A munka világa befogadóbbá vált a megváltozott munkaképességű emberek számára

A munka világa befogadóbbá vált a megváltozott munkaképességű emberek számára


Összefoglaló

A 2019-ben kezdődő világjárvány hatására olyan trendek kezdenek állandósulni a munkahelyeken, melyek korábban sok helyen elképzelhetetlenek voltak. A járvány okozta kényszer hatására egyre jobban elterjed az online lebonyolított állásinterjú és az otthoni munkavégzési forma. Ezekkel a lehetőségekkel a hátrányosabb helyzetben lévő munkavállalók is sokkal könnyebben tudnak munkába állni, illetve kevesebb nehézség adódik a mindennapi munkavégzésük során.

2022. február 14. https://www.forbes.com/sites/paulamorgan/2021/12/27/how-the-labor-market-has-changed-for-people-with-disabilities/?sh=1459bfb722f9

 

 

A megváltozott munkaképességű emberek a pandémia előtt is kihívásokkal szembesültek az álláskeresés és munkahely-megtartás területén. Ezek a nehézségek a nem megfelelő munkahelyen való elhelyezkedéstől kezdve a közlekedési nehézségekig, a vezetők és munkatársak részéről tapasztalt, az egészségi állapotukra vonatkozó negatív hozzáállásáig sokféleképpen megmutatkozhattak.

Változóban a világ

Bár még túl korai lenne kijelentéseket tenni arról, hogy a világjárvány hosszú távon milyen hatással lesz a fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci szereplésére, egyes szakértők a nagy recesszió idején tapasztalt foglalkoztatási trendek alapján próbálják meghatározni, hogy milyen változásokat és állandósult megoldásokat hoz életünkbe a Covid-19 járvány.

A változások azonban nem mind negatív hatásúak. A pandémia olyan fordulatokat is eredményezett, amelyek lehetővé tették a megváltozott munkaképességűek könnyebb bevonását a munkaerőpiacra.

Digitalizáció+pandémia=home office

Sok munkaadó úgy csökkentette az egészségügyi kockázatokat, hogy megszüntette a munkatársak közös helyiségben való munkavégzését. A járvány miatt kialakult helyzet kezelésének új eszközévé vált a távmunka széles körű alkalmazása. A digitalizáció és a technikai eszközök tették lehetővé azt, hogy a korábbi feladatokat személyes találkozások és helyváltoztatás nélkül is el lehessen végezni. Az otthonról végzett munka a járványhelyzet mérséklődésével, illetve annak elmúltával is megmaradhat, jelentősen átalakítva a korábban megszokott munkavégzési formákat.

A mozgásukban korlátozott munkavállalóknak ezzel megszűnnek a közlekedéssel járó nehézségeik, illetve akik éppen állást keresnek, azokra is kisebb nyomás nehezedik. Ha például online állásinterjún kell részt venniük, úgy érezhetik, egészségi állapotuk kevésbé befolyásolja az interjú végkimenetelét. Ezen kívül sok fogyatékkal élő ember számolt be arról, hogy sokkal komfortosabban érzi magát, ha otthonról dolgozhat, és online formában tarthatja a kapcsolatot a kollégáival. 

Ami jól működik, azt érdemes megtartani

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac maradéktalanul kilábaljon a legutóbbi recesszióból, gondoskodnunk kell arról, hogy a megváltozott munkaképességű személyek se maradjanak le a többiekhez képest. Ennek elérése a társadalom feladata, színtere pedig maga a munkahely. Azoknak a munkaadóknak, akik végül úgy döntenek, hogy dolgozóik számára visszaállítják a teljes munkaidős irodai munkát, figyelembe kell venniük azt is, hogy a jelenléti munka hogyan igazodik a fogyatékkal élő és a megváltozott munkaképességű munkavállalók igényeihez. Hiszen egészségi állapottól függetlenül mindenkinek joga van megfelelő, méltóságot és egzisztenciát nyújtó munkát végezni.

A képen egy hölgy laptopot használ.
Vissza