Troy Kotsur az első siket férfi, aki elnyerte az Oscar-díjat

Troy Kotsur az első siket férfi, aki elnyerte az Oscar-díjat


Összefoglaló

A CODA (a „Child Of Deaf Adults”, azaz a siket szülők gyermeke rövidítése) című filmben nyújtott alakításáért Troy Kotsur átvehette az Oscar-gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat, amellyel az első siket férfi lett, akit a közel százéves fennállása alatt díjazott az Egyesült Államokbeli Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

2022. március 28.

 

 

A filmben Kotsur egy olyan siket halászt alakít, akinek felesége és fia szintén siket, a lánya viszont egy zenei érzékkel megáldott halló ember, aki énekelni szeretne. A film cselekménye e mozzanat köré épül, olyan lélegzetelállító pillanatokkal karöltve, mint amikor az apa megkéri a lányát, hogy énekeljen neki, miközben megérinti a torkát, hogy érezze a hangszála rezgéseit, de a film bepillantást enged egy (siket) családi veszekedésbe is.

Az Oscar-díjátadón elnyert legjobb férfi mellékszereplő díj a szakma számára nem volt minden előjel nélküli, ugyanis a CODA-ban nyújtott alakításáért a színész már korábban elnyerte a Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia, a Film Independent Spirit és a Critics Choice díjait. Kotsur alakítása nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy a legjobb férfi mellékszereplőn túl a CODA az est fénypontjának számító legjobb film kategória díját is bezsebelte. 

A színész a sikerét a siket közösségnek, a CODA közösségnek és a fogyatékkal élők közösségének ajánlotta, illetve köszönőbeszédében kiemelte: „Ez a mi pillanatunk”.

A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy az első siket színész, aki Oscar-díjat vehetett át, az Marlee Matlin volt, aki a CODA-ban a Troy Kotsur által megformált halász feleségeként szintén szerepel.

 

A film előzetese:

A CODA című film szereplőei.
Vissza