A rehabilitációs hozzájárulás 2022-ben

A rehabilitációs hozzájárulás 2022-ben


Összefoglaló

A minimálbér emelkedésének következtében 2022-ben is nőtt a rehabilitációs hozzájárulás összege, amely a 25 fő feletti munkaadókat ösztönzi a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására.

2022. január 10.

2022-ben, a minimálbér 20%-os emelkedésének következtében több, mint 300.000 Ft-tal, 1.800.000 Ft-ra nőtt a rehabilitációs hozzájárulás egy főre jutó összege.

A rehabilitációs hozzájárulás egy több, mint 20 éve létező, közvetett foglalkoztatást segítő adó, amely a 25 fő feletti munkavállalói létszámmal rendelkező munkaadók legfontosabb pénzügyi ösztönzője a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása során.

Ugyanis, ha a foglalkoztatottak tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszáma egy szervezet esetében a 25 főt meghaladja, és ha ebből a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma nem éri el a létszám 5 %-át (kötelező foglalkoztatási szint), akkor a minimálbér összegének kilencszeresével megegyező rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie a munkaadónak.

A rehabilitációs hozzájárulás 2022. évi összege 1.800.000 Ft/fő/év (amely minden évben a minimálbér emelkedésével párhuzamosan emelkedik).

Amennyiben a munkaadó a kötelező foglalkoztatási szintnek megfelelő létszámú megváltozott munkaképességű személyt alkalmaz, mentesül a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól. Ez alapján könnyen kiszámolható, hogy a megváltozott munkaképességű személy alkalmazása a hozzájárulást fizető munkaadók számára a megváltozott munkaképességű munkavállaló bérköltségén bekövetkező megtakarítás alapján nagymértékű ösztönzést jelenthet. 

Az alábbi infografika bemutatja, hogy milyen szintű költségoptimalizálást hajthat végre egy munkaadó, ha a rehabilitációs hozzájárulás terhére megváltozott munkaképességű személyeket alkalmaz:

 

A rehabilitációs hozzájárulás terhére alkalmazott MMK munkavállaló foglalkoztatási költségeinek összehasonlítása egy ép munkavállalóval szemben - infografika.

 

Ez alapján az Érték Vagy! Portál nevében minden munkaadónak jó szívvel ajánljuk a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását, hiszen a többféle elemből álló, komoly pénzügyi előnyök mellett a MMK személyek foglalkoztatása sokféle előnnyel jár.

Egy egészségkárosodással élő személy nagyon hasznos munkavállalóként tud működni egy jól megválasztott munkakörben, amely alapján a morális érték és a gazdasági érdek racionalitása win-win helyzetet teremthet a társadalom, az érintettek, a foglalkoztatók és az állam számára egyaránt.

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatos további információk érdekében látogassanak el a Munkaadók számára készült aloldalra.

 

Számológépet használ egy pénzügyi tervet készítő rajzolt figura
Vissza