„Sorskeresés” - Élet a stroke után

„Sorskeresés” - Élet a stroke után


Összefoglaló

Az agyi érkatasztrófa (stroke) a harmadik leggyakoribb halálok hazánkban. A szerencsés túlélők nagy részének azonban az egész élete megváltozik hosszú évekre vagy akár örökre. Kulka János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2016 óta küzd a betegség okozta afáziával, és próbálja újraépíteni az életét. A művész példája segíthet a betegséggel érintetteknek.

2022. november 22.

 

#egészségkárosodás #foglalkoztatás előnyei #megmaradt képességek #támogatás #példamutatás

Stroke utáni gyakori tünet az afázia, a beszédközpont sérülése, melynek következtében akár teljes beszédképtelenség léphet fel. Kulka János színművészt egy ország zárta a szívébe a Szomszédok teleregény Mágenheim dokijának szerepében. Számtalan színműben, játékfilmben, szinkronszerepben nyújtott kiemelkedő színészi alakítást, és kapta meg a legrangosabb elismeréseket, nem érdemtelenül.

2016-ban azonban az élete egy csapásra megváltozott. Saját bevallása szerint a halálból hozták vissza stroke-ja után, és több életmentő műtéten is átesett. Elképzelhetetlen csapás egy embernek, aki a szavak mestere, aki kiemelkedő beszédkészséggel rendelkezik, a verbalitás, a játék az élete és megélhetésének kulcsa. Kulka János több interjúban is nyilatkozott a betegsége utáni nehézségekről.  Az addig több nyelven beszélő színésznek, újra kellett tanulnia a saját anyanyelvét is.  A kívülállók gyakran azt gondolják, hogy mentálisan sérült az afáziás ember. A valóság azonban az, hogy az intellektus ép ugyan, de a szavak nem jönnek elő, nem formálódnak mondatokká. Ez egy verbálisan aktív embernek lelkileg is nagyon megterhelő, bezárva érzi magát a saját testébe. A rehabilitációban segítő szakemberek (logopédus, pszichológus), a család, a barátok nyújthatnak támaszt annak érdekében, hogy újra képes legyen teljes életet élni. A hivatáshoz való visszatérés, az önbecsülés visszaszerzése fontos mérföldkövek a gyógyulás útján.  Kulka János mellé odaálltak a pályatársak is, hogy kifejezzék megbecsülésüket, szeretetüket. 2019-ben tért vissza a színpadra egy néma szereppel, az „Árvácska” című előadásban. Azóta láthattuk, hallhattuk Koncz Zsuzsával többször is duettet énekelni (Koncz Zsuzsa - Kulka János: Pályaudvaron - Bing video), majd a filmvásznon is feltűnt a Játszma című alkotásban, ahol már hosszabb szöveges szerepe volt.  A karakter rá íródott, megformálásáért megkapta 2022-ben a Legjobb férfi főszereplő elismerést. 

2022 októberében jelent meg hét éve készülő, harmadik lemeze Pálmaszív címmel. A dalok egy része betegsége előtti felvételek, az első új dal pedig a Sorskereső. „Új ember lettem, új hangom van, nem ismerem magam” - fogalmazta meg saját magáról.  Az egyik dalban duettet énekel a szintén stroke-on átesett és súlyos afáziával küzdő régi baráttal, Lang Györgyivel. 

 

 

Még nagyon hosszú az út addig, hogy a színművész ismét teljes embernek érezze magát, megnyíljon, és kilépjen a bezártságból. Szerepekre vágyik, elfoglaltságra, hogy újra építhesse önmagát és arra, hogy szeretett közönsége gyakrabban láthassa őt.  A színészt, az embert.


Forrás:

Fotó: press.tv2.hu TV2 / / Central Médiacsoport / Central
 

 

 

 

Kulka János mikrofonnal
Vissza