Beszédet helyettesítő alkalmazás jelent meg az AppStore-ban

Beszédet helyettesítő alkalmazás jelent meg az AppStore-ban


Összefoglaló

Új mobilalkalmazást fejlesztettek ki a beszélni nem tudó emberek mindennapjainak megkönnyítésére. Egyszerű képek megérintésével előre rögzített közléseket játszik le az applikáció, mellyel egyszerűbbé és könnyebbé válik a beszédben akadályozottak kommunikációja.

2022. június 15.

 

 

Az App2Speak Lite egy fotóalapú alkalmazás, amelyet iPhone-ra és iPad-re lehet letölteni. Húsz előre beprogramozott kép segítségével a beszédben akadályozott emberek is képesek lesznek kifejezni azonnali szükségleteiket.

Az alkalmazás olyan személyek számára lett kifejlesztve, akiknél valamilyen beszédet befolyásoló állapotot diagnosztizáltak. Ilyen lehet, ha valaki agyvérzést vagy agysérülést szenvedett el, afázia, apraxia, Parkinson-kór, ALS (amiotrófiás laterálszklerózis), vagy súlyos autizmus lépett fel. A felhasználók az app használatával bárkivel tudnak kommunikálni, ha megérintenek egy képet. Tegyük fel, hogy az illetőnek szüksége van egy pohár vízre, fázik, vagy bármilyen más beszélgetést szeretne kezdeményezni, akkor ezt könnyedén megteheti.

Az App2Speak Lite alkalmazás kezdőképernyője, és a "beszélő" képek ikonjai jelennek meg.

 

Az Amerikai Beszéd-, Nyelv és Hallásszövetség, (American Speech Language Hearing Association) által alkalmazott orvosi beszédnyelv-patológus közreműködött az applikáció kifejlesztésében. A beszédpatológia a beszédhibák kórtana, amely többek között a beszéd érthetőségét gátló és károsító okok tanulmányozásával foglalkozik. Ide tartoznak a beszédszervek rendellenességei és az idegrendszer beszédet érintő összefüggései is. 

Az App2Speak Lite testreszabható funkciókat is tartalmaz; egyéni kifejezéseket és saját fényképeket is lehet benne használni, illetve hangot is lehet rögzíteni. A képeket két méretben lehet beállítani, a beszédkimenetelt illetően választható férfi vagy női hang, és beállítható a beszéd sebessége is.


Forrás:

https://www.closingthegap.com/app2speak-lite-your-voice-is-meant-to-be-heard/

A képen egy okostelefon, annak képernyője és a kezdőképernyőn megtalálható alkalmazások vannak.
Vissza