Április 2. az autizmus világnapja

Április 2. az autizmus világnapja


Összefoglaló

AZ ENSZ által 2007. december 18-án indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, amely a világon tízmilliókat, a népesség 1%-át érinti. Magyarországon kb. 160.000 ember él autizmus spektrumzavarral, minden 15. család érintettnek tekinthető.

2022. április 02. Együtt az Autistákért Alapítvány | Fülöp Attila államtitkár | Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet | Szimbiózis Alapítvány

 

 

Az autizmus egy olyan állapot, mely eltérő idegrendszeri fejlődést eredményez. A hivatalos kifejezés az autizmus spektrumzavar, amely arra utal, hogy az autizmusnak nagyon sokféle megjelenési formája van. Az autista emberek másképp érzékelik a világot, mint mások, gyakran nehézségeik adódnak a mindennapi életben. Egy részük tanulási gondokkal szembesül, mások mentálhigiénés problémákkal küzdenek és olyan is van, akinél az autizmus az előbbiektől eltérő módokon mutatkozik meg. Az autizmussal élő embereknek tehát különböző fajta támogatásra van szükségük.

 

#éniskékvagyok

Az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok kezdeményezése a tavalyi évben is óriási sikerrel zárult. Ilyenkor nemcsak Magyarország ismert épületei borulnak az autizmus színébe, azaz kékbe, de számos hazai híresség is kékbe öltözik és megmutatja ezt a közösségi oldalain, az őket követő rajongókat is erre buzdítva. A felhíváshoz tulajdonképpen bárki csatlakozhat saját közösségi profilján, egy olyan fotó feltöltésével, amelyen megjelenik a kék szín és el van látva az #éniskékvagyok hashtaggel. Ezzel nem pusztán a szolidaritásunkat tudjuk kifejezni, hanem hozzájárulunk ahhoz, hogy minél többen megértsék és elfogadják az autizmussal élőket.

 

Az alapítvány idén óriási lépést tett, hiszen a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézettel közösen megnyitotta az Autista Mintaházat.

Az Autizmus Világnapja alkalmából szervezett programok listája országszerte:
Autizmus Világnap 2022 | Autisták Országos Szövetsége

 


Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Facebook bejegyzésében az autista munkavállalókat foglalkoztat KockaCsoki - KockaPont manufaktúrát mutatta be az autizmus világnapra történő figyelem felhívás mellett:

 

 


A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet munkatársai kékbe öltöztek, hogy felhívják a figyelmet a mai nap fontosságára:

 


A miskolci Szimbiózis Alapítvány flashmobot szervezett az autizmus világnapja alkalmából, amelyen több mint 70-en vettek részt:

 

 

Forrás:

https://egyuttazautistakert.hu/

https://www.facebook.com/fulopattilaallamtitkar/

https://www.facebook.com/nemzetiszocialpolitikaiintezet

https://www.facebook.com/szimbiozis

Én is kék vagyok kampány plakátja
Vissza