Országokon átívelő foglalkoztatási program a fogyatékossággal szembeni diszkrimináció megszüntetése érdekében

Országokon átívelő foglalkoztatási program a fogyatékossággal szembeni diszkrimináció megszüntetése érdekében


Összefoglaló

Üzleti vezetők, kormányzati és a fogyatékosságügyi képviselők jelölték ki a célját egy olyan innovatív foglalkoztatási programnak, ami több ezer fogyatékos embert segít munkához.

2022. augusztus 15.

 

 

A „Befogadó jövők” program középpontjában a fogyatékkal élő személyek számára a munkakörülmények javítása és a munkakörnyezet fejlesztése áll. 2019 óta 4 országban több, mint 2300 álláskereső került támogatásra annak érdekében, hogy jártasságot szerezzenek a munka világában. Partnerként szerepelt még több, mint 500 cég azzal a céllal, hogy fejlesszék a fogyatéossággal élő személyekre irányuló befogadási gyakorlatukat, beleértve

  • a Standard Chartered Bankot, ami egy brit multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató vállalat;
  • az Unilevert, ami egy brit multinacionális fogyasztási cikkeket gyártó cég;
  • a Coca Cola-t, ami a világ legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója és eladója; 
  • a Diageot, ami egy multinacionális alkoholos italgyártó vállalat.

A „Befogadó jövők” foglalkoztatási programot az Egyesült Királyság alapította, és különböző nemzetközi, fejlődést támogató szervezetek (beleértve a Sightsaverst), fogyatékossággal élő személyeket segítő szervezetek és partnerországok támogatják és működtetik annak érdekében, hogy ezen egészségkárosodással élő személyek elhelyezkedési esélyei növekedjenek.

A Sightsavers egy, a fejlődő országok partnereivel együttműködő nemzetközi, nem kormányzati szervezet, aminek céljai között szerepel az elkerülhető vakság megelőzése és kezelése, valamint a látássérült és más fogyatékossággal élő emberek egyenlőségének előmozdítása, biztosítása. 

A „Befogadó jövők” programnak már 3 év alatt formáló hatása van, a foglalkoztatási ráta a részt vevő álláskeresők körében kétszeresére emelkedett, azaz a program előtti 9 %-ról 22%-ra nőtt. Simon Brown, a Sightsavers globális technikai vezetésének gazdasági képviselője szerint a rendszereken lehet változtatni, a folyamat biztató, de még mindig hosszú út áll előttük. 

A fogyatékossággal élő személyek kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek munkanélküliek, mint egészséges társaik. A megélhetési lehetőségeket korlátozza a megbélyegzés, a diszkrimináció és a hozzáférhető munkahelyek hiánya, ami csapdába ejti az érintetteket egy szegénységi körforgásban. Mindazonáltal a kutatás azt mutatja, hogy a vállalatok, akik dolgoznak a fogyatékossággal élő személyek befogadásán, átlagosan kétszer nagyobb valószínűséggel szereznek magasabb, teljes részvényesi megtérülést.

Simon Brown szerint a befogadás az üzleti világban nemcsak etikus, de gazdasági értelmet is nyer. Biztatónak tekinti, hogy a fogyatékossággal élő emberek, akik a munkaerő-piacon jelen vannak, 6 billió dollárt képesek hozzáadni a világgazdasághoz évente, azaz azok az országok, akik a fogyatékosságot tekintve nem befogadóak, akár 7 %-ot is veszíthetnek a GDP-jükből.

Eric Kiniti, a kenyai székhelyű, márkás sört, szeszes és alkoholmentes italokat gyártó East African Breweries holdingtársaság vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere korábban kihívásnak tekintette, hogy hogyan legyenek befogadóak, de a „Befogadó jövők” programmal találtak egy hiteles partnert, amely segíti ezen céljaik elérését. 

A hároméves pilot után a „Befogadó jövők” program partnerei folytatni fogják annak segítését, hogy a cégek tudatosan fejlődjenek a "fogyatákosság-befogadásban".

A „Befogadó jövők” központ olyan eszközök sorozatát gyűjti össze, amelyek támogatják a cégeket abban, hogy magabiztossá váljanak a fogyatékosság tekintetében, az álláskeresőket javaslatokkal és képzésekkel segítik, illetve a kormányzatoknak és az adakozóknak bizonyítékkal mutatják be, hogyan tudják ők támogatni a befogadó foglalkoztatást.


Forrás:

https://disabilityinsider.com/2022/07/11/education-and-employment/employment-programme-tackles-disability-discrimination-for-over-2300-people-in-four-countries/ 

Egy kerekesszékes férfi dolgozik egy irodában.
Vissza