300 millió forint értékben írtak ki pályázatokat fogyatékossággal élők szervezeteinek vagy őket segítő szervezeteknek

300 millió forint értékben írtak ki pályázatokat fogyatékossággal élők szervezeteinek vagy őket segítő szervezeteknek


Összefoglaló

Csaknem háromszázmillió forint értékben írtak ki pályázatokat fogyatékossággal élők szervezeteinek vagy őket segítő szervezeteknek - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára 2023. június 12-én Budapesten.

2023. június 16. kormany.hu

 

#fogyatékosság#civil szervezet#Fülöp Attila#gondoskodáspolitika#NSZI#pályázat

 

Fülöp Attila a Szemléletmód Rehabilitációs Központban elmondta, hogy a pályázatokat három kategóriában írták ki. Az első, több mint kétszázötmillió forint keretösszegű felhívás egyik célcsoportja a fogyatékossággal élő emberek, a nekik fenntartott szolgáltatások fejlesztése, bővítése vagy újak indítása, szabadidős tevékenységeik segítése, a másik cél pedig az ezen a területen dolgozó szakemberek továbbképzése. A másik kategória a segítő, terápiás kutyák kiképzésének támogatására szolgál, ennek a keretösszege 54,5 millió forint. A harmadik, 35,5 milliós pályázat az érintett szülőknek szól, mivel az ő mentorálásukra, képzésükre is szükség van - közölte Fülöp Attila.


Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2023
pályázat kódja: FOF2023
benyújtási határidő: 2023. július 15.

Segítő kutya kiképzéssel foglalkozó szervezetek támogatása 2023
pályázat kódja: SKK2023
benyújtási határidő: 2023. július 12.

Szülősegítő szolgáltatások támogatása 2023
pályázat kódja: SZÜLŐ2023
benyújtási határidő: 2023. július 12.


Mindhárom pályázat részletei megtalálhatók a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján (https://nszi.hu/palyazatok/palyazati-felhivasok), a pályázatokra civil szervezetek és egyházi jogi személyek jelentkezhetnek a június 12-i meghirdetéstől harminc napig. "A háromszázmillió forint kormányzati üzenete, hogy ebben a nehéz, háborús időben is szeretnénk megőrizni azokat a forrásokat, amelyeket a rászoruló, fogyatékossággal élő honfitársainknak biztosítunk azokra az ellátásokra, amelyek az ő és családjuk, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára fontosak" - hangsúlyozta az államtitkár.

 

Kállai-Mikola Gyöngyvér,Nyikes Fatime és Fülöp Attila sajtótájékoztatót tart.

 

Nyikes Fatime, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) elnöke "óriási horderejű előrelépésnek" nevezte, hogy 2019-ben az elemi rehabilitáció jogszabályi hátteret kapott, tehát külön költségvetési soron szerepel a finanszírozása. Azóta országos hálózat épült ki, amelyben a szerzett látássérültek elemi rehabilitációját teljeskörűen el tudjuk látni - tette hozzá. Közölte, az "elemi rehabilitáció" azoknak ad segítséget, akik felnőtt korukban vesztették el a látásukat olyan mértékben, ami már akadályozza őket az önálló életvezetés kialakításában.

"Megtanítjuk őket az utcai közlekedéstől az okoseszközök használatáig mindenre, ami szükséges a tartalmas, önálló életre" - mondta a Buláke elnöke. Kállai-Mikola Gyöngyvér, a Szemléletmód Rehabilitációs Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy a látássérült emberek önállóságáért dolgoznak, így két pályázati lehetőség is érinti őket jelenleg. Egyrészt a vakvezetőkutyás pályázat, amely a látássérültek önálló közlekedéséhez járul hozzá, másrészt az a pályázat, amely a fogyatékossággal élők szakmai programját támogatja.

 

Forrás:

MTI / kormany.hu

 

 

 

Különböző akadályozottsággal élő fogyatékos személyek csoportja, grafika.
Vissza