Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Konyhai kisegítő (FEOR-08 9236)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A konyhai kisegítő feladatai közé tartozik a konyha takarítása (munkafelületek, falak, gépek, berendezések lemosása, szemetes edények kiürítése, kimosása, ételes edények elmosogatása; nyersanyagok és eszközök szállítása a munkaterületre, zöldségek megtisztítása, aprítása; ételek tálalása, kiosztása, tányérok, edények, ételmaradékok összegyűjtése.

 • Betölthető munkakörök

  Ebédkiadó, ebédkiosztó, edényleszedő, ételkiosztó, tálaló, konyhai kisegítő, étkezdei kisegítő, éttermi kisegítő, gyorséttermi kisegítő, hidegbüfé-kisegítő, iskolai étkeztetési kisegítő, kézilegény, konyhai dolgozó, konyhai kézilány, konyhalány, konyhalegény

 • Készségek és kompetenciák

  A konyhai kisegítő számára a fizikai állóképesség mellett fontos lehet a konyhai klíma jó tűrése. Lényeges a megfelelő látás és szaglás képessége, a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, hajolással, görnyedéssel, helyváltoztatással járó, épületen belül, gyakran kényszertesthelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, égés, közlekedés) lehetősége. Kedvezőtlen klimatikus körülmények, hőérzeti diszkomfort. Elektromágneses sugárzás, kémiai anyagok, biológiai kóroki tényezők egészségkárosító hatása és átvitele a vendégekre lehetséges (élelmiszerek által közvetített megbetegedések). Aeroszolok, szerves gőzök, gázok, illékony anyagok, füst egészségkárosító hatása légúti, orális és bőrön keresztüli expozíció révén fokozza a szív- és érrendszeri, idegrendszeri, érzékszervi, daganatos, immun és bőrbetegségek kialakulásnak kockázatát. Konyhai dolgozók között gyakoribb a tüdőrák előfordulása. Kézi tehermozgatás miatt a váz- izomrendszer betegségeinek kialakulási kockázata nő. Lúdtalp, alsó végtagi visszeresség kockázata. Az éjszakai munkavégzés (IARC 2A valószínűleg rákkeltő) daganatok és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, biológiai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a tartós kényszer testhelyzetben vagy tartós állómunka végzését akadályozó betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet

   

  Korlátozzák azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy vegyi anyagokkal végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot jelentenek a jó látást vagy nedves, nyirkos, párás munkahelyen történő munkavégzést befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök esetén személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő – „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: hepatitis A, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai kóroki tényezők ellen.

  Védőeszközök: munkaruha, kesztyű, védőlábbeli, kötény, sapka, kendő szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A konyhai kisegítő foglalkozás keretében hallássérült, értelmi sérült és autista munkavállaló alkalmazására nyílik lehetőség. A munkafolyamatokat funkcióképességük minőségének megfelelően, a munkakörök adaptációjával végezhetik.

 • Munkahelyi adaptáció

  A mozgásszabadsághoz és az elérhető közlekedéshez kapcsolódó szintkülönbségekből (lépcső, lift stb.) és a horizontális (ajtók, közlekedők stb.) adódó akadálymentesítés megteremtése a fogyatékosságból adódó szükségleteknek megfelelően. Legfontosabb a hallássérült személyek információhoz való hozzáférése, illetve a halló személyekkel való kommunikációjuk biztosítása. Értelmi fogyatékosok, autisták esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a tevékenységek érthető és világos bemutatására, begyakorlására, a közlekedő utak használatára.

Vissza