SZERENCSE KAMPÁNY

SZERENCSE KAMPÁNY


Összefoglaló

A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózatát közel 20 éve működtető Szerencsejáték Zrt. szemléletformáló kampányt indított az akadálymentes jövőért. A Tarts Velünk! Egy akadálymentes jövőért honlap (https://tartsvelunk.hu) olyan közösségeknek, munkáltatóknak ad teret, akik megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatnak, ahol a szemléletformálás a mindennapok része. A weboldalon nyilatkozó hétköznapi hősök olyan fogyatékossággal élő ismert emberek, akik őszintén vallanak a sikereikről, a nehézségeikről, a mindennapjaikról, egyaránt inspirálva ezzel a honlap ép és fogyatékossággal élő olvasóit.

2021. december 08. https://tartsvelunk.hu

Harminc évvel ezelőtt elvétve találkoztunk kerekesszékes, fogyatékkal élő emberekkel az utcán, ha mégis, a sajnálattól vagy zavarunkban nem is nagyon mertünk rájuk nézni, nem hogy a szemükbe. Ma már az ép és a sérült gyermekek együtt építhetnek homokvárat a speciális, rámpákkal felszerelt játszótéren, a sorsjegyet megváltozott munkaképességű árustól vásároljuk, a mézillatú kávékülönlegességért a fogyatékkal élő pincérnek mondunk köszönetet. 

Hosszú út vezet odáig, hogy valaki ne a kerekesszéket, ne a végtaghiányt, ne a fogyatékosságot lássa meg először, amikor egy fogyatékkal élőre néz, hanem az embert. Aki személyesen is érintett, könnyebben elfogadja, hogy a beszélgetőpartnere, a munkatársa egészségkárosodással élő. Másoknak nehezebben megy. Nem tudják, hogyan szóljanak hozzájuk, megérti-e őket a hallássérült, el tud-e vajon igazodni a cég honlapján az új, látássérült munkatárs.

A Szerencsejáték Zrt. által létrehozott Tarts Velünk! Egy akadálymentes jövőért honlap (https://tartsvelunk.hu) a követendő példák között olyan munkaadókat mutat be, akik megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatnak, a szemléletformálás a mindennapjaik része, ahol nem akad el senkinek a szava, ha hallássérült kollégával kell megbeszélnie a másnapi feladatot. A közösségek között olyan szakmai szervezeteket ismerhetünk meg, akik sokat tesznek az akadálymentes jelenért és jövőért. 

A weboldalon megjelenő hétköznapi hősök fogyatékossággal élő ismert emberek, sportolók, vállalatvezetők, szülők, akik arról vallanak, hogy honnan indultak és hová jutottak, miként élik meg a mindennapokat, a sikereket, a nehézségeket. Illés Fanni paralimpiai bajnok szerint a sport az egyik legkiválóbb eszköze annak, hogy egy fogyatékkal élő személy beintegrálódjon a társadalomba.  „Itt nem azt nézik, hogy mid hiányzik, vagy mid van meg, hanem azt, hogy te egy sportoló vagy.” Ember.

 

Mik találhatók a weboldalon?

Követendő példák
Vállalati jó gyakorlatokon keresztül megismerhetünk olyan hazánkban működő cégeket, amelyek teret engednek a befogadásra, fogyatékossággal élőket foglalkoztatnak, illetve szemléletformáló kampányokat támogatnak, valósítanak meg.

Hétköznapi hősök
Itt olyan tartalmakat talál, melyekben fogyatékossággal élő ismert személyek, vállalati alkalmazottak, valamint érintett szülők beszélnek mindennapjaikról, a lehetőségeikről, illetve, hogy mi motiválta őket a sikereik elérésében.

Közösség
Cikkeinken keresztül megtudhatja, hogy a szakmai szervezetek hogyan látják a fogyatékossággal élők helyzetét Magyarországon, illetve, hogy mit tudnak tenni az akadálymentes jövőért.

A képen Barabás Lőrinc dzsessztrombitás
Vissza