Személyi kedvezmény | 2024

Személyi kedvezmény | 2024


Összefoglaló

Részletes információk és tájékoztatás a 2024-ben érvényesíthető, egészségi állapot (adott betegeségek vagy fogyatékosság) alapján figyelembe vehető - SZJA-t érintő - személyi kedvezmény vonatkozásában.

2024. január 27. NAV

 

#fogyatékosság #egészségkárosodás #munkaerőpiac #foglalkoztatás előnyei #alkalmazás

 

2023. december 1-én a minimálbér 232.000 Ft-ról 266.800 Ft-ra nőtt. A kötelező legkisebb munkabér emelkedésének következtében nemcsak a különböző ellátások összege, vagy a rehabilitációs hozzájárulás mértéke növekedett, hanem a megváltozott munkaképességű emberek krónikus betegségen, vagy fogyatékosságon alapuló SZJA adókedvezményét jelentő személyi kedvezmény érvényesíthető összege is.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 29/E. §-a szabályozza a személyi kedvezmény igénybevételét a súlyosan fogyatékos személyek számára, amellyel lehetőségük van az adóalapot, ezáltal a befizetendő adót is csökkenteni. Az Szja tv. szerint az összevont adóalapot csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél - az erről szóló igazolás, határozat alapján - a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején, jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának megfelelő összeg száz forintra kerekítve.

Ez az adókedvezmény pénzben kifejezve, összegszerűleg a 2023. évben 11.595 Ft-ot jelentett havonta (évente 139.140 Ft), amely 2024-ben havonta 13.335 forintra nőtt, éves szinten pedig összesen 160.020 forint kedvezményt eredményezhet az arra jogosultak számára.

 

HOGYAN IGÉNYELHETŐ?

A személyi kedvezmény adóalap-csökkentő kedvezményként (tehát bejelentett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók esetében) lehet igénybe venni a NÉTAK, a fiatalok kedvezménye, a 30 év alatti anyák kedvezménye után és az első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt megelőzően, akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor.

Személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, ilyenkor a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. 

Érvényesítéséhez:

 • vagy a súlyos fogyatékosságot igazoló (alábbiakban bemutatott tartalmű) orvosi igazolásra
 • vagy a rokkantsági járadékot megállapító határozatra,
 • vagy a fogyatékossági támogatást megállapító határozatra van szükség.

A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki. Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei: a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve,születési helye ésszületési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele, az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma, a fogyatékos állapot kezdő időpontja, a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes), ideiglenes igazolásnál annak hatálya, az igazolás kiállításának dátuma, az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.

Az érvényesítéséhez szükséges dokumentum birtokában a magánszemély két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevalláskor májusban. A kedvezmény érvényesítését a személyi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, rendszeres bevételt juttató kifizetőtől. Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül, vagy a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papíralapú nyilatkozaton. A kedvezményről bővebben az „Szja-adóalap-kedvezmények” című, 73. számú információs füzetben olvashat. 

A kedvezmény az igazolás szerinti kezdő évtől igényelhető, de csak a fogyatékossági állapottal érintett hónapokra vehető igénybe. Aki korábban nem érvényesítette, az az önellenőrzés révén a korábbi évek adóját is visszaigényelheti az 5 éves elévülési határidőn belül. Ha valaki igénybe szeretné venni ezt a kedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy a háziorvos igazolja, hogy valóban szenved a kedvezményre jogosító betegségben. Visszamenőleges igazolás esetén azt is tartalmaznia kell a papírnak, hogy ez a betegség már a korábbi adóév(ek)ben is fennállt. Fontos, hogy aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, nincs szüksége orvosi igazolásra, a kedvezményt az erről szóló határozat birtokában érvényesítheti a járadék, ellátás folyósításának ideje alatt. A kedvezmény visszamenőleges igénybevételével kapcsolatban részletes leírás ezen a linken olvasható.

A - kedvezmény igénybevételét követően - 6 évig megőrzendő igazolásnak tartalmaznia kell: a kedvezményt igénybe vevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását, valamint az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.

A NAV által 2023-ban kiadott példatár: Személyi kedvezmény - Példatár

 

ÉN IGÉNYBE VEHETEM A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNYT?

Amennyiben kíváncsi arra, hogy az Ön egészségkárosodása feljogosítja-e személyi kedvezmény igénybevételére, akkor ellenőrizze betegségeit az újonnan elérhető, személyi kedvezmény alapjául szolgáló betegségeket tartalmazó adatbázis alkalmazásunkban, amelyet az alábbi gombra kattintva érhet el:

Személyi kedvezmény betegségek lista

 

MILYEN BETEGSÉGEK ALAPJÁN VEHETŐ IGÉNYBE?

Súlyosan fogyatékos személynek kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében meghatározott betegségben szenved, vagy a mellékletben említett fogyatékossággal él, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Bár sokan lennének jogosultak betegségeik alapján a kedvezményre, még mindig kevesen hallottak a a kedvezményről. Nem feltétlenül kell a legsúlyosabb problémákra gondolni: a kedvezmény olyan betegségekre is jár, amely alapján az illető - csak ezen kórkép alapján - nem minősülne megváltozott munkaképességű személynek. Egyes számítások szerint akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet, a kedvezményt azonban sokan nem használják ki, mivel nem is tudják, hogy jogosultak rá.

2023-ban - az összesen több, mint 11 600 nyilvántartott betegségtípusból - mintegy 752 db betegség és egyedi BNO kód esetében volt lehetőség a személyi kedvezmény érvényesítésére az alábbi betegség és fogyatékossági csoportosítás szerint:

 1. Hallási fogyatékos - 14 db (BNO, azaz betegség jogcím)
 2. Mentális és viselkedészavarok - 15 db
 3. Látási fogyatékos - 5 db
 4. Mozgásszervi fogyatékos - 102 db
 5. Pervazív fejlődési zavarok - 9 db
 6. Schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok - 31 db
 7. Daganatos betegségek: A vérképzőrendszer rosszindulatú betegségében szenvedő - 130 db
 8. Mesterséges testnyílással élő személy - 10 db
 9. Súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő - 43 db
 10. Emésztőrendszer betegségei - 31 db
 11. Ritka betegségek - 25 db
 12. Az endokrin és anyagcsere betegségek - 29 db
 13. Veleszületett enzimopátiák - 54 db
 14. Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő - 1 db
 15. Krónikus légzési elégtelenségben szenvedő - 1 db
 16. Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban - 187 db
 17. Egyéb fejlődési rendellenességgel születettek - 55 db
 18. A női nemi szervek nem gyulladásos betegségei - 10 db

2023. július 1-től új betegségekkel (BNO kódokkal) bővült a kedvezmény érvényesítésére lehetőséget biztosító betegségek köre:

 •  a méh bizonyos típusú rosszindulatú daganatos betegségei, illetve 
 •  a légzőszervek egyes rosszindulatú daganatos betegségei esetén is érvényesíthető a személyi kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre.

A kedvezmény visszamenőleg is igénybe vehető az újonnan listára került betegségek esetén az 5 éves, általános elévülési időn belül, de legfeljebb az orvosi igazolás időpontjától. Vagyis ha a betegséget öt éven belül diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók a NAV tájékoztatása alapján.

 

MEKKORA ÖSSZEGET JELENTHET EZ KONKRÉTAN SZÁMOMRA?

Az interneten sokféle bérkalkulátor található, amelyekkel ki lehet kiszámolni, hogy mekkora az egyéni kedvezmény összege. Ahol bejelölhető a „személyi kedvezmény igénybevétele” opció is, az például a NOVITAX bér- és jövedelem kalkulátora

 

VÁLTOZÁS: 2024-től kezdve folytatólagosan igénybe vehető lesz a személyi kedvezmény

2024. január 1-től a fontos adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetőek, nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek. Az, aki négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére, személyi kedvezményre, vagy első házasok kedvezményére jogosult, kérheti a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, amíg nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését.

Aki folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot tett, de később már nem jogosult a kedvezményre, annak érdemes időben új adóelőleg-nyilatkozatot beadni, mert ha nem jelzi a kifizetőnek, hogy jogosultsága megszűnt, és emiatt adóhiány keletkezik, akkor az őt terhelő jogkövetkezményekkel is számolnia kell. Az új lehetőség először a 2023. december 31. után tett adóelőleg-nyilatkozatoknál alkalmazható. Akik nem kívánják adóelőleg-nyilatkozatuk folytatólagos figyelembevételét, továbbra is nyilatkozhatnak csak a 2024. adóévre vonatkozóan. Az adóelőleg-nyilatkozatokat legegyszerűbben az ONYA-ban lehet kitölteni. Ha valaki élni kíván az új lehetőséggel, a nyilatkozatot a megszokott módokon teheti meg, kiválasztva a folytatólagos érvényesítést. Az online nyilatkozat egyes sorait a NAV előzetesen feltölti adatokkal, és a néhány perc alatt elkészíthető, véglegesített és beadott nyilatkozatot elektronikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. A papíralapú adóelőleg-nyilatkozatok is elérhetők a NAV honlapján, a kinyomtatott nyilatkozatot kitöltés és aláírás után a jogosultnak kell átadnia a munkáltatónak, kifizetőnek:
https://nav.gov.hu/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat

 

Végezetül pedig egy videós magyarázat a nyilatkozat kitöltéséhez:

 

 

Forrás:

 

 

 

Különböző fogyatékossággal (látássérült, mozgáskorlátozott, művégtaggal) élő személyek grafikus megjelenítése szerepel a képen.
Vissza