Egy autista szemével a világ

Egy autista szemével a világ


Összefoglaló

Próbálja ki, hogy milyen lehet egy autista számára a hétköznapi világ, lépjen be egy túlstimulált autista elme érzékszervi világába az erre a célra készült, cikkben szereplő videó megtekintésével!

2023. május 14. https://psyche.co/

 

#fogyatékosság #autizmus #szemléletformálás #tolerancia #nemzetközi

A szemléletformálás és az autizmus spektrumzavaral élő jobb megértésének érdekében, az alábbi videó megtekintésével könnyen átélheti és kipróbálhatja, hogy milyen lehet egy ingerek által túlstimulált autista elme érzékszervi világa.

(Figyelmeztetés: a film gyorsan felvillanó képeket tartalmaz, amelyek a fényérzékeny nézők számára veszélyesek lehetnek, ugyanis az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos audiovizuális képek hatására, a megjelenő villogó fények és mintázatok következtében.)

Sensory Overload (Interacting with Autism Project) from Miguel Jiron on Vimeo. © 2012

Sok autista számára a világban való egyszerű mozgás olyan szorongató érzés lehet, amelyet a nem autista emberek számára nehéz lehet teljesen felfogni. Amíg a neurotipikus emberek általában különösebb nehézség nélkül képesek megszervezni és értelmezni a városi utca kakofóniájának érzékszervi élményét, addig az érzékszervi feldolgozási problémákkal küzdő autisták számára ezek a mindennapi helyzetek zavaróak, izgatóak, sőt fájdalmasak is lehetnek.

Ebben a 2012-es rövidfilmben a nicaraguai-amerikai animátor, Miguel Jirón, aki azóta a Pókember: Into the Spider-Verse (2018) foratókönyvírójaként szerzett elismerést, meghívja és felkéri a neurotipikus közönséget, hogy lépjenek be egy olyan ember elméjébe, aki autisztikus személyként érzékszervi túlterhelést tapasztal.

A buszmegállóból kiindulva a főszereplő karakter különböző városi környezeteken és élményeken keresztül halad át, mint a városi látvány és hangok – egy motor durrogó-puffogó hangja, egy villódzó fénycső, vagy egy nő nevetése – egy elsöprő és túlterhelt élménnyé állnak össze a főszereplő és így a nézők számára is. 

A rövidfilm a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Filmművészeti Iskolája Interacting with Autism kezdeményezésének részeként készült, amelynek keretében különböző oktatóvideók készültek az autizmus spektrumzavarról a téma vezető szakértőinek irányításával, hogy segítsék a szemléletformálást, valamint az empátia kialakítását az autista személyekkel szemben.

 

Forrás:

https://psyche.co/films/enter-the-sensory-world-of-an-overstimulated-autistic-mind

 

 

 

A film kivágott jelenete a főszereplő kisfiúról
Vissza