Magyar eredmények a Siketlimpián

Magyar eredmények a Siketlimpián


Összefoglaló

Május 1. és 15 között került megrendezésre Brazíliában a Siketlimpia, melyen idén húsz magyar sportoló vett részt. A húszfős magyar csapat kilenc sportágban; asztalitenisz, atlétika, judo, kerékpár, lövészet, maraton, tájfutás, tenisz és úszás sportágakban képviselte Magyarországot a világjátékokon.

2022. május 16.

 

 

A világ legrégebbi, fogyatékossággal élő embereknek szervezett nemzetközi versenye a Siketlimpia (Deaflympics), korábbi nevén Csend Világjátékok. A Siketlimpia és más siket világbajnokságok szervezéséért felelős szervezet a Siketsportok Nemzetközi Bizottsága (ICSD), melyet 1924-ben alapítottak. A közel százéves intézmény célja nem csupán a sportesemények megszervezése, hanem az egyes országok és a sorstárs siket-és nagyothalló nemzeti közösségek közötti jó kapcsolat kialakítása is.

A Siketlimpiát négyévente, mindig az olimpiát követő évben rendezik meg, azonban a 2021-es versenyeket a Covid világjárvány harmadik hulláma miatt 2022 májusára kellett halasztani. 

 

 

Magyar eredmények:

Földi Bence országúti kerékpár 1000 m sprintversenyben a 12. legjobb idővel jutott tovább a legjobb 24 közé, majd megverte a lengyel ellenfelét. A következő sprintben amerikai ellenfele gyorsabbnak bizonyult, így Bence a legjobb 16 között végzett. Mountain bike: Földi Bence ezüstérmes, Csontó Ádám 8. lett. 

Zsilinszki Orsolya úszó hat számban állt rajthoz, mindegyiken pontszerző helyen végzett (100 m pillangó: 7. hely, 50 m mell: 6. hely, 200 m mell: 4. hely, 200 m pillangó: 3. hely, 800 m gyors: 5. hely, 100 m mell: 6. hely).

Asztaliteniszben a helyosztókon a női versenyzők (Fekete/Szécsi) legyőzték az indiaiakat, így a magyarok az 5. helyen végeztek. A másik két párosunk (Szécsi/Makai és Iola/Bencsik) 16 között búcsúzott. Férfi párosunknak (Bencsik/Budavári) sajnos nehéz ellenfélnek bizonyult az ukrán páros, így 16 között kiesett.

Biatovszki Mira lövészetben, légpuska számban ezüstérmes, 50 méteres fekvő számban bronzérmes lett.

Ötvös Patrik a 81 kg-os judo súlycsoportban a harmadik, bronzérmes helyen végzett.

Tájfutás, sprinttáv: Mihályi Ferenc 6., Bojtor Szabolcs 8., Boros Imre 15. lett. Középtáv: Mihályi Ferenc 6., Bojtor Szabolcs 8., Boros Imre 15. lett. Hosszútávon Mihályi Ferenc a pontszerző 5. helyre futott be, Bojtor Szabolcs a 11., Boros Imre a 12. helyen végzett.

A tenisztornán az ötödik helyen kiemelt Máthé Gábor 7:5, 6:2-re megverte az indiai versenyzőt, és pénteken a címvédő cseh Jaroslav Smedekkel vívta az utolsó küzdelmet. Az aranyérmet a cseh játékos szerezte meg, így Gábor ezüstéremmel búcsúzott.
 
Gratulálunk a versenyzőknek! 
Az eredményekről bővebben a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének weboldalán olvashat: https://hdsf.hu/

 

Ön tudta?

A siket sportolók nem vesznek részt a Paralimpián, mert nincs külön kategóriájuk. A Siketlimpián a versenyzők csak a természetes hallásmaradványukra hagyatkozhatnak, azaz nem viselhetnek hallókészüléket, implantátumot vagy más segédeszközt. A bírók zászlót lengetnek sípszó helyett, és a futásnál a startpisztolyt is fényjelek helyettesítik. A nézők sem szurkolhatnak hangosan, csak a jelelés megengedett.


Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Siketlimpia
https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/siketlimpia-a-teniszezo-mathe-gaboron-ismet-kifogott-cseh-rivalisa-igy-ezustermet-szerzett-2892077
www.hdsf.hu
 

A magyar siketlimpia csapattagok.
Vissza