Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor (FEOR-08 4123)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A foglalkozás összetett feladatkörén belül az alapfeladatok közé tartozik a pénzügyi, adó- és vámnyilvántartások vezetése; pénzforgalmi és hitelezési feladatok előkészítése; új vagy lemondott biztosítások-, kárigények-, biztosítási feltételek- és kifizetések feldolgozása; statisztikai vagy biztosítási statisztikai adatok gyűjtése és összeállítása szokásos vagy speciális információs források alapján.

 • Betölthető munkakörök

  Adóbevallás feldolgozó, iskolai pénztáros, kaszinói pénztáros, pénzügyi nyilvántartó, szakszervezeti pénztáros, számlázási ügyintéző, számviteli adminisztrátor, vállalati pénztáros

 • Készségek és kompetenciák

  A tevékenységek ellátásához jó látásra, hallásra és kommunikációs készségre van szükség. Fontos a megbízhatóság, a türelem, a rendszerezés és osztályozás képessége, a jó monotóniatűrés.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként helyváltoztatással járó, épületen belül végzett szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás lehetséges. Képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Balesetek előfordulása. Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben fokozott figyelmet igénylő vagy képernyő előtti vagy tartós ülőmunka nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés

   

  Korlátozzák a jó látást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok, melyekben egyoldalú, ismétlődő, monoton munka végzése nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot jelentenek az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munka nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás ajánlható.

  Megelőzés: Kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás-, látás- és hallássérültek által végezhető tevékenység funkcióképességüknek megfelelő munkaköri specifikációval. A kompetenciák és a munkakör közötti harmonikus illeszkedés során figyelembe kell venni azokat az eltéréseket, amely a munka jellegéből adódik

 • Munkahelyi adaptáció

  A mozgásszabadsághoz és az elérhető közlekedéshez kapcsolódó szintkülönbségekből (lépcső, lift stb.) és a horizontális (ajtók, közlekedők stb.) adódó akadálymentesítés megteremtése a fogyatékosságból adódó szükségleteknek megfelelően. Fontos a bútorzat ergonómiája. A kommunikációs akadálymentesítés során speciálisan kiképzett telefont, indukciós hang-erősítő rendszert, az akadályozottságnak megfelelő számítógépes munkaállomások kiépítését, és más kezelhető irodagépeket kell biztosítani.

Vissza