Esélyegyenlőségi konferenciát rendeztek a Parlamentben

Esélyegyenlőségi konferenciát rendeztek a Parlamentben


Összefoglaló

A diszkrimináció elleni küzdelem gyakorlatai és tapasztalatai az Európa Tanács tagállamaiban címmel tartottak Esélyegyenlőségi Konferenciát a Magyar Parlamentben.

2021. december 06.

A nemzetközi konferencia 2021. november 11-én került megrendezésre a Parlament Delegációs termében, hibrid (jelenléti és online) eseményként. A magyar Európa Tanácsi Elnökség (2021. március-november) keretében Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, mint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke és a rendezvény fővédnöke, valamint Lovászy László Gábor PhD, a Miniszterelnökség kormányzati stratégiai kutatásokkal kapcsolatos feladatok ellátásért felelős miniszteri biztosa, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával esélyegyenlőségi konferenciát szervezett, melynek címe: „Gyakorlatok és tapasztalatok a diszkrimináció ellenes küzdelemben az Európa Tanács tagállamaiban” volt. 

A konferencia programja, előadói és a konferencia előadásainak részletes tartalma az alábbi, letölthető PDF dokumentumból ismerhető meg: Esélyegyenlőségi Konferencia könyv

A konferencián a köszöntőket követően Fülöp Attila, az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkára tartotta a nyitó előadást. A konferencia két szekcióban került lebonyolításra, az „Esélyegyenlőség és diszkrimináció elleni küzdelem az Európa Tanács tagállamaiban, illetve a „Nemzeti stratégiák és eredmények a fogyatékkal élő személyek számára” témák köré szerveződve.

A konferencia főbb gondolatai a következők voltak:
Az esélyegyenlőség régi európai érték, gyökere a keresztyénségben van. A fogyatékossággal élő személyek lehető leghatékonyabb társadalmi integrációja, képzése, munkavállalása nemcsak az érintettek és családjuk érdeke, hanem összeurópai érdek és az egyenlőtlenségek elleni küzdelem, különösen a nők esetében, feltételezi az egyénekre koncentrálódó diszkrimináció több forrásának azonosítását és leküzdését. A mesterséges intelligencia és a biotechnológia területén is számos etikai kérdéssel szembesülünk, amelyek csak mostanában jelentek meg a jogalkotó látókörébe és a következő évtizedek legfontosabb kérdéseivé fognak válni. 

A magyar kormány egyik legfőbb feladatának tartja, hogy biztosítsa minden fogyatékossággal élő személy számára a teljes élet lehetőségét, ehhez pedig elsősorban akadálymentesítés és önálló, saját kereset szükséges. Fontos bemutatni az előrelépéseket az EU jogalkotásában és magában az EU-s intézményekben, ugyanakkor rá kell világítani arra is, hogy mennyire sikeres vagy nem sikeres az EU ezzel kapcsolatos politikája. 

A gyermekvédelem egyre fontosabb téma, több figyelmet kell fordítani gyermekeink megvédésére, támogatására is, így a fogyatékossággal élő gyermekek védelme, támogatása is kiemelt feladat. Ennek keretében ismertetésre kerül, hogy az Európa Tanács Szociális Jogok Európai Bizottsága hogyan foglalkozott a fogyatékossággal élő gyermekek jogaival. Több előadó kitér arra a témára, hogy a fogyatékossággal élő személyek milyen akadályokba ütköznek Európa-szerte a foglalkoztatáshoz való hozzáférés tekintetében. Ezen a területen alapvető fontosságú a technológiai, az állami és a szociális szolgáltatási szektor közötti együttműködés megteremtése. 

Az Európai Szociális Karta 15. cikke foglalkozik a fogyatékossággal élő személyek szakmai képzéshez, a rehabilitációhoz és a társadalomba történő újra beilleszkedéshez való jogaival, ezért a Karta elemzése több előadásban is megjelenik. Az európai országok befogadó oktatási politikáinak és gyakorlatának vonatkozásában megállapítható, hogy miközben a szakpolitikák kidolgozása előrehaladt, a végrehajtás csak lassan követi az igényeket. Az emberi jogokról globálisan beszélnek és megállapodnak, de mivel helyben hajtják végre, ezért a szakpolitika és a gyakorlat egyaránt fontos. 

Ma még hosszú az út a fogyatékosság orvosi megközelítésétől az emberi jogi megközelítésig, ugyanakkor jó példa Japán, ahol a fogyatékossági diszkrimináció megszüntetéséről szóló törvény elfogadása és módosítása paradigmaváltást jelent az orvosi/jóléti modellről az emberi jogi/társadalmi modellre is.

A konferencia videó összefoglalója:
 

Az esélyegyenlőségi konferencia résztvevői tárgyalnak a parlamentben
Vissza