Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Faesztergályos (FEOR-08 7222)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A faesztergályos kezeli és figyeli az automata vagy félautomata famegmunkáló gépeket (pl. precíziós fűrészelő, maró-, gyaluló-, fúró-, esztergáló- és fafaragó gépek), amelyekkel bútorok, szerelvények és más fatermékek farészeit gyártja vagy javítja.

 • Betölthető munkakörök

  Fa szerszámnyélkészítő, faárukészítő, fabetűkészítő, fafaragó, fagombesztergályos, fakerék-esztergályos, faminta-esztergályos, faorsókészítő, fapapucs¬gyártó, faszobrász, háztartásifaáru-készítő, kézműves (fa), pipakészítő, seprű- és szerszámnyélkészítő, vasútmodell gyártó (fából)

 • Készségek és kompetenciák

  A faesztergályos foglalkozás gyakorlásához különösen jó látás és figyelemkoncentráció. Fontos a kézügyesség, bizonyos mértékig a fizikai állóképesség, jellemzően a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, kényszertesthelyzetben, épületen belül és szabadban, védőeszközök használatával végzett nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Jelentős a baleseti egészségkárosodás (esés, roncsolt-, csonkolásos sérülések, közlekedés) kockázata. Kedvezőtlen klimatikus hatások, hőérzeti diszkomfort, UV sugárzás egészségkárosító hatásai. Zaj, egésztest és kéz-kar vibráció egészségkárosító hatásai. Fapor belégzési expozíciója (a keményfa por IARC 1 kategóriájú, biztosan rákkeltő, orrmelléküreg, orr-, garat- és tüdőrák előfordulása emelkedik, határértéke 5 mg/m3) okozta légzőszervi károsodást okoz. A tevékenység során fizikai, kémiai, biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció fokozhatja egyes daganatok, légúti, immun, idegrendszeri, gyomor-bélrendszeri és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Kézi tehermozgatás esetén fokozódik a váz- és izomrend-szer betegségeinek kockázata. Típusos foglalkozási betegség a kéz-kar vibrációs megbetegedés. A famegmunkáló tevékenységet és a bútorgyártást az IARC 1 csoportba, biztosan rák-keltő, sorolja.

 • Lehetséges kórokok

  Fapor expozíció. Fizikai, kémiai, biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció lehetősége. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó egyensúlyérzést befolyásoló betegségek és/vagy állapotok, vagy amelyekben poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen vagy fokozott figyelmet igénylő vagy fokozott balesetveszéllyel járó, vagy tartós állómunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást vagy ép színlátást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok, vagy amelyekben vegyi anyagokkal vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munka végzése nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, mellkasröntgen, EKG, laboratóriumi vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: kullancscsípés által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladások ellen javasolható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, védőkesztyű, a szem, az arc és a fej védelme, védőlábbeli, légzésvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Hallás-, és mozgássérültek egyedi elbírálás szerint végezhetik a faesztergályos munkát, ha az alapvető ismeretek birtokában vannak. Az alkalmasság függ a megmaradt funkcióktól és a figyelemkoncentráció meglététől.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkaterület fizikai akadálymentesítése, a munkagépek megközelíthetősége a mozgásukban akadályozottak számára. Ajánlott az adott szakmára vonatkozó „szótár” elkészítése, mely azokat a legfontosabb kifejezéseket, szakszavakat és magyarázataikat (szöveges, rajzos) tartalmazza, melyek megértése a hallássérültek számára. Az automata vagy félautomata famegmunkáló gépek kezelése esetében szükség szerinti infokommunikációs akadálymentesítés. A géphasználathoz legyenek olyan jelzések (fény), amelyek a meghibásodást közvetíti számára.

Vissza