Egészségi állapot mellett betölthető munkakörök

Egészségi állapot mellett betölthető munkakörök

Egészségkárosodás mellett betöltött munkakör kereső kalkulátor

 

EFOP-1.1.1-15 projekt logója

Az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt (és TÁMOP-1.1.1-12/1 elődprojektje) keretében, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának segítésével párhuzamosan 9 éve kerülnek szisztematikusan feldolgozásra azok az adatkörök, hogy adott egészségi állapotban lévő, bizonyos betegséggel, egészségkárosodással, vagy fogyatékossággal élő emberek milyen munkakörökben tudtak elhelyezkedni. 2013 óta kb. 18.500 fő, fejlesztésbe vont MMK személy esetében jegyeztük fel, hogy mi volt az egészségkárosodás oka (BNO kód) és a sikeres programrészvétel során megvalósuló elhelyezkedés esetén a munkavállalás iránya (munkakör).


Ezen nehezen összegyűjthető foglalkozási rehabilitációs tudást és ismeretet (hogy milyen betegséggel milyen munkakör lehet megfelelő egy MMK személy számára) egy tapasztalat megosztásra alkalmas, egyszerű kereső és ajánló rendszerben rendeztük össze. Az alkalmazás célja, hogy akár egészségkárosodással élőként rákeresve a saját BNO kódokra, akár szakemberként használva a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő személyek pályaorientációban, segítsen a lehetséges célállások szűkítésében és meghatározásban. Emellett fontos cél, hogy a felhasználók felfedezhessék, hogy egy adott típusú betegség/fogyatékosság mellett milyen sokféle munkakörben tudják bizonyítani az MMK személyek azt, hogy értékes munkaerőként számíthat rájuk egy munkaadó.

Az összegyűjtött tapasztalatokat egészíti ki a Portálon elérhető foglalkozások-egészségi tényező alkalmazás, amely módszertani szempontból közelíti meg az egészségi állapot és megfelelő munkakör kérdéskörét.

Az Egészségkárosodással betölthető munkakörök elnevezésű alkalmazás használatával lehetőség nyílik arra, hogy a projektek adatbázisából nyert historikus adatok alapján megvizsgálják a programrésztvevők által korábban betöltött, így az adott egészségkárosodás (BNO kód) mellett sikeresen betölthető munkaköröket.

 

Az alkalmazás kialakításának fő célja, hogy

  • a megváltozott munkaképességgel vagy egészségkárosodással élő emberek számára segítséget nyújtson abban, hogy erőt és motivációt merítsenek a hasonló nehézségekkel, hasonló betegségek vagy fogyatékosság mellett állást kereső embertársaik eredményeiből,
  • az információ megosztásával esélyt teremtsen, azaz támogassa az adott betegség vagy fogyatékosság melletti munkavállalást a „másnak sikerült, akkor nekem is sikerülhet” gondolat, mint mozgatórugó mentén
  • szakemberek számára irányt mutasson a célállás(ok) meghatározása során, valamint hozzájáruljon a - hasonló egészségi állapottal betöltött munkakörök ismeretében - a megfelelő álláskeresési stratégia kialakításához.

 

Az alkalmazás használata

Az ajánló használatához a kereső mezőbe gépelje be a betegségének, egészségkárosodásnak vagy fogyatékosságának megnevezését, vagy BNO kódját.

A BNO kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. A BNO kód a szakvéleményen meghatározott betegség, egészségkárosodás elnevezése melletti betű és számjelzésből áll (pl.: A0290-salmonella fertőzés). Kérjük, hogy az alkalmazás használatához adja meg a megváltozott munkaképességet igazoló dokumentumon (komplex minősítést végző szakértői bizottság összefoglaló véleményén), vagy bármilyen egyéb, hivatalos egészségügyi dokumentációban szereplő főbb betegség megnevezést, vagy BNO kódot. Az egyes egészségkárosodásra, akár BNO kód akár a BNO kód szerinti megnevezés alapján is rá lehet keresni.

További segítségért tekintse meg a BNO kód keresőt.

Az alkalmazás használatához mindössze egyetlen mező kitöltésére van szükség, mely a "BNO kód vagy megnevezés" néven jelenik meg. Az egyes egészségkárosodásra, akár BNO kód, akár a BNO kód szerinti betegség megnevezés alapján is rá lehet keresni, majd az automatikusan töltődő lehetőségekből kiválasztásra kerülhet a megfelelő BNO kódok. Amennyiben ez megtörtént és a projekt(ek) keretei között volt korábban olyan programrésztvevő ügyfél, aki ezen betegség mellett vállalt munkát, akkor az alkalmazás kiszámolja, hogy összesen hány fő volt az, aki ugyanilyen betegség (BNO kód) mellett helyezkedett el, illetve a "Leggyakoribb elhelyezkedések:" alatt megjelenő listában megmutatja, hogy melyek voltak a leggyakoribb munkakörök és hány fő programrésztvevő volt képes a korábbiakban munkaviszonyt létesíteni.

Az alkalmazás az adott BNO kód(ok) vonatkozásában az első 100 munkaköri találatot jeleníti meg.

Amennyiben egy BNO kódot szeretne eltávolítani a korábbiakban hozzáadottak közül, úgy egyszerűen kattintson az eltávolítandó BNO kód nevére.

Majd a kereső gombra kattintva az ajánló megjeleníti, hogy milyen munkakörökben tudtak elhelyezkedni a keresett egészségügyi nehézséggel élő személyek. Több BNO kód megadása esetén az alkalmazás összeadja az adott BNO kódokkal rendelkező korábbi programrésztvevők elhelyezkedési kimeneteit a megjelenített munkakörök között.

Vissza