A Microsoft által fejlesztett állásportál jött létre a neurodivergens tehetségek felkutatására

A Microsoft által fejlesztett állásportál jött létre a neurodivergens tehetségek felkutatására


Összefoglaló

A Neurodiversity Career Connector (NDCC) elnevezésű állásportál célja, hogy segítse a munkáltatókat a neurodivergens tehetségek megtalálásában.

2022. April 04.

 

 

A fogyatékossággal élők munkaerő-kölcsönzésével foglalkozó Microsoft Accessibility néhány héttel ezelőtt bejelentette a Neurodiversity Career Connector (NDCC) állásportál kísérleti jellegű elindulását. A portált kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy kapcsolatot létesítsen a neurodivergens álláskeresők és olyan a munkaadók között, amelyek elkötelezettek a befogadásukra. Azok a munkáltatók, akik a Neurodiversity at Work Kerekasztal tagjai, már most használhatják a portált a tehetségek toborzására és álláshirdetések közzétételére.

 

Kik azok a neurodivergens munkavállalók?

A neurodiverzitás szakértői szerint a neurológiai eltéréseket – pl. diszlexia, hiperaktivitás, figyelemzavar, autizmus, stb.- ugyanúgy el kell fogadni, mint bármilyen más neurológiai eltérést, nemet, nemzetiséget, vallást. Nem tartják kóros állapotnak; a rendhagyó agyi működés pusztán az emberi génállomány természetes variációja. Munkahelyi környezetben ezek a személyek speciális körülményeket igényelhetnek, azonban ha ezek teljesülnek, kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani.

 

Mi van az NDCC mögött?

Az NDCC bétaprogram a Neurodiversity @ Work Employer Kerekasztal tagjainak támogatásával foglalkozik, amely olyan munkáltatók szövetsége, akik motiváltak és elkötelezettek a neurodiverzitással kapcsolatos foglalkoztatási törekvések végrehajtásában. Hogy értsük a kezdeményezés jelentőségét, az NDCC honlapja szerint 15 amerikai személyből legalább egy neurodivergens. A Disability:IN és a Microsoft 2017-ben hozta létre a Kerekasztalt, amelynek jelenleg több mint 40 vállalat a tagja, köztük az IBM a Dell és a Warner Brothers.

A Connecticuti Egyetem Neurodiverzitási és Foglalkoztatási Innovációs Központja szerint a neurodivergens felnőttek munkanélküliségi rátája eléri a 40%-ot, ami a fogyatékossággal nem rendelkező felnőttek arányának nyolcszorosát teszi ki.

 

Hogyan működik?

Ha egy munkaadó álláshirdetést szeretne közzétenni az NDCC-ben, akkor azon túl, hogy a Kerekasztal tagjának kell lennie, rendelkeznie kell egy minimum egy éve működő neurodiverzitással kapcsolatos munkaerő-felvételi programmal, és nyilvánosan el kell köteleznie magát a neurodivergens tehetségek támogatása mellett. A Kerekasztal havi rendszerességgel vesz fel új tagokat, lehetővé téve számukra, hogy álláshirdetéseket tegyenek közzé az oldalon.

 

 

A webportál elérhetősége:

https://ndcc.simplifyhire.com/

A neurodiverzitást is érintő korábbi cikkünk itt olvasható:

https://ertekvagy.hu/hu/-/a-szupererzekenyseg-felismerese-es-tamogatasa-a-munka-vilagaban

 

Forrás:

https://www.morningbrew.com/hr/stories/2022/03/07/new-microsoft-programs-connects-recruiters-with-neurodivergent-talent

A képen kezetfognak
Vissza