Útmutató munkaadók számára | Ajánlatok kezelése

1. Állásajánlat létrehozása 

A Portálra történő bejelentkezést követően a munkaadó kapcsolattartó a menüben elhelyezett „Állásajánlat létrehozása” gombra kattintva az Állásajánlat létrehozása felületre ér el. 

munkaadói menüsor

 

Ezen a felületen a munkaadóknak új állásajánlat létrehozására van lehetősége. Először a munkaadó megadhatja az állásajánlat érvényességét (alap esetben a mai naptól kezdve egy hónapig jelenik meg a hirdetés az álláskeresők számára), és azt az információt, hogy más munkáltató megbízásából jár-e el, azaz azt, hogy közvetített álláshelyről van szó.
Az egyes állásajánlatokhoz külön „Fejléc kép” is feltölthető.

állásajánlat létrehozása

 

A „Betöltendő munkakör” blokkban kötelezően ki kell tölteni a „Munkakör pontos megnevezése”, a „Munkakör”, a „Munkaszerződés jellege”, a „Heti munkaidő”, a „Munkarend”, az „Alkalmazni kívánt létszám” mezőket, valamint a „Távmunka lehetősége”, a „Listában megjelenő rövid összefoglaló”, a „Munkakör részletes leírása”, határozott idejű munkaszerződés esetén a „Munkaszerződés időtartama (hónap)” mezőket. 

Opcionálisan választható a „Várható bruttó bér (Ft/hó) legalább”, a „Várható bruttó bér (Ft/hó) legfeljebb”. A „Kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalóknak szóló munkakör” a checkbox bejelölésével adható fel, mint állásajánlat.

betöltendő munkakör

 

A „Szükséges képzettségek, elvárások” blokkban kötelező kiválasztani a legördülő listából a „Szükséges iskolai végzettség”, a „Szakmai tapasztalat”, a „Számítógép kezelői ismeretek szintje” mezők értékét, és megadni „A munkakör betöltéséhez szükséges képzettségek, elvárások” leírását és opcionálisan kiválasztható a „Jogosítvány”, a „Nyelvtudás” és annak „Szint”-je.

szükséges képzettségek, elvárások

 

A „Szükséges egyéb képességek, kompetenciák” blokkban lehetőség van hozzáadni egyéb a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciá(ka)t. 

szükséges egyéb képességek, kompetenciák

 

A „Megváltozott munkaképesség” blokkban bemutatandó a munkaadónál alkalmazott akadálymentesítés és bővebben kifejtendő a munkakör betöltéséhez szükséges egészségügyi feltételek.

megváltozott munkaképesség

 

A „Foglalkozások egészségi tényezői” blokkban (egy MMK munkavállaló profiljához) hasonlóan meg kell adni azokat a kizáró-korlátozó tényezőket, amely megkönnyítheti az egészségkárosodással / fogyatékossággal élők munkaköri, foglalkozás-egészségi kompatibilitása alapján történő előszűrést. 

A betöltendő munkakör kiválasztásakor/módosításakor a kizáró-korlátozó tényezők alapértelmezetten kitöltődnek a foglalkozási osztály (FEOR) által meghatározott alapértékekkel, de ezen értékek (kizáró, korlátozó, vagy alkalmas) a munkaadó által szabadon módosíthatóak. 

  • A „kizáró ok” azt jelenti, hogy adott tevékenység, vagy körülmény egyértelműen meghatározó a munkakör szempontjából, és nem lehet végezni olyan egészségkárosodás mellett, amely nagymértékben érinti az adott tevékenységre való alkalmasságot. (pl: adatrögzítő munkakör esetében kizáró tényező a Fokozott figyelmet igénylő munkavégzés, vagy a Képernyő előtti munkavégzés). Azaz a vizsgált személy valószínűleg nem alkalmas az adott foglalkozásban való munkavégzésre, mert annak során a foglalkozásra jellemző olyan – a munkavégzésből és/vagy a munkakörnyezetből eredő – hatás éri, amely állapotával nem egyeztethető össze, számára megengedhetetlen igénybevételt jelent, ezért várhatóan egészségét (tovább) károsítja.
  • A „korlátozó tényező” azt jelenti, hogy az adott munkakörben a tényező közepes fontosságú, és nem biztos, hogy az adott tényező vonatkozásában korlátozott tevékenységet végezni képes jelentkező maradéktalanul megfelel majd a munkakör elvárásainak. (pl: takarító munkakör esetében korlátozó tényező a Tartós állómunkát nem végezhet szempont).
    Azaz a munkavállaló nem alkalmatlan egyértelműen az adott foglalkozásban való munkavégzésre, ezért mérlegelni kell - a munkavégzésből és/vagy a munkakörnyezetből eredő hatás mértékét, időtartamát, gyakoriságát: a kedvezőtlen hatás kiküszöbölésének lehetőségét, illetve az egészségkárosodás mértékét. Ezekben az esetekben a munkakörülmények alaposabb, helyszínen történő megismerése és/vagy foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálat szükséges.
  • Az alkalmas mellett megjelenő sárga háromszög esetében egyéni mérgelés szükséges, mert bizonyos munkakörökben vagy foglalkozásokban a munkavégzés szervezeti sajátosságaiból fakadóan korlátozó tényezőként jelenhet meg az adott szempont.
  • Az „alkalmas” azt jelenti, hogy a munkakör és az adott tényező között nem áll fenn kapcsolódás, azaz az adott szempont esetében kevésbé releváns, hogy egy MMK álláskereső alkalmas, kizáró, vagy korlátozó tényezővel rendelkezik. Az alkalmas minősítés nem befolyásolja a munkakör elvárásainak való megfelelést, azaz adott szempontból nézve az esetlegesen fennálló egészségi korlátozás nincs hatással a munkakörben történő sikeres boldogulásra (pl: adatrögzítő munkakör esetében alkalmas tényező a szabadban történő munkavégzés).

Amennyiben a FEOR-hoz egy adott kizáró-korlátozó tényező narancssárga háromszög felkiáltójellel van jelölve, az állásajánlatban az „Alkalmas” alapérték lesz kiválasztva, de a sorban a „Bizonyos munkakörök esetén korlátozó” figyelmeztető szöveg jelenik meg, ezeknél a munkáltató részéről egyedi mérlegelés javasolt a pontos munkaköri feladatok, munkakörnyezet és egyéb szempontok alapján. A tényezők megadása az Ajánlatok Megfelelőségi Rangsorszámítása algoritmus megfelelő működése miatt fontos, hogy minél jobb és elvárásoknak megfelelőbb jelöltek találhassanak rá az ajánlatra.

Foglalkozások egészségi tényezői

 

A Jelentkezés, kapcsolattartás blokkban a jelentkezés módját lehet bővebben kifejteni, valamint ki szükséges választani a munkaadó telephelyét (munkavégzés helye) és kapcsolattartóját. 

Jelentkezés, kapcsolattartás

 

A lap alján található „Állásajánlat mentése piszkozatként” gombra kattintva a kitöltött adatok mentésre kerülnek, de az állásajánlat státusza „piszkozat” lesz, nem kerül aktiválásra, így még nem jelenik meg a munkavállalók számára. 
Az állásajánlat véglegesítése az „Állásajánlat mentése és aktiválása” gombra kattintva lehetséges. Mentés előtt az alkalmazás ellenőrzi a kötelező mezők kitöltöttségét, valamint az egyedi validációval ellátott mezőkben megadott adatok helyességét. Validációs hiba esetén a mentés sikertelen, a hibás mező kerete piros színű lesz és alatta megjelenik a hibaüzenet. 


 

2. Állásajánlat szerkesztése, törlése 

A munkaadó menüben az „Állásajánlatok” gombra kattintva az Állásajánlat felület érhető el. A „Szervezet ajánlatai” vagy a „Saját ajánlataim” kiválasztásakor a kártyákon megjelenik a szerkesztés gomb. Erre kattintva van lehetőség szerkeszteni, vagy visszavonni az ajánlatokat.

Állásajánlatok

 

A szerkesztés felület megegyezik az Állásajánlat létrehozása felülettel, a különbség annyi, hogy megjelenik az Állásajánlat szerkesztése blokk, ahol látható az adott „Állásajánlat azonosítószáma”, valamint az ajánlat státuszát lehet módosítani. A „Státusz” módosításával lehet az ajánlatot aktiválni, visszavonni, betöltött, valamint eredménytelen státuszra állítani. 

Ajánlat szerkesztése

 

3. Állásajánlatra jelentkezettek listája 

A munkaadó menüben az „Állásajánlatok” gombra kattintva az Állásajánlat felület érhető el. A „Szervezet állásajánlatai” vagy a „Hozzám tartozó állásajánlatok” kiválasztásakor a kártyákon megjelenik a „Jelöltek” gomb. Erre kattintva van lehetőség megtekinteni az állásra jelentkezett és az állásra illeszkedő munkavállalókat. 

Saját ajánlataim

 

A Jelöltek oldalon az „Állásra jelentkeztek” opciót választva megjelennek azok a munkavállalók, akik jelentkeztek az adott állásajánlatra. 

Állásra jelentkeztek


A kártyán állítható a jelölt státusza, valamit a jelölt nevére kattintva („Profil és jelentkezés megtekintése”) megtekinthető a munkavállaló adatlapja. 
A „Publikus álláskereső profilok” opciót választva megjelennek azok a munkavállalók, akik nem jelentkeztek az adott állásajánlatra, de az alkalmazás párosító algoritmusa szerint a profiljuk illeszkedik az állásajánlatra, ezért alkalmasak lehetnek a pozíció betöltésére.

Publikus álláskereső profilok

 

Ebben az esetben a kártyán nincs státusz mező, a jelölt nevére kattintva („Profil megtekintése”) megtekinthető a munkavállaló adatlapja. 


 

4. Jelölt munkavállaló adatlapja 

A munkavállaló adatlapján a munkáltatók számára láthatók a jelentkező adatai, munkatapasztalatai, képzettsége, a keresett munkakörök és a preferált foglalkoztatási paraméterek, valamint az álláskereső hozzájárulása esetén a munkakör betöltéséhez kapcsolódó egészségügyi tényezők.  
Állásajánlatra jelentkezés esetén megjelenik a jelentkezés szövege és letölthetőek a felhasználó által csatolt dokumentumok. 

Álláskereső profilja

 

5. Állásajánlat keresése munkaadóknak 

A „Munkakör megnevezése” mezőbe beírt munkakör alapján az „Állásajánlatok” lista szűrése történik. A „Részletes keresés” lenyitásával egyéb részletes keresési feltételek határozhatóak meg vagy használható az állásajánlatok megtekintéséhez a „Térkép”-es nézet is a felhasználó számára a lehető legjobb állásajánlatok megtalálása érdekében. 
A „Összes” / „Szervezet ajánlatai” / „Saját ajánlataim” kapcsoló váltásával a munkaadó az összes ajánlat közt, a szervezetéhez tartozó ajánlatok, a bejelentkezett kapcsolattartó felhasználóhoz tartozó ajánlatok között böngészhet. 

Saját ajánlataim

 

A „Szervezet ajánlatai” / „Saját ajánlataim” esetén a szűrési feltételek kiegészülnek a munkaadókra vonatkozó specifikus adatokkal és a kártyák szerkezete különbözik a munkavállalók felületén megjelenő kártyáktól, a bal alsó sarokba kerültek a „Jelöltek” és a „Szerkesztés” gombok. 
A „Jelöltek” gomb az állásajánlatra jelentkezettek oldalra navigál.
Az állásajánlat megnyitásával az ajánlat adatlapja tekinthető meg, a „Szerkesztés” gombbal az adott állásajánlat szerkeszthető. 


 

Vissza