Álláskeresés dokumentumai

Álláskeresés dokumentumai

 

Az álláskereséshez szükséges célállás megfogalmazását követően térjünk rá az Álláskereséshez szükséges eszközökre. A 2020-as évekre gyakorlatilag elképzelhetetlenné vált, hogy egy állást kereső ember piacképes önéletrajz nélkül sikeresen elhelyezkedjen. Az önéletrajz az álláskereső névjegykártyája, amit személyesen, e-mailben, vagy postai úton is eljuttathat a számára szimpatikus álláshirdetésekre, vagy cégekhez.

 1. Önéletrajz

Az önéletrajz a szakmai életutat bemutató, munkavállaláshoz kapcsolódó legfontosabb információkat tartalmazó, vázlat jellegű, könnyen áttekinthető „reklámanyag”, amelynek a célja, hogy általa a munkaadó figyelmét felkeltsük. Az álláskeresési folyamat második fázisába, a személyes állásinterjúra való bejutást nagymértékben megkönnyíti, így az álláskeresés időszakát lerövidítheti egy jól elkészített szakmai önéletrajz.

 1. Motivációs levél

Az önéletrajzzal szemben a motivációs levél egy rövid, célirányos, általában folyószöveget tartalmazó levél, amely a megpályázott munkakörhöz való kapcsolódást, a személyes motivációt és a pályázó munkakörre való alkalmasságát mutatja be.

 1. Egyéb dokumentumok

Az elhelyezkedésben nagy segítséget nyújthat egy (korábbi munkaadó által írt) referencia, vagy ajánlólevél, illetve az eddigi eredményeket bemutató portfólió is. Emellett a munkaadó már a pályázathoz bekérheti esetleg a

 • Végzettséget tanúsító bizonyítványok másolatát,
 • Nyelvvizsga bizonyítvány másolatát,
 • Erkölcsi bizonyítványt,
 • Nyilatkozatokat,
 • Szakmai elképzelések vázlatát.

Ha jelentkezik egy álláshelyre, a legtöbb esetben önéletrajzot kérnek Öntől. Az önéletrajzhoz némely esetben szükséges motivációs levelet és/vagy az előző munkáltatótól kapott ajánlást mellékelni.

A jól megszerkesztett és megfogalmazott önéletrajz növeli esélyeit a munkáltatóval való személyes találkozásra. Ezért fontos, hogy önéletrajza jól áttekinthető, lényegre törő és meggyőző legyen.

A munkáltató az állásra pályázóval kapcsolatban arra kíváncsi:

 • milyen tapasztalatokkal,
 • milyen végzettséggel rendelkezik;
 • az adott munkahelyi közösségbe képes-e könnyen beilleszkedni,
 • és új munkafolyamatokat elsajátítani.

Javasoljuk, hogy önéletrajzát csak olyan helyre küldje el, ahol szívesen dolgozna!

 

Önéletrajz

Személyes adatok, elérhetőségek:

Név:

Szül. hely, idő:

Lakcím:

Telefon:

E-mail:

Előző munkahelyek:

Külön tüntessen fel minden, az önéletrajz szempontjából fontos betöltött állást, konkrét munkakört a legutóbbitól kezdve visszafelé haladva. Fejtse ki bővebben, hogy melyek azok a tevékenységek, amiket végzett munkája során függetlenül a munkakörétől.

Oktatás, képzés:

Tüntessen fel minden olyan jellegű képzést, szakképzést, tanfolyamot, mely az önéletrajz szempontjából fontos lehet. A legutóbbitól kezdje és visszafelé haladjon.

(Nyelvvizsga, számítógép-kezelői végzettség is ide kerüljön, bizonyítványa, oklevele róluk. Amennyiben nincsen, akkor ne itt, hanem a Személyes tulajdonságok résznél térjen ki rá.)

Személyes tulajdonságok:

Ismertesse képességeit, készségeit pl. gyakorlat, munkatapasztalat, képzések, élethelyzetek, szituációk során szerzett készségek, képességek (pl. kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, konfliktuskezelő képesség, szervezőkészség, segítőkészség stb.).

Írjon néhány mondatot arról, hogy milyen munkakör(ök)ben szeretne elhelyezkedni, figyelembe véve, hogy mi az, amit egészségügyi állapota miatt el is tud végezni.

Jelölje meg, amennyiben rendelkezik jogosítvánnyal, illetve azt is, ha nyitott a továbbképzésre, önképzésre.

Mellékletek:

Bizonyítvány(ok) másolatai, referencia (ajánlás előző munkahelyről), ha szükséges: motivációs levél, erkölcsi bizonyítvány.

Kelt: _________________, ______ év _____ hó _____ nap

    aláírás                                                      

 

Uniós önéletrajz

Napjainkban ez a legelfogadottabb önéletrajzforma. A magasabb kvalifikációt igénylő szellemi munkára jelentkezőknek ajánlatos elsősorban ezt kitölteni. Szempontjai eltérnek a korábban bemutatott önéletrajztól.

Az Uniós önéletrajzról részletesen olvashat és mintákat is találhat a http://europass.hu/ oldalon.

 

Motivációs, azaz kísérőlevél

Amennyiben az állást hirdető munkáltató a jelentkezéshez kéri, készítsen motivációs levelet. Ebben van lehetősége arra, hogy bővebben kifejtse az önéletrajzban formai okok miatt nem részletezett információkat. A motivációs levél egy rövid, de célirányos levél, amely a megpályázott munkakörhöz való kapcsolódást, a személyes motivációt és a pályázó munkakörre való alkalmasságát mutatja be.

 

Munkáltató megnevezése

Ügyvezető / kapcsolattartó neve: (amennyiben tudjuk pontosan)

Város

Utca, házszám

Irányítószám

 

Tárgy: Pályázat……...munkakör betöltésére

 

Tisztelt Cím (vagy konkrét személy neve)!

Hivatkozás: Arra hivatkozzon honnan értesült az álláslehetőségről, hol találta a hirdetést.

Miért keltette fel figyelmét az álláshirdetés?

Miért tartja magát alkalmasnak az állás betöltésére? - Hivatkozni lehet az önéletrajzban megfogalmazottakra (személyes tulajdonságok, képzettség, végzettségek, munkatapasztalatok, referencia, érdeklődési kör).

Motiváció, célok meghatározása: miért szeretné betölteni az állást? Jövőbeni tervei.

 

Kelt: …………………………., ……...év……..hó…….nap

 

Tisztelettel:

 ………………

aláírás

Elérhetőség:

Telefonszám:

Egyéb dokumentumok

Az elhelyezkedésben nagy segítséget nyújthat egy korábbi munkaadó által írt referencia vagy ajánlólevél, illetve az eddigi eredményeket bemutató portfólió is. Emellett a munkaadó bekérhet még esetleg további dokumentumokat.

További pályázati dokumentumok

 • Végzettséget tanúsító bizonyítványok másolata
 • Nyelvvizsga bizonyítvány másolata
 • Erkölcsi bizonyítvány
 • Nyilatkozatok
 • Elképzelések vázlata

 

Referencia, azaz ajánlólevél

Amennyiben van rá lehetősége – mert korábbi munkahelyén jó viszonyban vált el főnökétől, akkor érdemes beszereznie és csatolnia egy referenciát, vagy ajánlólevelet az önéletrajzához.
Az ajánlólevelet az előző munkáltatói írják, melyben megerősítik a náluk végzett munkájának eredményét, értékét. A munkaadó a munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló kérésére köteles működési bizonyítványt kiállítani, „a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad”.

 

Vissza