Lehetőségek a megváltozott munkaképességű álláskeresők számára

Lehetőségek a megváltozott munkaképességű álláskeresők számára


Összefoglaló

Ön megváltozott munkaképességű álláskereső, és érdekli milyen lehetőségei vannak, ha a megfelelő munkahely megtalálásában személyes segítséget igényel?

2022. szeptember 22.

 

#foglalkozási rehabilitáció #szolgáltatás #mentorálás #munkaközvetítés #állásportál

 

Korábban tájékoztattuk olvasóinkat arról, hogy az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” kiemelt projekt szakmai tevékenysége az eddig ismert formájában 2022.06.30-al véget ért. Ezzel a megváltozott munkaképességű ügyfelek álláskeresését támogató, nagy számú térségi MMK személyeknek szóló állásinformációt elérhetővé tevő tanácsadói hálózat és a projektnek otthont adó mintegy 40 db EFOP iroda is bezárásra került. Ennek következtében a projekttel korábban együttműködő és a jövőbeli lehetőségeket kereső megváltozott munkaképességű álláskeresőkben felmerülhet a kérdés, hogy jelenleg milyen segítséget vehetnek igénybe a minél hamarabbi elhelyezkedésük érdekében. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket szedtük össze:


1. A járási hivatal rehabilitációs hatósági feladatokat ellátó osztályánál igénybe vehető szolgáltatások

Amennyiben a megváltozott munkaképességű személy szeretne elhelyezkedni, illetve az álláskeresés során segítséget igényel, akkor érdemes a megyei vagy fővárosi kormányhivatal rehabilitációs hatóságát felkeresnie, ahol különböző munkalehetőségek felajánlásával és szolgáltatásokkal tudják segíteni a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációját. Ha az álláskeresőnek komplex minősítése alapján kötelezően nem szükséges együttműködnie a rehabilitációs hatóságok foglalkozási rehabilitációs ügyintézőivel, akkor sincs akadálya, hogy saját döntése alapján kérelmezze szolgáltatáskérőként történő nyilvántartásba vételét. Ezáltal a foglalkozási rehabilitációs ügyintézők személyes támogatást tudnak nyújtani az elhelyezkedéséhez, vagy egyéb szolgáltatások eléréséhez.


2. A járási hivatal foglalkoztatási feladatokat ellátó osztályánál igénybe vehető szolgáltatások

Ha munkahelyet szeretne váltani, vagy megszűnt a munkahelye, munkaköre, kérheti álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként történő nyilvántartásba vételét a lakóhelye szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályán (a korábbi „munkaügyi központnál”). 

 • A szolgáltatást kérők részt vehetnek a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokon: munkaközvetítésen, információnyújtáson, tanácsadáson.
 • Az álláskeresőket pedig megilletik egyes támogatások is, valamint a munkáltatók az álláskeresők alkalmazása esetén támogatást is igényelhetnek.

Fontos azonban, hogy a munkaügyi szervezetnél az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel csak abban az esetben valósulhat meg (egyéb más feltételek teljesítése mellett), ha a megváltozott munkaképességű álláskereső megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban nem részesül (azaz rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban nem részesül, vagy azt megszünteti).

Ugyanakkor az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel - és így a különböző uniós forrásból nyújtott, foglalkoztatást bővítő támogatások - alanya lehet a MMK személyek közül az az egészségkárosodással élő személy, aki:

 • fogyatékossági támogatásban, 
 • vakok személyi járadékában, 
 • rokkantsági járadékban, vagy
 • bányászok egészségkárosodási járadékában

részesül és ezek mellett párhuzamosan nem vesz igénybe rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. 


3. Az akkreditált szolgáltató szervezeteknél igénybe vehető szolgáltatások

A megváltozott munkaképességű személy elhelyezkedést elősegítő foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokon vehet részt a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett nyilvántartásban megjelenő akkreditált, foglalkozási rehabilitációs szolgáltató szervezeteknél. Ezek a tanácsadások segíteni tudják őt:

 • a munkaerő-piaci ismereteinek és képességeinek felmérésében és fejlesztésében, 
 • az önéletrajzírásban és az állásinterjúra való felkészülésben,
 • a munkavállaláshoz kapcsolódó problémáinak és nehézségeinek leküzdésében,
 • az álláskeresésben, a megfelelő munkahely megtalálásában és megtartásában,
 • a betanulásban és a munkahelyi beilleszkedésben.

4. Munkaerő-kölcsönző és munkaközvetítő cégek

Vannak olyan vállalatok, amelyek fő profilja a munkavállalók közvetítése és /vagy kölcsönzése. Ezek közül is van néhány olyan szervezet, akik rendelkeznek kifejezetten rehabilitációs üzletággal, azaz foglalkoznak megváltozott munkaképességű álláskeresők elhelyezésével (pl: WHC, Prohumán, Trenkwalder, Work Force, Pannon-Work).
A HR Portál iparági toplistái bemutatják, hogy 2021-ben melyek voltak a legnagyobb munkaerő-kölcsönző és melyek voltak a legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek Magyarországon.


5. Állásbörzék

Az állásbörzék remek eszközei a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolásának, hiszen közvetlen kapcsolat-felvételi lehetőséget teremtenek egyszerre több munkaadónak és álláskeresőnek, annak érdekében, hogy a jövőben közöttük foglalkoztatásra irányuló jogviszony jöhessen létre. A kifejezetten MMK személyeknek szóló rehabilitációs állásbörzék mellett a nem célzott állásbörzék is jó alkalmat jelenthetnek a munkaadókkal való kapcsolatfelvételre. Ezek alapján az MMK álláskeresőknek is érdemes élnie az állásbörzék kínálta személyes bemutatkozási lehetőséggel, és böngésznie az alkalmakat. 
 
A közel jövőben például megrendezésre kerül 2022. október 5. és 7. között a formabontó HIBRID HVG Állásbörze a Papp László Sportarénában, de a munkaügyi központok is rendszeresen szerveznek hasonló eseményeket.


6. Internetes álláskeresés

A technológia fejlődésének köszönhetően sok munkalehetőség az otthon kényelméből, különböző állásportálokon keresztül is elérhető. Ezekhez a felületekhez mindenki ingyenesen hozzáfér, a tartalmak vagy állásajánlatok közötti böngészés még regisztrációhoz sem kötött, azonban a jelentkezés és alkalomadtán néhány szolgáltatás kívánja meg a profil létrehozását, esetleg előfizetői díj megfizetését. Az állásportálok között vannak kifejezetten megváltozott munkaképességű személyeknek szóló oldalak is, mint:

 • a munkaadók és álláskeresők számára is ingyenes, Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által működtetett Érték Vagy! Portál, vagy
 • az elsősorban hallássérültek számára, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által létrehozott Akadályugrás.

Ezen felül minden álláskereső számára rendelkezésre áll


7. További szervezetek elérhetősége az Érték Vagy! térképen

Az elhelyezkedésben személyes támogatást igénylő számára hasznos funkció lehet az Érték Vagy! Portálon elérhető szolgáltatástérkép, ahol rákeresve az adott településre, vagy a szolgáltatást nyújtó szervezetre látható, hogy az álláskeresőhöz legközelebb hol és milyen szervezethez tud fordulni közvetlen segítségért. 

A térképen az alábbi típusú szervezetek elérhetőségei találhatók meg:

 • rehabilitációs ügyintézők (megyei kormányhivatalok rehabilitációs hatóságai),
 • az akkreditált szolgáltató szervezetek (összes szolgáltatási helyszíne)
 • az akkreditált munkáltatók (összes telephelye)
 • a fejlesztő foglalkoztató szervezetek (összes telephelye)
 • a jelnyelvi tolmácsok,
 • az országos érdekvédelmi szervezetek, illetve
 • az egyes (infokommunikációs és fizikai) akadálymentesítési szakértők.

 

 

Állásbörze
Vissza