Fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedését támogatja a Szerencsejáték Zrt.

Fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedését támogatja a Szerencsejáték Zrt.


Összefoglaló

Hazánkban minden 14-ik kiskorú él a fogyatékosság valamely típusával. Szemléletformáló, a fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedésére, sikeres és boldog felnőtté válására fókuszáló kampányt indított a Szerencsejáték Zrt.

2022. november 15.

 

#fogyatékosság #esélyegyenlőség #szemléletformálás #foglalkozási rehabilitáció #jó gyakorlat

A nemzeti lottótársaság a régióban elsőként csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) között született megállapodáshoz, amelynek célja, hogy az európai szerencsejáték-szervezők jelentős, összehangolt támogatást nyújtsanak a fogyatékossággal élők terheinek csökkentéséhez, illetve társadalomba való beilleszkedéséhez.

A kampány fontos üzenete: az akadálymentes jövő nem csak a fizikai korlátok lebontásával érhető el, hanem a gondolatokban kell megkezdődnie.

Az év végi kampány Illés Fanni, világ- és Európa-bajnok paralimpikon úszó személyes élettörténetén keresztül mutatja be, hogy az elfogadás, valamint a család és a nagyobb közösség támogatásával az akadályok lebonthatóak.

A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint a reklámfilm mellett idén, rendhagyó módon egy videósorozat is készül, amelyben az ismert és kevésbé ismert érintettek élethelyzetének bemutatása mellett megválaszolásra kerülnek olyan tabu kérdések is, amelyeket eddig senki sem mert feltenni, pedig az érintettek szívesen beszélnének róluk.

Az interjúsorozatban az alábbi személyek mindennapjai tárulnak fel előttünk:

  • Drávucz Rita érintett szülő, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó,
  • Lengyel Zsófia látássérült modell, 
  • Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta, 
  • Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok, parakenus
  • és Csajbi László hallássérült karitatív sorsjegyárus. 

A hetente megjelenő videó sorozat célja, hogy mindenki lássa, mit jelent ma fogyatékossággal élőnek lenni, milyen problémákkal, sztereotípiákkal, előítéletekkel szembesülnek életük során és hogyan lehet megkönnyíteni mindennapjaikat.

 

 

A tavaly elindított, hosszú távú „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampány folytatásával és kiterjesztésével a Szerencsejáték Zrt. a „semmit rólunk nélkülünk" alapelv mentén az érintettek bevonásával hívja fel a figyelmet a szemléletformálás fontosságára.

Mager Andrea elnök-vezérigazgató kiemelte: „A befogadó szemléletformálás erősítése mellett törekszünk a megváltozott munkaképességűek nyíltpiaci foglalkoztatásának elősegítésére, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékossággal élő játékosaink minél magasabb szintű kiszolgálására.”  

A Szerencsejáték Zrt. ennek mentén már mintegy húsz éve működteti a kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózatát, amely jelenleg 180 embernek ad munkát.

A kampányhoz ugyancsak szorosan kapcsolódó Nagykarácsony sorsjegy értékesítéséből befogadó játszóterek építése is megvalósul. Év végéig országszerte négy olyan játszóteret adnak át, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt tudnak játszani. Ezzel összesen 22-re emelkedik a befogadó játszóterek száma. Az akadálymentes játszóterekről korábbi cikkünkben olvashat. 

Az interjúsorozat részei hétről hétre a tartsvelunk.hu oldalon követhetőek nyomon. Az elsők a következő linkeken érhetőek el:


Forrás: Fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedését támogatja az Szerencsejáték Zrt. kampánya

Fotó: https://tartsvelunk.hu/cikk/tabuk-nelkul-illes-fanni-paralimpikonnal
 

 

 

 

A Tarts velünk egy akadálymentes jövőért kampány logója
Vissza