Lehetőségek MMK álláskeresők számára

Lehetőségek MMK álláskeresők számára

Amennyiben Ön egészszégkárosodással vagy fogyatékossággal él, megváltozott munkaképességű személynek minősül és állást keres, akkor az alábbi cikkből tájékozódhat arról, hogy milyen lehetőségei vannak a munkaerő-piacon elérhető lehetőségek vonatkozásában az informálódásra, illetve hova érdemes fordulnia, ha a megfelelő munkahely megtalálásában személyes segítséget igényel.

 

Önálló, interneten keresztül történő álláskeresés:

A technológia fejlődésének köszönhetően sok munkalehetőség az otthon kényelméből, különböző állásportálokon keresztül is elérhető. Ezekhez a felületekhez mindenki ingyenesen hozzáfér, a tartalmak vagy állásajánlatok közötti böngészés még regisztrációhoz sem kötött, azonban a jelentkezés és alkalomadtán néhány szolgáltatás kívánja meg a felhasználói profil létrehozását.

 

1. Érték Vagy! Portál 

Az állásportálok között vannak kifejezetten megváltozott munkaképességű személyeknek szóló álláskereső oldalak is, mint a munkaadók és álláskeresők számára is ingyenes, Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által működtetett - a megváltozott munkaképességű személyek és a munkaadók kapcsolatteremtésének elősegítése érdekében létrehozott - Érték Vagy! Portál. A Portálon keresztül regisztrációt követően van lehetősége jelentkezni az MMK személyeknek a különböző, munkaadók által meghirdetett, kifejezetten MMK munkavállalók toborzása érdekében meghirdetett álláslehetőségekre. 

A Portálon elérhető állásajánlatokat az alábbi linken tekinthetik meg: https://ertekvagy.hu/allaskereses

A Portálra történő regisztráció tekintetében a regisztrációs segédletben foglalt információk állnak az érdeklődő MMK személyek segítségére, amelyből sok hasznos információ ismerhető meg a Portál használatáhz. A regisztrációt elvégzését követően, bejelentkezve a Portálra már látható, hogy az egészségi állapotnak és a megmaradt képességeknek mely munkakörök felelhetnek meg leginkább (az állásajánlatok kártyáján lévő zöld lámpák száma alapján). A regisztrált felhasználók pedig az állásajánlat alján található "Jelentkezés" sávra kattitntva tudják elindítani a jelentkezési folyamatot. A Portál további szolgáltatásairól online kiadványunkból tájékozódhat.

 

2. MMK személyeknek szóló egyéb álláskereső oldalak:

Az állásportálok között MMK személyekre specializált felület az elsősorban hallássérültek számára, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által létrehozott Akadályugrás, illetve a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által üzemeltetett www.mmkallas.hu.

Ezen felül minden álláskereső számára rendelkezésre áll

 • a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Virtuális Munkaerőpiac Portálja, vagy
 • egyéb, akár piaci alapon működő állásportálok, mint az MMK személyek számára sok állásajánlatot rejtő Profession.hu, de a Jobline.hu, a CVonline.hu, a hu.indeed.com is sok, megváltozott munkaképességű személyeknek szóló állásajánlatot hirdet időközönként, 
 • de ezeken túl is rendkívül sok lehetőség áll a számítógépkezelői ismeretekkel és digitális írástudással rendelkező MMK álláskeresők rendelkezésére.

 


Akkreditált foglalkoztatók:

A kifejezetten MMK munkavállalók és hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását alapvető célnak tekintő, másodlagos munkaerő-piacon működő, korábban védett foglalkoztatóként ismert munkaadók sok MMK munkavállalót keresnek a fluktuáció ellensúlyozására, így érdemes lehet ezen szervezeteknél közvetlenül is érdeklődni. Évente átlagosan 30 ezer MMK személynek teremtenek munkalehetőséget, állami támogatások és a piacról származó bevételeik terhére. A munkaadók teljes listája az alábbi linken keresztül letölthető nyilvántatásból ismerhető meg. Néhány, nagyobb foglalkoztató weboldalát összegyűjtöttük, mert sok esetben ezen szervezetek csak ott hirdetnek meg üres álláslehetőségeket, amiatt érdemes ezen weboldalakat felkeresni:

Az akkreditált foglalkoztatók lakóhelyhez közeli telephelyeit egy térképes alkalmazás segítségével böngészheti honlapunkon: https://ertekvagy.hu/szolgaltatas-terkep


 

Segítség az álláskeresében:

 

1. A járási hivatal rehabilitációs hatósági feladatokat ellátó osztályánál igénybe vehető szolgáltatások

Amennyiben a megváltozott munkaképességű személy szeretne elhelyezkedni, illetve az álláskeresés során segítséget igényel, akkor érdemes a megyei vagy fővárosi kormányhivatal rehabilitációs hatóságát felkeresnie, ahol különböző munkalehetőségek felajánlásával és szolgáltatásokkal tudják segíteni a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációját. Ha az álláskeresőnek komplex minősítése alapján kötelezően nem szükséges együttműködnie a rehabilitációs hatóságok foglalkozási rehabilitációs ügyintézőivel, akkor sincs akadálya, hogy saját döntése alapján kérelmezze szolgáltatáskérőként történő nyilvántartásba vételét. Ezáltal a foglalkozási rehabilitációs ügyintézők személyes támogatást tudnak nyújtani az elhelyezkedéséhez, vagy egyéb szolgáltatások eléréséhez.

 

2. A járási hivatal foglalkoztatási feladatokat ellátó osztályánál igénybe vehető szolgáltatások

Ha munkahelyet szeretne váltani, vagy megszűnt a munkahelye, munkaköre, kérheti álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként történő nyilvántartásba vételét a lakóhelye szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályán (a korábbi „munkaügyi központnál”). 

 • A szolgáltatást kérők részt vehetnek a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokon: munkaközvetítésen, információnyújtáson, tanácsadáson.
 • Az álláskeresőket pedig megilletik egyes támogatások is, valamint a munkáltatók az álláskeresők alkalmazása esetén támogatást is igényelhetnek.

Fontos azonban, hogy a munkaügyi szervezetnél az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel csak abban az esetben valósulhat meg (egyéb más feltételek teljesítése mellett), ha a megváltozott munkaképességű álláskereső megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban nem részesül (azaz rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban nem részesül, vagy azt megszünteti).

Ugyanakkor az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel - és így a különböző uniós forrásból nyújtott, foglalkoztatást bővítő támogatások - alanya lehet a MMK személyek közül az az egészségkárosodással élő személy, aki:

 • fogyatékossági támogatásban, 
 • vakok személyi járadékában, 
 • rokkantsági járadékban, vagy
 • bányászok egészségkárosodási járadékában

részesül és ezek mellett párhuzamosan nem vesz igénybe rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. 

 

3. Az akkreditált szolgáltató szervezeteknél igénybe vehető szolgáltatások

A megváltozott munkaképességű személy elhelyezkedést elősegítő foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokon vehet részt a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett nyilvántartásban megjelenő akkreditált, foglalkozási rehabilitációs szolgáltató szervezeteknél. Ezen szervezetek többsége nagy tapasztalattal és helyi kapcsolatrendszerrel tudja elősegíteni a felkészítésen áteső MMK és fogyatékos személyek elhelyezkedését. Jogszabály alapján különféle szolgáltatások és tanácsadások segítik elő a személyes támogatást kérő MMK álláskeresők felkészítését a munkavállalásra, amelyek főbb irányai alapján az MMK álláskereső segítséget kaphat:

 • a munkaerő-piaci ismereteinek és képességeinek felmérésében és fejlesztésében, 
 • az önéletrajzírásban és az állásinterjúra való felkészülésben,
 • a munkavállaláshoz kapcsolódó problémáinak és nehézségeinek leküzdésében,
 • az álláskeresésben, a megfelelő munkahely megtalálásában és megtartásában,
 • a megfelelő munkaadó feltérképezésében és kiválasztásában, a jelentkezésben 
 • az elhelyezkedést követő betanulásban és a munkahelyi beilleszkedésben.

 

4. Munkaerő-kölcsönző és munkaközvetítő cégek

Vannak olyan vállalatok, amelyek fő profilja a munkavállalók közvetítése és /vagy kölcsönzése. Ezek közül is van jónéhány olyan szervezet, akik rendelkeznek kifejezetten rehabilitációs üzletággal, azaz foglalkoznak megváltozott munkaképességű álláskeresők elhelyezésével (pl: WHC, Prohumán, Trenkwalder, Work Force, Pannon-Work, amelyek közül több szervezet az Érték Vagy! Portálon keresztül is toboroz MMK álláskeresőket).
A HR Portál iparági toplistái bemutatják, hogy 2023-ban melyek voltak a legnagyobb munkaerő-kölcsönző és közvetítő cégek Magyarországon.

 

5. Állásbörzék

Az állásbörzék remek eszközei a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolásának, hiszen közvetlen kapcsolat-felvételi lehetőséget teremtenek egyszerre több munkaadónak és álláskeresőnek, annak érdekében, hogy a jövőben közöttük foglalkoztatásra irányuló jogviszony jöhessen létre. A kifejezetten MMK személyeknek szóló rehabilitációs állásbörzék mellett a nem célzott állásbörzék is jó alkalmat jelenthetnek a munkaadókkal való kapcsolatfelvételre. Ezek alapján az MMK álláskeresőknek is érdemes élnie az állásbörzék kínálta személyes bemutatkozási lehetőséggel, és böngésznie az alkalmakat.  A jövőben megrendezésre kerülő állásbörzékre internetes keresés során találhatunk rá, de a munkaügyi központok is rendszeresen szerveznek hasonló eseményeket.

 

6. További szervezetek elérhetősége az Érték Vagy! térképen

Az elhelyezkedésben személyes támogatást igénylő számára hasznos funkció lehet az Érték Vagy! Portálon elérhető szolgáltatástérkép, ahol rákeresve az adott településre, vagy a szolgáltatást nyújtó szervezetre látható, hogy az álláskeresőhöz legközelebb hol és milyen szervezethez tud fordulni közvetlen segítségért. 

A térképen az alábbi típusú szervezetek elérhetőségei találhatók meg:

 • rehabilitációs ügyintézők (megyei kormányhivatalok rehabilitációs hatóságai),
 • az akkreditált szolgáltató szervezetek (összes szolgáltatási helyszíne)
 • az akkreditált munkáltatók (összes telephelye)
 • a fejlesztő foglalkoztató szervezetek (összes telephelye)
 • a jelnyelvi tolmácsok,
 • az országos érdekvédelmi szervezetek, illetve
 • az egyes (infokommunikációs és fizikai) akadálymentesítési szakértők.

 


További álláskeresést segítő információk: 

Vissza