A mozgáskorlátozottság speciális jellemzői

A mozgáskorlátozottság speciális jellemzői

A mozgáskorlátozott személy meghatározása

Mozgáskorlátozott az a személy, aki valamilyen veleszületett betegség eredményeképpen, vagy krónikus baleset következtében részben, vagy egészében elvesztette helyváltoztató képességét. Olyan állapot, mely az egyén társadalmi részvételét jelentősen és tartósan akadályozza.
A fogyatékosság súlyosságának mértéke és a munkavégző-képesség meghatározása az egyén állapotától függően, az alkalmazott testközeli segédeszközök szerint kategorizálva történik:

 • Járássegítő segédeszközöket használó: bottal, mankóval, járógéppel rendelkező mozgássérültek.
 • Önhajtós és elektromos kerekesszékes mozgáskorlátozottak.

 

Bővebben a mozgáskorlátozottság speciális jellemzőiről

A mozgáskorlátozottság különböző okú megbetegedések, traumák, fejlődési rendellenességek stb. maradványa, következménye is lehet. Fontos a károsodás keletkezésének ideje, annak formája, mértéke és területe.

Végtagredukciós fejlődési rendellenességek és szerzett végtaghiányok:
Ebbe a kategóriába azok a személyek tartoznak, akiknek valamelyik végtagja vagy végtagjai különböző mértékben hiányoznak, vagy nagyfokú rendellenességet mutatnak. A végtaghiány lehet veleszületett, vagy a későbbi életkorban baleset, betegség következtében kialakult károsodás.

Petyhüdt bénulást okozó kórformák:
Az egészséges izomtónus – ami szükséges a mozgás pontos, megfelelő minőségű végrehajtásához – különböző kórokok miatt jelentősen megváltozhat. Az izom tónusa lehet csökkent, tónustalanabb, petyhüdt, de lehet fokozottabb, feszesebb is a normál izomtónusnál.
A mozgás pontos, megfelelő módon és erővel való végrehajtását tehát elsősorban az izomzat gyengesége akadályozza.

Korai agykárosodás utáni mozgás-rendellenességek:
A leggyakoribb központi idegrendszeri sérülés, mely különböző típusú, tünetű és súlyosságú mozgás-rendellenességgel jár. Ehhez gyakran társul a beszéd sérülése, esetleg beszédképtelenség és nem ritkán epilepszia is.

Egyéb eredetű mozgás-rendellenességet okozó kórformák:
Elsősorban a fentiekben nem részletezett ortopédiai és reumás betegségek okozta mozgás-rendellenességek tartoznak ebbe a csoportba.
A leggyakrabban előforduló rendellenességek közé sorolható a törpenövés, csonttörékenység, gerincferdülés, a csigolyák elváltozása, a krónikus sokízületi gyulladás, valamint a veleszületett izom- és kötőszöveti merevség.

 

A mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásának sajátosságai

Fontos a mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásakor a megfelelő munkakör kiválasztása, ennek megléte esetén képesek a mozgásukban nem akadályozott munkavállalókéval egyenértékű munkavégzésre. Amennyiben a mozgásszervi fogyatékos személyek az akadálymentesség szükségletét szem előtt tartva választanak munkahelyet, egyéni képességeik, kompetenciájuk határozza meg munkavégző képességüket.
A munkakör – kiválasztása során fontos szempont  hogy a munkahely és azon belül is a munkavégzés helyszíne, valamint a közös helységek (pl. öltöző, WC, pihenő, ebédlő stb.)  jól megközelíthető legyen a mozgáskorlátozott munkavállaló számára.
A munkába való eljutásnak, a munkahely környezetének és a munkavégzés fizikai környezetének tehát akadálymentesnek kell lennie. Az egyén szükségleteihez kell illeszkednie.
Mindezek alapján alkalmasak lehetnek számukra az ülő, asztal mellett végezhető feladatok, számítógéppel végezhető munkák, pl.: adatrögzítés, adatkarbantartás, adminisztratív munkák, kézi összeállítást végző munkakörök.

 

A mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek munkába állása szempontjából fontos speciális szükségletek és azok lehetséges megoldásai

A munkavégzés szempontjából jelentősége van annak is, hogy mekkora a károsodás mértéke és területe, ez alapján lehet meghatározni azt, hogy milyen jellegű segítségre van szükség a feladatok ellátásához, szükséges-e munkahelyi átalakítás, szükséges-e segédeszköz használata vagy átalakítása.

 

Speciális szükséglet

Megoldási lehetőségek

A munkahelyre való akadálymentes eljutás

 • Tömegközlekedéssel jól megközelíthető munkahely.
 • Támogató szolgálat (vagy más segítő szolgálat) igénybevétele.
 • Céges buszjárat a dolgozók szállítása céljából.
 • Rugalmas munkabeosztás.
 • Távmunka

A munkahelyen belüli akadálymentes

 

 • A munkahely fizikai akadálymentesítésének biztosítása.
 • Munkatársak, munkahelyi személyzet segítségnyújtása.
 • Kommunikációs eszköz alkalmazása a munkahelyen belül a mozgás, közlekedés csökkentése érdekében.
 • Az ésszerű alkalmazkodás elve alapján, amennyiben az egyén állapota azt szükségessé teszi.
 • A munkahelyen belüli mozgáskönnyítés érdekében megfelelő munkakör biztosítása és egyénre szabott átalakítása.

A munkavégzéshez szükséges eszközök

gond nélküli használata

 • A munkavégzéshez feltétlenül szükséges eszközök elérhető közelségbe tétele.
 • A mozgásszervi betegség okozta problémákhoz kell igazítani az eszközöket, pl. helyzetváltoztatási probléma esetén, kapaszkodási, támaszkodási, lehetőség kialakítása.
 • Beszűkült mozgás esetén az eszközök az elérési tartományon belüli elhelyezése.
 • Emelési, teherhordási probléma esetén emelő szerkezet biztosítása.
 • Manipulációs vagy finommozgási képességromlás esetén fogást segítő eszközök biztosítása.

Fizikai megterhelés csökkentése

 • Szellemi vagy kézi összeállítást igénylő feladatok ellátása.
 • Rendszeres szünetek beiktatása

 

 

Vissza