A munkához való jog: a fogyatékossággal élők munkaerő-piaci helyzete az Európai Unióban

A munkához való jog: a fogyatékossággal élők munkaerő-piaci helyzete az Európai Unióban


Összefoglaló

Az Euronews riportjában körbejárta a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetét előmozdító nemzeti kezdeményezéseket. Az interjúban bemutatják, hogy az Európai Bizottság tavaly fogadta el a Fogyatékosságügyi stratégiát, amely olyan kezdeményezéseket fogalmaz meg, amelyek támogatják az önálló élethez, és az élet minden területén, így a munka világában történő egyenlő részvételhez fűződő jogokat.

2022. February 28. https://www.euronews.com/

 

 

Az Euronews körbejárta az Európai Uniót, hogy bemutassa, milyen helyzetből indul egy fogyatékossággal élő személy a munkaerő-piacon. 

 

Európa fogyatékosság-ügyi stratégiája

Európában körülbelül 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal. A munkavállalás az egyik legjobb módja a függetlenség és a társadalmi befogadás biztosításának, ennek ellenére a fogyatékossággal élők csak 50,8%-a dolgozik, szemben a fogyatékossággal nem rendelkezők 75%-ával.

Euronews: "Miért van még mindig olyan helyzet Európában, hogy a fogyatékossággal élők olyan sok akadályba ütköznek, ha be akarnak jutni a munkahelyükre?"

Helena Dalli, az Európai Bizottság esélyegyenlőségi biztosa: "Hol is kezdjem? Ez egy olyan probléma, amellyel valóban foglalkoznunk kell. A fogyatékossággal élő emberek sok nehézséggel szembesülnek a munkaerőpiacra való belépéskor, de még azt megelőzően is, az oktatáshoz való hozzáférés esetében. A társadalom többi tagjának szemszögéből kell megvizsgálnunk ezt a valóságot, hogy ők mit tesznek azért, hogy a tagjai beléphessenek a munkaerő-piacra."

Euronews: "Mit tesz az Európai Bizottság ezen akadályok leküzdésére?"

Helena Dalli: "Nos, elkészült a fogyatékosságügyi stratégia, és ebben azzal foglalkozunk, amiről itt beszélünk. Ott van a fogyatékossággal élők foglalkoztatási csomagja, ahol arról van szó, hogy hogyan kell ösztönözni és segíteni a fogyatékossággal élőket a munkaerő-piacra való belépés során. Van egy fogyatékosság-ügyi platformunk, ahol különböző szervezetek találkoznak, és megosztják egymással a bevált gyakorlatokat. Fontosnak tartom, hogy találkozhassak fogyatékossággal élőkkel, mert ők látják, ők értik legjobban a valóságot. Amit tőlük megtudunk, azt megosztjuk a szociális partnerekkel is, tehát jelenleg ez a párbeszéd folyik."


Főbb tények a fogyatékossággal élő emberekről az Európai Unióban

  • Kb. 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal.
  • A fogyatékossággal élők 64,3%-ának van otthoni internetkapcsolata. A fogyatékossággal nem rendelkezők körében ez a szám 87.9%.
  • A fogyatékossággal élők 50,8-át foglalkoztatják, szemben a fogyatékossággal nem rendelkezők 75%-ával.
  • A fogyatékossággal élők 29,4%-a szerez diplomát. A fogyatékossággal nem élő embereknek pedig a 43,8-a.
  • A fogyatékossággal élő személyek 28,4%-a van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának, szemben a fogyatékossággal nem rendelkezők 18,4-ával.
     

Spanyolország fellendíti a munkaerő-piacát a fogyatékossággal élő fiatalok digitális képzése által

Spanyolországban az elmúlt hat évben több mint 20 százalékkal nőtt a munkaerő-piacra belépő fogyatékossággal élők száma, mely részben az állami támogatásoknak és a munkaerő-piaci programoknak köszönhető. Madridban a ONCE Alapítvány olyan projekteket támogat, amelyek célja a fogyatékossággal élők életének javítása. Például ilyen a „Digital Talent” projekt, amely egy olyan állásközvetítő program, mely digitális képzést kínál. 

A huszonhárom éves Alicia hallássérült. Nemrég kapott állást alkalmazás-tesztelőként, miután elvégezte a „Digital Talent” képzési programot. „Amikor a kollégáim mellettem beszélnek, egyszerűen nem tudok koncentrálni, ezért egy csendes helyet biztosítottak számomra, ahol dolgozhatok. Így kevesebbszer fáj a fejem. Ezen kívül kapok egy zajszűrős fejhallgatót is” – mondja Alicia. Alicia állami tulajdonú munkahelye, a Tragsa Group olyan társadalmi integrációs tervet hajt végre, amely mindenki szükségleteit figyelembe veszi.

Ana Belén Blanco del Campo, a Tragsa Group projektmenedzsere szerint "a kulcs, hogy a vezető és a beosztott jól tudjon kommunikálni a munkavégzésről és arról, hogy mik a szükségleteik. A vállalatnak azt kell tükröznie, hogy valójában milyen a társadalom."

A „Digital Talent” program célja, hogy a gyakornokok elsajátítsák a legújabb technológiák használatát.
"Kihasználjuk ezt a hatalmas rést a munkaerő-piacon, és olyan embereket képzünk, akik majd ugyanannyira produktívak lesznek, mint a fogyatékossággal nem rendelkezők", mondja David Alonso, az alapítvány szakmai integrációs programjának felelőse. A „Digital Talent” programot részben az Európai Szociális Alap finanszírozza, és 2021-ben több mint 5000 fiatal képzését segítette elő. A jövőben a tervek szerint új kurzusok is lesznek. 

Alicia ma már teljes mértékben a munkaerőpiac részének érzi magát. Ez a legfontosabb prioritás a szociális jogok európai pillérében, tehát a cél, hogy minél több hozzá hasonló embernek segítsen munkát találni.

 

Lengyelországban még mindig visszatartó erő az ellátás elvesztése miatti aggodalom

A lengyel Monika Jankowska-Rangelov a munkahelyi egyenlőség úttörő személyisége, a sokszínűség és a fogyatékossággal élők munkahelyi integrációjának szakértője. „Szerencsére a szüleim mindig mondták, hogy fizikailag nem tudok majd dolgozni, ezért az eszemet kell használnom.” Monika két éves kora óta mozgássérült. Általános betegsége a dermatomyositis, amely korlátozza a mozgásban, mert a vázizmok gyengeségével, gyulladásával jár.

Esetében a munkaerő-piacra való belépéshez kulcsfontosságú volt az egyetem elvégzése. De ami a felsőoktatást illeti, sok fogyatékossággal élő embernek nincs meg ez a lehetősége. „A pedagógia szak elvégzését terveztem, de a városi közlekedés miatt elérhetetlen volt számomra.” A nyelvi diplomás Monika kemény munka árán megtalálta álmai munkáját. Még ha sok vállalat nyitott is a fogyatékossággal élők foglalkoztatására, egy másik akadály a rokkantsági ellátás elvesztése miatti félelem.

"Úgy gondolom, hogy a limitek emelése nagyon hasznos lenne, mert rengeteg kiadásom van, például a gyógyszereim havonta nagyon magas költséget jelentenek. Még munka mellett is nehezen tudom ezeket fedezni.” Monika szerint az anyagi támogatás, az akadálymentesítés, a hozzáférhetőség javítása és a munkahelyi társadalmi integráció létfontosságú lesz ezen akadályok leküzdéséhez a jövőben.

"Szerintem a kulcs az oktatás, és hogy minden alkalmazott legyen tudatos a befogadással kapcsolatban, illetve hogy úgy gondoljanak másokra, mint saját magukra. Egyre több fogyatékossággal élő ember van körülöttünk, és hozzám hasonlóan ők is megérdemlik a jó munkahelyi lehetőségeket, hogy aktívak legyenek és ezáltal teljes életet tudjanak élni.

 

Magyarországon az EFOP-1.1.1. kiemelt projekt a fogyatékossággal élők egyik fő támasza

Az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű projekt a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-kínálatának és az őket foglalkoztatni kívánó munkaadók munkaerő-keresletének összehangolását segíti elő különböző szolgáltatások és támogatások által. Az Európai Uniós forrásokból működő, Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által működtetett kiemelt projekt munkatársai segítséget nyújtanak az egészségkárosodással élő emberek és a munkaadók számára, hogy a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű ügyfelek minél gyorsabban munkalehetőséghez, a partnerek pedig minél hamarabb jó munkaerőhöz jussanak.

A projektről bővebben itt tájékozódhat:
https://ertekvagy.hu/hu/-/efop111

Hazai sikertörténeteket mutat be az alábbi oldal:
https://ertekvagy.hu/sikertortenetek

Az EFOP-1.1.1.-15 Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” projekt az az Európai Szociális Alap honlapján is bemutatásra került:
https://ec.europa.eu/european-social-fund-plus/en/projects/hungary-jobs-disability?fbclid=IwAR0ZD40rmqf1u-Z8a-TT6lY--e2stRUrKQ50wLU2Od8Vlh07KpznR0JDiBI 

Forrás:
https://www.euronews.com/my-europe/2022/02/23/the-right-to-work-enabling-people-with-disabilities-to-thrive-in-the-job-market?fbclid=IwAR1iGPI-754kW7tYKNZoecexJzwDrKyyDxz8BK2mUJ67XT9qpEzXre0WyyY
 

Az Európai Unia zászlója
Vissza