Duplájára nőhetett az MMK személyek foglalkoztatottsága a 10 fő feletti cégeknél

Duplájára nőhetett az MMK személyek foglalkoztatottsága a 10 fő feletti cégeknél


Összefoglaló

A versenyszférában működő cégek 20 százaléka foglalkoztat legalább egy megváltozott munkaképességű (mmk) dolgozót - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) csütörtökön az MTI-vel. Az MKIK GVI tavalyi felmérése alapján mindössze 0,8% volt, míg az idei eredmények alapján 1,6% a 10 fő feletti versenyszférában működő cégeknél foglalkoztatott MMK munkavállalók aránya.

2023. May 06. MTI, MKIK GVI

 

#nyílt munkaerőpiac#foglalkoztatás #tanulmány #kutatás #rehabilitációs hozzájárulás

A tavalyi felmérést megismételve, ismét elvégezte az MKIK GVI a rehabilitációs foglalkoztatásra vonatkozó elemzését, az adatok a GVI 2022 őszi Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis kutatásából származnak. Az elemzésbe 4387 magyarországi, legalább 10 embert foglalkoztató, versenyszférához sorolható mezőgazdasági, feldolgozóipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltató céget vontak be.

A kutatás sorám a Magyarországon működő vállalkozások megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatásával összefüggő tapasztalatait vizsgálták. Az elemzésben figyelembe vették, hogy a törvényi szabályozás értelmében a munkaadó rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 25-öt meghaladja, valamint az általa foglalkoztatott mmk személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát. A kutatásból kiderült, hogy a legalább 10 embert foglalkoztató, versenyszférában működő cégek 20 százalékánál dolgozik legalább egy megváltozott munkaképességű személy. Az arány azonban a cégek mérete alapján jelentősen szóródik: a 10-25 embert foglalkoztató - a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól eleve mentesülő - cégeknek csupán 7 százaléka alkalmaz mmk személyt, viszont a 26-49, 50-249, illetve a 250-nél több dolgozót foglalkoztató vállalatok kategóriájában az arány már eléri a 37, az 50, illetve a 69 százalékot.

Az elemzők rámutattak, hogy a vizsgált cégeknél a foglalkoztatottak mindössze 1,6 százaléka megváltozott munkaképességű. A tavalyi felmérés eredményeként megállapították hogy a foglalkoztatottak mindösszesen 0,8%-a volt megváltozott munkaképességű a felmérésben részt vevő vállalatok körében, amely akár azt is jelentheti, hogy megduplázódott az MMK személyek foglalkoztatása a vizsgált munkaadói körben. 

A gazdasági ágazatokat tekintve a szolgáltatások területén és a mezőgazdaságban a legmagasabb, a kereskedelemben és az építőiparban viszont a legalacsonyabb az mmk munkavállalók összesített foglalkoztatotti létszámhoz viszonyított aránya. Tulajdonszerkezet alapján pedig megállapították, hogy a tisztán hazai tulajdonban lévő cégek nagyobb arányban foglalkoztatják a megváltozott munkaképességű dolgozókat. Az mmk munkavállalók foglalkoztatásában a cégek 72 százaléka a társadalmi felelősségvállalást, 67 százalékuk a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alóli mentességet, 62 százalékuk pedig a szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítését nevezte motivációnak.

A foglalkoztatás további bővítése vonatkozásában a tavalyi felmérés eredménye az volt, hogy a jelenleg még egyetlen megváltozott munkaképességű munkavállalót sem foglalkoztató válaszadó cégek 44%-a vélekedett úgy, hogy a jövőben élne a rehabilitációs foglalkoztatás lehetőségével. Ezen cégek aránya az idei felmérésben a felére, 22%-ra csökkent, amely alapján mindössze csak minden ötödik vállalkozás kezdene bele a rehabilitációs foglalkoztatásba.

A vizsgálat során a rehabilitációs foglalkoztatástól távol maradás okaként a cégek 78 százaléka a megfelelő munkakör hiányát jelölte meg, és kétharmaduk vélte úgy, hogy a rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges feltételek (akadálymentesítés, mentor) és a megfelelő képzettségű mmk munkavállalók is hiányoznak hozzá, amely az előítéletek és az információhiány magas szintjét mutatja ezen munkaadók körében.

A rehabilitációs foglalkoztatás bővítését elősegítő tényezők közül az igénybe vehető adókedvezmény emelését említette a cégek 58 százaléka, 50 százalékuk a mentorálásra és a megfelelő munkakörülményekre nyújtott bér- és költségtámogatást szorgalmazná. Harmadikként pedig az mmk munkavállalókat nyilvántartó szervezetek és a munkáltatók hatékonyabb összekapcsolását ítélték fontosnak - ismerteti a GVI.

A felmérés eredményeiről készített diagrammok és kimutatások:
 

 

 

A kutatás/felmérés részletes elemzése erről a linkről érhető el.


Forrás: MTI

 

 

MKIK GVI kimutatása, hogy csak a vállalatok 20%-a vesz részt a rehabilitációs foglalkoztatásban, illetve 2% alatt van a foglalkoztatott MMK személyek száma a 10 fő feletti munkaadók esetében
Vissza