségek - 29 db
 13. Veleszületett enzimopátiák - 54 db
 14. Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő - 1 db
 15. Krónikus légzési elégtelenségben szenvedő - 1 db
 16. Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban - 187 db
 17. Egyéb fejlődési rendellenességgel születettek - 55 db
 18. A női nemi szervek nem gyulladásos betegségei - 10 db

 

ÉN IGÉNYBE VEHETEM A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNYT?

Amennyiben kíváncsi arra, hogy az Ön egészségkárosodása feljogosítja-e személyi kedvezmény igénybevételére, akkor ellenőrizze betegségeit az újonnan elérhető, személyi kedvezmény alapjául szolgáló betegségeket tartalmazó adatbázis alkalmazásunkban, amelyet az alábbi gombra kattintva érhet el:

Személyi kedvezmény betegségek lista

 

MEKKORA ÖSSZEGET JELENTHET KONKRÉTAN?

Az interneten sokféle bérkalkulátor található, amelyekkel ki lehet kiszámolni, hogy mekkora az egyéni kedvezmény összege. Ahol bejelölhető a „személyi kedvezmény igénybevétele” opció is, az például a NOVITAX bér- és jövedelem kalkulátora

 

Forrás:

 

 

Kerekesszékes hölgy dobozokat számol
Vissza