Toleranciával a küszöbfélelem legyőzéséért

Toleranciával a küszöbfélelem legyőzéséért


Összefoglaló

A kultúra mindenkinek jár. Fontos számunkra, hogy bárki, legyen hátrányos helyzetű, ép, egészséges vagy fogyatékossággal élő, teljes joggal élvezhesse a könyvtárak nyújtotta élményeket, értékeket. Véleményem szerint a tolerancia itt kezdődik – mondta Czakóné Gacov Katalin a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója Szolnokon, a Tolerancia Nemzetközi Napja alkalmából szervezett rendezvényen.

2022. november 21.

 

#fogyatékosság#elfogadás#szemléletformálás#jó gyakorlat#rendezvény

A Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület által létrehívott eseményen Szolnok kulturális intézményeinek képviselői osztották meg gondolataikat arról, hogyan jelenik meg a tolerancia az általuk képviselt szervezet mindennapjaiban, munkájuk során ezen a téren milyen kihívásokkal szembesülnek, milyen megoldásokat alkalmaznak.

A teltházas rendezvénynek hatodik alkalommal adott otthont a TISZApART Mozi, amelynek programkínálatában a filmnézés mellett számos más kikapcsolódási lehetőség: így koncertek, közönségtalálkozók, kiállítások, innovatív technológiai bemutatók, kiállítások, családi napok is szerepelnek. A programjaikba, sőt már azok megtervezésébe is bevonják a fogyatékossággal élőket. Közösségi tereikben hátrányos és nem hátrányos helyzetű emberek nem elkülönülve, hanem együtt, egy időben élvezik a kulturális kikapcsolódási lehetőségeket. 

A TISZApART Mozi sikeresen vett részt az Európai Bizottság “Mozik, mint innovatív kulturális központok” című pályázatán, amelynek köszönhetően három másik külföldi művész mozival közösen valósíthatta meg a Resonance Cinema - Cultural Hub for Curious Minds elnevezésű projektet. A Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítvánnyal együtt valóra váltott projekt azon kívül, hogy kiemelten foglalkozott a fiatal közönség oktatásával és helyi kulturális életbe való bevonásával, az érzékenyítésre fókuszált: a hátrányos helyzetű csoportok kultúrához való könnyebb hozzájutásához filmvetítéseken és workshopokon keresztül.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár speciális szolgáltatásokkal teremti meg annak az alapját, hogy a fogyatékossággal élők, a hátrányos helyzetűek is ugyanolyan könyvtárhasználók lehessenek, mint bármi más. Három intézményük fizikai akadálymentesítésébe bevonták az érintetteket is, így az ÉN IS VAGYOK! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesületének tagjait. Az akadálymentes honlapot a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete által jelzett igények szerint alakították ki. A közös gondolkodás eredményeként nagyítókat, lupékat, felolvasó szoftvereket, Braille nyomtatót, öregbetűs könyveket, hangoskönyveket szereztek be, kialakították az indukciós hurkot. Az Autistákért Szolnokon Civil Társaság bevonásával autista szülőcsoportot szerveztek, és idén otthont adtak az Autizmus Világnapja alkalmából megtartott szolnoki rendezvényeknek. A könyvtárban kialakított „kék sarokban” pedig egy, az autizmussal foglalkozó külön gyűjteményből válogathatnak az érintettek és az érdeklődő olvasók. 

A könyvtár munkatársai számára a fogyatékossággal élők szervezeteinek közreműködésével érzékenyítő alkalmakat szerveztek. Ezek a foglalkozások is hozzájárultak és járulnak ahhoz, hogy a nyitott, a speciális igényeket is kielégítő fogadtatást látva, érezve egyre több hátrányos helyzetű ember győzi le a küszöbfélelmet, és jár a könyvtárba.

Tudta? November 16-a a tolerancia nemzetközi napja

1996-ban az ENSZ Közgyűlése november 16-át a tolerancia nemzetközi napjává nyilvánította azt követően, hogy az UNESCO tagállamai egy évvel korábban, 1995. november 16-án elfogadták a nyilatkozatot a tolerancia elveiről.

A nyilatkozat kimondja: a tolerancia se nem engedmény, se nem közömbösség, hanem tisztelete és megbecsülése annak a gazdag változatosságnak, mely világunk kultúráit, kifejezési formáinkat és emberi mivoltunk megélését jellemzi. A tolerancia elismeri mások egyetemes emberi jogait és alapvető szabadságjogait. Az emberek természetüknél fogva sokfélék; csak a tolerancia biztosíthatja a vegyes összetételű közösségek fennmaradását a földkerekség minden régiójában.

 

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület


 

A Tolerancia nap nevű rendezvény hallgatósága és egy előadó van a képen.
Vissza