Vakvezető Kutyák Világnapja

Vakvezető Kutyák Világnapja


Összefoglaló

Minden évben április negyedik szerdája a Vakvezető Kutyák Világnapja, idén ez a nap április 27-re esett.

2022. április 28. https://egeszseg.hu/lakossag/vakvezeto-kutyak-vilagnapja.html

 

 

A vakvezető kutya nem taxi és nem GPS, vagyis nem vezeti el a gazdát A pontból B pontba, a látássérült gazdának kell tudnia tájékozódni és a megfelelő vezényszavakkal irányítani a kutyát. A kutya nem tesz mást, mint akadálytól akadályig biztonságosan elvezeti a látássérült személyt. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerüli azokat, utat keres bonyolultabb akadályok, például útlezárások vagy a járdán parkoló autók esetén, valamint meghatározott objektumokat, például gyalogátkelőt, lépcsőt, ajtót, buszmegállót, ülőhelyet, stb. megkeres és bejelez a gazda részére.

A vakvezető kutya és gazdája teljesen együttműködve oldják meg a feladatokat, pl. a vakvezető kutya nem a jelzőlámpa színétől függően kel át gazdájával a zebrán, hanem a gazdának kell tudnia a forgalom és/vagy a hangjelzést adó jelzőlámpa hangját figyelve, hogy mikor kelhetnek át a zebrán, illetve, mivel a vakvezető kutya természetesen nem tudja leolvasni a tömegközlekedési eszközök számát, ebben a helyzetben a látássérült személynek kell segítséget kérnie.

Kivételt képez a vészhelyzet, amikor a vakvezető kutya „értelmes engedetlenséget” mutat, vagyis szükségszerűen felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét.

Miről lehet felismerni egy vakvezető kutyát?

A vakvezető kutyák legfontosabb ismertető jele a hám, amit munka közben folyamatosan viselnek. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) által kiképzett vakvezető kutyák hámja egységesen piros színű és látható rajta a kiképző intézmény logója. Ha a kutyán rajta van a hám, akkor dolgozik még abban az esetben is, ha éppen nem vezeti a gazdáját, hanem helybenmaradásban várakozik. Ilyenkor a kutyával kontaktusba kerülni, például szólítgatni, hívogatni, etetni vagy simogatni tilos! Ha a kutya nem viseli a hámot, akkor nem dolgozik, ilyenkor ugyanolyan kutya, mint a többi, legfeljebb engedelmesebb, szófogadóbb.

A vakvezető kutya igazolvánnyal rendelkezik, melyet az oltási könyvvel együtt a gazda köteles mindig magánál tartani. Ez jogosítja fel arra, hogy a segítőkutyákra vonatkozó jogi szabályozásnak megfelelően gazdájával együtt bárhova bemehessen, hogy a közösségi közlekedés járművein ingyenesen és szájkosár nélkül utazhasson.

Hogyan lesz egy kölyökből vakvezető kutya?

A vakvezető kutyák többségének már a születése is tervezett, az anya- és az apaállatok is egészséges, jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott és mentálisan alkalmas kutyák. A kölyökkutyákat önkéntesek nevelik fel folyamatos szakmai tanácsadás és kontroll mellett. A kölyöknevelők feladata, hogy a kölyökkutyákat ismertessék meg más kutyákkal, más háziállatokkal, illetve a hétköznapi élet jellemző helyzeteivel, például tömegközlekedés, forgalmas utca, üzletekben való mozgás, stb.

Mielőtt az 1 éves, vagy pár hónappal idősebb, alkalmasnak ítélt kutyák vakvezetővé képzését elkezdik a szakemberek, többféle szűrő vizsgálaton és felmérésen kell átesniük és megfelelniük. A kiképzés során a kutyák hat hónap alatt megtanulják az alapvető fegyelmezettséget, és a három legfontosabb dolgot, amit egy vakvezető kutyának tudnia kell. Megállással jelezni az akadályokat, majd biztonságosan kikerülni, objektumokat bejelezni, elvezetni a látássérült gazdát A pontból B pontba a gazda jó tájékozódása és utasítása szerint és felülbírálni a gazda döntését akkor, ha az veszélyezteti annak testi épségét.

Milyen fajta kutya alkalmas vakvezetőnek?

Alapvetően az adott egyed fizikai, mentális és egészségügyi tulajdonságai, képességei határozzák meg, hogy alkalmas-e egy látássérült segítésére. Egy vakvezető kutya nem lehet ijedős, képesnek kell lennie akár 50 különböző feladatot vezényszóra végrehajtani, több lépéssel előre kell tudnia gondolkodni. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy irányba húzza az általa vezetett látássérültet, nem lehet agresszív sem más kutyákkal, sem más állatfajtákkal, sem emberekkel szemben. Hajlandónak kell lennie „felvenni a munkát” bármikor, amikor azt a gazdája igényli, illetve ki kell bírnia a tétlenséget addig, amíg feladatot nem kap.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Labrador retriever fajtájú kutyák között – megfelelő tenyésztési háttér esetén – arányaiban véve sok egyed lehet alkalmas a vakvezető vizsgára történő felkészítésre. Egyes Labradoodle kutyák is kiképezhetők segítőkutyának, akár vakvezetőnek is. Külföldön is első helyen a Labrador retriever áll, de az Egyesült Államokban létezik még Németjuhász tenyészet, melynek egyes egyedei alkalmasak vakvezetésre, Németországban fellelhetők Skótjuhászok és Nagyuszkárok is a vakvezető kutyák között.

Ki kaphat vakvezető kutyát?

Vakvezető kutyát olyan látássérült kaphat: aki igénylést nyújt be, ha látna, akkor is lenne kutyája, képes a tájékozódásra, vakvezető kutya nélkül is képes önállóan közlekedni, képes egy kutya fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit kielégíteni, alkalmas a vakvezető kutyával történő közlekedés, az ezzel járó jogok és kötelességek elsajátítására, következetesen betartja a kiképzői utasításokat, megbecsüli, használja és gondozza a vakvezető kutyát.

Minden esetben a kiképzett kutyához kell gazdát választani. A cél, hogy a kutya és gazda habitusa összhangban legyen egymással. Ez a záloga a bizalmon, tiszteleten és szereteten alapuló, kiegyensúlyozott közös munkának és együttélésnek.

vakvezető kutya
Vissza