Február 4, a Rákellenes világnap

Február 4, a Rákellenes világnap


Összefoglaló

Ma van a Rákellenes világnap, amelynek célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére és kezelésére, valamint arra, hogy a különböző szervezetek, közösségek és az egyének mit tehetnek a betegség hatásainak csökkentése érdekében.

2022. February 04.

 

 

Magyarországon a rák és a rosszindulatú daganatos betegségek számítanak az egyik leggyakoribb halálozási oknak. Átlagosan évente 76 ezer rákbeteget diagnosztizálnak hazánkban az elmúlt 5 év adatai alapján (https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0051.html), illetve a szív- és érrendszeri problémákat követően (átlagosan 62–65 ezer áldozat) a második számú halálozási oknak számít a rákos megbetegedés, amely mintegy 32–33 ezer halálos áldozatot követel évente. (https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html).

A rákbetegség vonatkozásában kiemelt fontosságú az egészséges életmód és a rák kialakulásának lehetőség szerinti megelőzése, vagy korai felismerése, amelyhez a rendszeres szűrővizsgálatok jelenthetnek megfelelő alapot.

Foglalkozási rehabilitációs szempontból, az egészségkárosodás kialakulásának oldaláról vizsgálva a megváltozott munkaképesség egyik fontos okát jelenti a daganatos megbetegedés. A KSH 2015-ben készült felmérése alapján az önmagukat MMK személynek vallók 5%-ánál a rák és a daganatos megbetegedés jelentette a legfőbb, tartósan fennálló betegséget. A tartósan fennálló egészségi problémával élő személyek (1 359 ezer fő) között 6%-os a rák, mint betegség előfordulási aránya. (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_megvamk9_02_10.html )

A betegség legyőzését követően a hosszú távú, egészséges élet és a boldogulás szempontjából sok múlhat a megfelelő orvosi rehabilitáción, a támogató környezet hozzáállásán, majd a korábbi, betegséget kiváltó okok megszüntetésén és a normál hétköznapokhoz történő visszatérés sikerességén.

Az orvosi rehabilitációt követő munkaerő-piaci segítség egyik lehetősége az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projektben történő részvétel, ahol tanácsadók segítik a munka világába történő visszatérés során felmerült nehézségek kezelését és az egészségkárosodással történő együttélés elfogadását. Az NSZI által megvalósított, „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” című projekt adatai alapján a projektbe vont 19.626 fő megváltozott munkaképességű személyből 1.620 fő volt az (8,3%), akinek BNO kódja alapján daganatos megbetegedés állt az egészségkárosodása hátterében. Az 1.620 főből a projekt 1.310 személyt tudott a programrészvétel során munkához segíteni, amely a projekt statisztikái alapján 6%-kal meghaladja a teljes célcsoport foglalkoztatásba helyezési eredményét (75%).

A daganatos megbetegedés miatt megváltozott munkaképességűvé váló programrésztvevők 81%-os foglalkoztatásba kerülési aránya mutatja, hogy a daganatos megbetegedések esetében az orvosi rehabilitációt követően a munkába történő visszatérés esélye relatíve magas, amely a betegség legyőzését követően újabb reményre adhat okot a betegségben érintett személyek számára.

Rákkellenes világnap képe
Vissza