Segítség a budapesti munkáltatóknak a rehabilitációs foglalkoztatás terén

Segítség a budapesti munkáltatóknak a rehabilitációs foglalkoztatás terén


Összefoglaló

Új szolgáltatással bővül a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tevékenysége. Egy nemrégiben készült felmérés alapján a megváltozott munkaképességű személyt nem foglalkoztató munkáltatók 40 százaléka motivált abban, hogy változtasson eddigi gyakorlatán. A BKIK új tanácsadási szolgáltatása éppen ezt kívánja elősegíteni a budapesti vállalkozások esetében.

2022. May 09. BKIK | Piac&Profit

 

 

Ingyenesen elérhető a budapesti cégek számára egy olyan komplex tanácsadás, amely a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása által elérhető előnyökre koncentrál, adta hírül a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.  A program alapszintű átvilágítással indul, majd segíti a cégeket a jogi és adminisztratív követelmények tisztázásában, ismerteti az elérhető adókedvezményeket, a megváltozott munkaképesség igazolásának módját, de segíti a munkáltatókat a megfelelő munkakörnyezet kialakításában is, és többek között munkahelyi szociális érzékenyítés is elérhető. Az egyéni tanácsadás mellett külső szakértőket és rehabilitációs mentorokat is közvetítenek a cégekhez, amennyiben erre szükség van.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara maga is elkötelezett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, mert a mai munkaerő-hiány okozta helyzetben érdemesebb a figyelmet az említett munkavállalói körre fordítani, mint befizetni az évente több millió forintot kitevő rehabilitációs hozzájárulási adót. Egy 25 főnél többet foglalkoztató munkáltató esetén a rehabilitációs hozzájárulási adó 1,8 millió forint, amely összeg egy 100 fős szervezetnél már 10 millió forintos éves költséghez közelít. Ugyanakkor a hazai vállalkozásoknak mindössze egyharmada foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat és az összes foglalkoztatottnak mindössze 1%-a kerül ki ebből a csoportból – derült ki egy, a közelmúltban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által publikált hiánypótló kutatásból.

A BKIK az akciót önmagán kezdi azzal, hogy saját szervezetét is átvilágítja, ugyanis elkötelezett abban, hogy az éves szinten több millió forintot kitevő rehabilitációs hozzájárulás befizetése helyett inkább megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítson munkalehetőséget. „A BKIK-nál fontosnak tartjuk, hogy a jobb üzletmenet támogatása mellett a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci integrálásával is segítsük a vállalkozásokat, egyúttal a munkaerőhiány enyhítésében is folyamatosan támogassuk a cégeket. Ezért korábbi, a MMK-munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai, tájékoztató és edukációs tevékenységünket átfogó tanácsadási szolgáltatással egészítjük ki. Több olyan vállalkozással vagyunk ugyanis kapcsolatban, melyek kifejezetten igénylik ezt a fajta jogi és adminisztrációs támogatást, nekik kérés esetén cégre szabott, egyedi segítséget is tudunk majd nyújtani akár online akár személyes szakértői konzultáció formájában” –mondta Lőrincz Gergely, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának elnöke.

A MMK-munkavállalók foglakoztatását elősegítő tanácsadási szolgáltatás keretében a BKIK személyesen, telefonon, emailen és igény esetén online tanácsadással is segíti majd az érdeklődőket az alábbi, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását érintő főbb témakörökben:

  • Megváltozott munkaképesség kritériumai és igazolásának módja
  • MMK-munkavállalók által betölthető munkakörök
  • Munkavállalói és munkáltatói kedvezmények, rehabilitációs hozzájárulás
  • MMK-munkatársakat közvetítő akkreditált szervezetek, védett foglalkoztatók
  • Munkáltató kötelezettségei a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában
  • Megfelelő munkakörnyezet és munkakör kiépítése
  • A foglalkozási rehabilitációs törekvéseket segítő hivatalos szervek, és közhiteles nyilvántartások
  • Munkahelyek szociális érzékenyítése
  • Külsős rehabilitációs szakértők közvetítése rehabilitációs mentori és tanácsadói feladatokra
  • Egyéni tanácsadás

 


Ahogy ezt korábbi cikkeinkben és a szakmai anyagokban is rendre jeleztük, a munkaadók sok esetben választják inkább a rehabilitációs hozzájárulás befizetését a MMK személyek foglalkoztatás helyett, amit alátámaszt, hogy 2020-ban - a költségvetés végrehajtásáról szóló törvény szerint - 108,1 Mrd Ft rehabilitációs hozzájárulást fizettek be a költségvetésbe a foglalkoztatók. 2020-ban a rehabilitációs hozzájárulás (hiányzó MMK munkavállalóként számított) összege 1,45 Millió Ft/fő/év volt, amely alapján kiszámolható, hogy közel 75 ezer MMK személy foglalkoztatás helyett választották inkább a munkaadók ezt az egyszerűbb, de sok esetben költségesebb, a MMK személyek foglalkoztatásának bővülését akadályozó megoldást.

Egy egészségkárosodással élő személy nagyon hasznos munkavállalóként tud működni egy jól megválasztott munkakörben, amely alapján a morális érték és a gazdasági érdek racionalitása win-win helyzetet teremthet a társadalom, az érintettek, a foglalkoztatók és az állam számára egyaránt. A megváltozott munkaképességű személyek toborzásában további hasznos segítséget jelenthetnek a munkaadóknak az Érték Vagy! Portál mellett az EFOP-1.1.1-15 "Megváltozott munkaképességű emberek támogatása" kiemelt projekt szolgáltatásai is. Emellett a kormányhivatalok rehabilitációs hatóságai és az akkreditált szolgáltató szervezetek tudnak még nagy hozzáadott értéket biztosítani a munkaadók számára.

További információkat az Érték Vagy! Portálon is talál az elérhető kedvezmények vonatkozásában: https://ertekvagy.hu/munkaadoi-kedvezmenyek

Rehabilitációs hozzájárulási adó kalkulátorunk pedig itt elérhető el:
https://ertekvagy.hu/kalkulator?p_l_back_url=%2Fkereses%3Fq%3Dkalkul%25C3%25A1tor#25,0

 

Forrás:

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ezzel-a-segitseggel-konnyebb-lehet-a-
megvaltozott-munkakepessegu-emberek-foglalkoztatasa/

https://bkik.hu/hu/hirek/a-megvaltozott-munkakepesseguek-foglalkoztatasat-segit-
uj-tanacsadasi-szolgaltatast-indit-a-bkik
 

 

BKIK logója
Vissza