A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők keresetkorlát nélkül vállalhatnak munkát

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők keresetkorlát nélkül vállalhatnak munkát


Összefoglaló

A törvénymódosítás a megváltozott munkaképességű személyek munkavállalását segíti és ösztönzi, hiszen január elsejét követően mind a rehabilitációs, mind a rokkantsági ellátásban részesülő személyek keresetkorlát nélkül vállalhatnak munkát.

2021. február 01. https://rehabportal.hu/jogszabaly/2021-tol-megszunik-a-kereseti-korlat/

2021. január elsején a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítése érdekében módosításra került a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény. A módosítás értelmében január elsejét követően, lehetőség nyílt, mind a rehabilitációs, mind a rokkantsági ellátás folyósítása mellett, kereseti korlát nélküli keresőtevékenység folytatására.

Így már az idei évben a rokkantsági ellátásban részesülőknek sem kellett értesítenie a rehabilitációs hatóságot, ha elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, hiszen a munkaszerződésében rögzített jövedelmétől függetlenül folyósítják számára az ellátását is. (2020.12.31-ig, ha a kereset 3 egymást követő hónapban meghaladta a minimálbér 150%-át (2020-ban 241.500 Ft-ot), akkor meg kellett szüntetni az ellátás folyósítását.

Az új szabályozás előnyösen befolyásolja a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedésének lehetőségét a nyílt munkaerőpiacon, hiszen ezentúl a rokkantsági ellátásban részesülőknek sem kell választaniuk egy jó munkalehetőség esetén a munkabérük és az ellátásuk között, bármilyen jogviszonyban, jövedelem korlátozás nélkül dolgozhatnak. Ez a jogalkotók szándéka szerint motiváló l a megváltozott munkaképességű személyek számára és bővülni, nőni fog a foglalkoztatottságuk a nyílt munkaerőpiacon.

Egy hölgy dolgozik egy összeszerelő üzemben.
Vissza