Összefogás az ukrajnai siket menekültekért

Összefogás az ukrajnai siket menekültekért


Összefoglaló

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő a Facebook oldalán számolt be arról, hogy megérkezett Budapestre az a 25 fő siket menekült, akiket a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) várt előre kialakított szállással. Az önkéntesek igyekeznek minden létező módon támogatni a háború elől menekülő siket sorstársaikat.

2022. március 11. https://www.facebook.com/adamkosamep

 

 

„Szerencsésen megérkezett a csapat Budapestre! Igaz, hosszú és kihívásokkal teli utazásban volt részük: Ukrajnából indultak, jártak Romániában és Moldovában is, most viszont már biztonságban feküdhetnek le Budapesten. 
Itt már nem kell a dübörgő tankoktól és hadi gépektől félniük. A sinosz.hu Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége nevében köszönöm mindenkinek, aki segített és a következő időszakban is segíteni fog. Együtt könnyebb!”
- írja Kósa Ádám.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségén belül ezt megelőzően létrehozásra került egy kríziskezelő csoport, amely az ukrán-orosz háború elől menekülő siket személyeket támogatja.


A következő adományszámára várják a pénzbeli támogatásokat:
11600006-00000000-39419109
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége
Erste Bank, SWIFT: GIBAHUHB,
közlemény: Kárpátalja

Az összegyűlt támogatást élelemre, tisztálkodó eszközökre, és ellátásra fordítják. Az összeg megmaradó részét az ukrán siket szövetség részére utalják át, hogy szükség esetén helyben is segíteni tudjanak.

Korábban a SINOSZ legnagyobb termében a magyar Honvédség segítségével kialakítottak egy 25 fő számára alkalmas férőhelyet; ebben tábori ágyak, pokrócok és hálózsákok várták a menekülteket.

Felhívták a figyelmet, hogy további önkéntesekre is szükség van. Siket sorstársak, jelnyelvi tolmács kollégák jelentkezését várják, akik a SINOSZ épületében segíteni tudnak a kommunikációban. Ők az alábbi e-mail-címen tudnak jelentkezni: karpatalja@sinosz.hu

Tárgyi adományokat és szállást ugyanezen az e-mail címen lehet felajánlani. Fontos, hogy minden felajánló várja meg a szervezet visszajelzését, mert az önkéntesek beosztásra kerülnek, a tárgyi adományok közül pedig csak azokat tudják fogadni, amire éppen szükség van.

Kósa Ádám néhány nappal ezelőtt hangsúlyozta, hogy egyik legfontosabb feladat most a fogyatékossággal élők megsegítése, mert a háborús helyzet aránytalan terhet ró rájuk. Így fogalmazott:

„Fegyveres konfliktusok esetén a fogyatékkal élő személyek halálozási aránya kettő-négyszerese lehet a társadalom többi részének. … Belegondoltak-e abba, hogy egy siket személy nem hallja a légvédelmi szirénát? Hogy egy kerekesszéket használó nem jut le lépcsőn az óvóhelyre? Hogy egy vak ember hogyan kerül biztonságba?”
Kósa Ádám európai parlamenti képviselő két ukrajnai menekült kisgyerekkel.
Vissza