Értelmi fogyatékos személy interjúztatása

Értelmi fogyatékos személy interjúztatása

Amit feltétlenül kérdezzünk meg az interjú előtt

 • Milyen kommunikációs módszer számára a legmegfelelőbb?

Fontos hogy a jelölt sajátos szükségleteiről még a tesztelés előtt tájékozódjunk. A jelöltnek el kell magyaráznunk az eljárás lényegét, és ki kell kérdeznünk az esetleg felmerülő problémákról, hogy megtehessük a megfelelő lépéseket. Az optimális teljesítményhez fontos, hogy biztassuk a jelöltet.

 • Milyen kommunikációs eszköz számára a legmegfelelőbb?

Csak szóban tud kommunikálni, vagy esetlegesen sms-ben, vagy akár emailen keresztül is tudunk-e vele előzetesen egyeztetni (segítő alkalmazás, közvetítő családtag segítségével). Használjuk ki a számítógép nyújtotta szolgáltatások kiemelt jelentőségét.

 • Van-e olyan egyéb megváltozott képessége a munkára, amelyre a munkaadónak figyelemmel kell lennie?

 

Hogyan segítsük az értelmi fogyatékos személyek interjúztatását?

 • Kommunikáció

Fontos információ közlésekor, vagy képességek felmérése alkalmával rövid időtartamú beszélgetéseket célszerű alkalmazni, valamint megfelelő szinten és ütemben kell megosztani az információkat.

Egyes fogyatékossággal élő személyeknél probléma lehet a koncentráció terjedelmével és hosszával. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a szükséges információt kisebb egységekben nyújtsuk.

 • tájékoztató anyagok, dokumentumok egyszerűsített, akadálymentes verzióban történő használata szükséges,
 • képességeik felmérése során fontos a teszt alapú értékelés akár, fizikai, vagy alapvető írási, olvasási és számolási készségeket kell vizsgálni.

Az értelmi fogyatékossággal élők verbális kommunikációját kis terjedelmű szókincs, konkrétumokat jelölő szóhasználat jellemzi, ezáltal fontos, hogy az alkalmazott kommunikáció során a szóbeliség cselekvéssel párosuljon, hogy cselekvésközpontú gondolkodásmódjukon keresztül megérthessék a közölt információt, melyet szükséges többször megismételni, hogy gyengébb emlékező képességeik miatt emlékezzenek az elhangzottakra.

 • Mozgás

Általánosságban elmondható, hogy a térbeli tájékozódás, a figyelem, a koncentráció, a finommotorikus mozgások, a bonyolultabb gondolkodási folyamatok, valamint a szociális alkalmazkodási képességek az átlagostól kedvezőtlen mértékben egyénenként változó módon eltérhetnek, de speciálisan a mozgásukkal kapcsolatos, megoldandó probléma nem jellemzi őket.

 • Segédeszközök

Általában nincs szükség speciális eszközökre, de érdemes megkérdezni a jelöltet, hogy van-e valamilyen eszközre szüksége (például: érzékeny lehet bizonyos típusú fényre).

Segítő személy (mentor, családtag, stb.) is elkísérheti a jelöltet az interjúra. Főként a családtag vagy a közeli hozzátartozó felé jelezzük, hogy részt vehet az interjún, de kérjük meg, hogy húzódjon a háttérbe. Az interjúztató törekedjen arra, hogy kérdéseivel minden esetben az interjúalanyt célozza meg, és csak a legvégső esetben a kísérő személyt.

Képsorozat alkalmazása is nagyban hozzá tudja segíteni a munkavállalót az önálló munkavégzéshez, mivel a képsorozat vizuális támogatást biztosít a megértéshez. Képsorozatokat lehet alkalmazni minden részeire bontható vagy egymást követő konkrét tevékenységsorozathoz. Képsorozat készíthető például napi munkafolyamatok bemutatásához, bizonyos esetekben rövid szöveggel is lehet segíteni a képek közti mozgás megjelenítését. Ezenfelül sorrendben, részletesen ajánlott leírni a különböző munkafázisokat, amelyek hozzásegítik a munkavállalót, hogy önállóan, sikeresen tudja megoldani a feladatot.

 

 

További segítség az állásinterjúhoz

 • Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány

A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául, annak érdekében, hogy lehetőleg minden értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élet megvalósításához. https://www.downalapitvany.hu/

 • KezenFogva Alapítvány

A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik egy befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni mindennapjaikat. Az alapítvány munkáltatóknak is nyújt segítő szolgáltatásokat, többek között tartanak foglalkoztatási tanácsadást, segítséget nyújtanak pályázati források elnyeréséhez, esélyegyenlőségi terv készítéséhez, részt vesznek munkaközvetítésben, munkahelyi érzékenyítésben, valamint jogi, szakmai és akadálymentesítési tanácsadással is foglalkoznak.http://www.kezenfogva.hu/

 • VALUEABLE Az értelmi fogyatékosságbarát vendéglátóipari munkaadók európai hálózata

Az Értékképes hálózat, a vendéglátóipar társadalmilag felelős vállalatainak európai hálózata. https://www.valueablenetwork.eu//, https://youtu.be/wPavb_RdsuE/

 

Vissza