Munkatársaink ugyanolyan sokszínűek, mint a vásárlóink

Munkatársaink ugyanolyan sokszínűek, mint a vásárlóink


Összefoglaló

A Tesco Globál Áruházak Zrt. évek óta az egyik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon, közel 200 áruházban, több, mint 11 ezer munkavállalónak munkát biztosítva. Régóta jelen vannak foglalkoztatóként a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiacán is, illetve a kezdetektől használják az Érték Vagy! Portált, mint toborzási eszközt, amelynek apropóján interjút készítettünk munkatársukkal, Magyar Adrienn toborzási specialistával.

2022. november 16. Tesco Zrt.

 

#nyílt munkaerőpiac #foglalkoztatás előnyei #elfogadás #mentorálás #munkahelymegtartás

 

A TESCO Zrt. az Érték Vagy! Portál egyik legnagyobb méretű és legeredményesebb munkaadói partnere, de biztosan a legaktívabb, legtöbb álláshirdetést megjelentető foglalkoztató. Egészségkárosodással vagy fogyatékossággal élő munkavállalókra irányuló aktív toborzási tevékenységük keretében az elmúlt egy év során 198 db álláshirdetést jelentettek meg a Portálon, amely ajánlatokra eddig 95 fő MMK munkavállaló jelentkezett a Portálon keresztül.

A tavalyi évben megjelent fenntarthatósági jelentésükből sok hasznos információt lehet megismerni a TESCO Zrt. MMK munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos vállalati hozzáállásáról. Eredményes foglalkoztatási megoldásaikról és toborzási módszereikről - amelynek köszönhetően nagyszámú megváltozott munkaképességű munkavállalót tudtak felvenni - illetve az Érték Vagy! Portállal kapcsolatos tapasztalataikról olvashatnak az alábbi interjúban:


A Tesco-Global Áruházak Zrt. az egyike azon foglalkoztatóknak, ahol a törvényi előírásnak megfelelően a munkatársak több, mint 5%-a megváltozott munkaképességű. Mióta alkalmaznak MMK-s dolgozókat? Milyen indíttatásból kezdték meg a foglalkoztatásukat?

Hiszünk az egyenlőségben, a sokszínűségben és a befogadó munkahely megteremtésében, így a Tescónál mindenkit szívesen látunk. Cégünk a megalakulása óta foglalkoztat MMK-s munkavállalókat, és elkötelezettek vagyunk, hogy minél több MMK-s kollégát foglalkoztassunk. Szeretnénk megfelelő munkakört biztosítani számukra, ahol hasznosnak érezhetik a munkájukat.

 

Jellemzően mely munkakörökben alkalmaznak megváltozott munkaképességű személyeket? Szükség volt-e új munkakörök létrehozására?

Nem hoztunk létre új munkaköröket, jelenleg meglévő munkakörökben tudjuk őket foglalkoztatni: legtöbben áruházi támogató, áruházi munkatárs, bolti eladó munkakörökben dolgoznak, de adminisztrációs asszisztens és bevásárlási asszisztens munkakörökben is foglalkoztatunk megváltozott munkaképességű munkavállalókat.

 

Hogyan segítik az MMK-s munkavállalók beilleszkedését, a munkahelyük megtartását? Éltek-e érzékenyítéssel a vállalaton belül?

Értékeljük és tiszteletben tartjuk a különbségeket, így kollégáink önmaguk lehetnek a vállalatnál, és minden nap egy kicsit jobban tudják kiszolgálni sokszínű vásárlóközönségünket. A belépés napjától folyamatosan történik a megváltozott munkaképességű kollégák betanítása. Munkatársaink segítik őket kérdés, probléma esetén. Kialakítás alatt van egy „body program”, melynek keretében előre meghatározott feladatokon keresztül folyamatosan tanítjuk, támogatjuk az új kollégákat.

 

Milyenek a tapasztalataik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén, illetve a vásárlók hogy viszonyulnak a megváltozott munkaképességű dolgozókhoz?

Az MMK-s munkavállalóink többsége örömmel és motiváltan végzi a munkáját, amihez mi igyekszünk maximális támogatást adni. Vásárlóink ugyanolyan sokszínűek, mint munkatársaink, általánosságban kedvesen és elfogadóan fordulnak munkavállalóinkhoz.

 

A vállalaton belül van-e az általánostól eltérő, az MMK munkavállalók toborzása, kiválasztása során kialakított, bevált módszer, illetve volt-e szükség valamely munkavállaló esetében plusz akadálymentesítésre? A foglalkoztatott MMK munkavállalók egészségügyi okból történő hiányzásának mértéke magasabb-e az ép munkavállalókhoz képest?

Eltérő módszert nem alkalmazunk, igyekszünk a jelentkezésekre gyorsan reagálni, pozitív elbírálás esetén mihamarabb segíteni a kollégákat a beilleszkedésben, illetve plusz akadálymentesítésre sem volt szükség. Tapasztalataink szerint a hiányzás vonatkozásában nincs eltérés.

 

A Tesco az elsők között regisztrált az Érték Vagy! Portálra. Miért tartották fontosnak, hogy jelen legyenek ezen a platformon?

Elkötelezettek vagyunk az MMK-s munkavállalók foglalkoztatására, így minél több platformon szeretnénk velük kapcsolatba lépni, és mivel az Érték Vagy! Portál speciálisan őket célozza, így innen releváns munkavállalói pályázatok érkezhetnek.

 

Viszonylag nagy számban sikerült megfelelő jelölteket toborozniuk az Érték Vagy! Portálon keresztül, a portálon keresztül jelentkező álláskeresők körében melyek a legkeresettebb munkakörök?

Eddig 30 munkavállaló helyezkedett el nálunk az Érték Vagy! Portálon történő toborzásnak köszönhetően, a portálon keresztül jelentkező MMK álláskeresők körében az áruházi munkatárs a legkeresettebb munkakör.

 

Ez minek köszönhető az Önök véleménye szerint? Mennyiben más az Érték Vagy! Portálon, mint a többi álláskereső portál, illetve a Portál mely funkcióit használják leggyakrabban?

Leggyakrabban a toborzási funkciót használjuk, az állásajánlatok meghirdetése és kihelyezése vonatkozásában.

A portál az állásajánlatokon túl friss és aktuális információkkal is segíti az MMK-s munkavállalókat a munka világába való beilleszkedésben. Specifikus állásportálként hatékonyan célozza meg a megváltozott munkaképességűek táborát. 

 

A felvételre került MMK-s munkavállalók teljesítménye alapján a felek kölcsönösen elégedettek-e az együttműködéssel?

Igen, a megfelelő betanulás után többségük munkája minőségi és hasznos vállalatunk számára. A munkavállalók többségétől pedig pozitív visszajelzéseket kaptunk a munkájukkal és a csapattal kapcsolatban.


A Tesco Zrt. munkaadói adatlapja, amelyen a munkaadói bemutatkozás mellett elérhetőek az aktuális, MMK személyeknek szóló állásajánlatok is: https://ertekvagy.hu/allaskereses#/munkavallalo/munkaadok/29/adatlap

 

 

A képen a Tesco Zrt-nél dolgozó MMK-s munkavállaló
Vissza