A munkahelyi stressz és a cukorbetegség

A munkahelyi stressz és a cukorbetegség


Összefoglaló

A felmérések szerint Magyarországon közel másfél millió embert sújt a cukorbetegség valamelyik típusa. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint a világon több mint 537 millió cukorbeteg él, és közülük a becslések szerint 193 millió embernél még nem diagnosztizálták a diabéteszt. 2045-re a cukorbetegek száma várhatóan 783 millióra fog nőni a világ teljes lakosságát tekintve.

2022. november 14.

 

#egészségkárosodás#munkahelyi kihívások #nemzetközi#kutatás

A diabétesz (cukorbetegség) azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája; a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek kb. 90%-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved.

A 2-es típusú diabétesz sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek – előfordulhat, hogy kialakulása után akár évekkel később fedezik fel a betegséget – így a betegnek nincs lehetősége a betegség kezdetekor orvoshoz fordulni.

A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei közé sorolhatóak a gyakori bőrfertőzések. A betegség előrehaladtával testsúlycsökkenést is jelentkezhet, a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel. Szövődményei közé pedig szemészeti problémák, veseproblémák vagy akár idegrendszeri problémák is tartozhatnak. A diabétesz kialakulásának oka egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára, de az mindenképpen elmondható, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a súlyfelesleg elősegítheti a kialakulását.

Összefüggésben a munkahelyi stresszel

Egy kutatás során új tényezőre figyeltek fel, mely szintén okozhatja a betegség megjelenését bizonyos csoportoknál: azt vizsgálták, hogy létezik-e összefüggés a nem és a munkahelyi stressz miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz között. Az eredmények alapján a nők csoportjában nagyobb volt a betegség kialakulásának rátája, mint a férfiaknál. A kutatók az eredményeket a nemi szerepek munkán kívüli eltéréseire vezetik vissza: mivel a nők általában több időt töltenek háztartási kötelezettségekkel és gyermekgondozással, mint a férfiak, ezért kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra. Emellett, a munkahelyi stressz mértéke is eltérő a férfiak és a nők körében. A nők hajlamosabbak többet stresszelni munkájuk során, a munkahelyi megterhelés pedig – tetézve a munkán kívüli lehetséges stresszforrásokkal – diabétesz kialakulásához vezethet.

Egészséges étrenddel a megelőzésért

A betegség megelőzése érdekében érdemes a helyes életmódot és táplálkozást már egészen fiatal korban kialakítani, amelynek a legfontosabb elemei az egészséges, sokoldalú étrend, illetve a rendszeres testmozgás. Az étkezésre különösen oda kell figyelni, a gyorsan elkészíthető, feldolgozott ételek helyett zöldségeket, gyümölcsöket, magas rosttartalmú, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket érdemes fogyasztani, így könnyebben fenntartható az ideális testsúly.

Szánjunk időt a mozgásra, a kikapcsolódásra

Nagyon sokan végeznek ülőmunkát, miközben a rendszeres testmozgást elhanyagolják. A testmozgás természetesen nem versenysportot jelent, hanem egy fokozatosan és rendszeresen bevezetett tevékenységet. Liftezés helyett ha lépcsőzünk, néhány buszmegállónyi távolságot gyalog teszünk meg, beiktatjuk a rendszeres napi sétát, kerékpározást, kirándulunk, a számítógépezés helyett pedig a szabadtéri, közösségi programokat választjuk. Ezek mellett pedig, fontos, hogy a stresszt is minél jobban csökkentsük életünkben, szánjunk időt a kikapcsolódásra, azokra a tevékenységekre, melyeket szeretünk. Válasszunk magunknak hobbit, de például jótékony hatással lehet az internetezés helyett inkább könyvet olvasni, vagy a családunkkal, a barátainkkal lenni. Figyeljünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő egyensúlyt a munka és a kikapcsolódás, feltöltődés között. Amennyiben a cukorbetegség akár legjelentéktelenebb tünetét is észleljük magunkon, mielőbb forduljunk szakemberhez!

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 20-án a budapesti MOM Sport rendezvényközpontban a diabétesz világnapjához kapcsolódó rendezvényen az ingyenes szűrővizsgálatok és tanácsadások mellett sportprogramokkal, koncertekkel, interaktív játszóházzal és számos gyerekfoglalkozással, előadással, sétával, valamint online szemináriumokkal várja az érdeklődőket.
A részletes programról itt tájékozódhat.

Tudta? November 14-e a cukorbetegek világnapja
A cukorbetegek világnapját minden év november 14-én tartják 1991 óta az inzulin társfelfedezője, a Nobel-díjas kanadai Sir Frederick Grant Banting születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

 


Forrás:

https://femina.hu/egeszseg/stressz-hatas-vercukor/

 

 

 

A kép egy illusztráció. Egy nő ül egy laptop előtt, aki minden bizonnyal feszültnek vagy betegnek érzi magát.
Vissza