Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja


Összefoglaló

Magyarországon az egyik vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. Világszerte 1,67 millió új esetet regisztrálnak évente, Európában félmilliót, hazánkban pedig körülbelül 4 500-at. Minden év októberében a betegség elleni küzdelem fontosságára hívják fel a figyelmet világszerte. Különböző kampányokkal, rendezvényekkel, szűrővizsgálatokkal hangsúlyozzák a megelőzés elsődlegességét.

2022. október 24.

 

#daganatok #nemzetközi #példamutatás #rendezvény

A diagnosztika és a terápiák fejlődése ellenére a nők körében a legsűrűbben előforduló ráktípus az emlőrák, a halálokok között a második leggyakoribb. A 35-55 éves nők esetében pedig ez a vezető halálozási ok. Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint minden tizedik nőt érint élete során a mellrák.

1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja. 1993-ban alapították meg a Mellrák Kutatási Alapítványt, melynek jelképéül alapítója, Evelyn H. Lauder a pink szalagot választotta, s azóta is ez a szín, illetve maga a rózsaszín szalag az emlőrák elleni küzdelem szimbóluma.

Életet ment a prevenció

2001 óta az életkor alapján legveszélyeztetettebbnek minősülő (45-65 év közötti) nők levélben kapnak meghívást egy ingyenes szűrővizsgálatra. Ez a vizsgálat kétévente esedékes, emellett azonban elengedhetetlen az otthoni önvizsgálat elvégzése minden hónapban. Bármilyen észlelt tünet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis a korai stádiumban felfedezett betegség 95%-ban gyógyítható. Az otthoni vizsgálat nem helyettesíti a mammográfiás szűrővizsgálatot, a kisebb elváltozásokat csak radiológiai (mammográfiás) vizsgálat tudja kimutatni.

Kockázati tényezők:

  • Önvizsgálat, illetve a rendszeres szűrővizsgálat elmulasztása
  • Genetikai hajlam
  • Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
  • Egészségtelen táplálkozás, túlsúly
  • Mozgásszegény életmód

A Magyar Rákellenes Liga idén Egerben tartott programján Farkasné Juhász Margit egészségfejlesztő szakember elmondta, hogy a vizsgálatra behívó levél elfogadottsága csak 40%-os; az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségét a megszólított nők 60%-a figyelmen kívül hagyja.

 

 

Lánchídi séta

A legtöbbeket megmozgató rendezvény minden évben az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen elnevezésű szervezet által megrendezett lánchídi séta, melyről egy rövid összefoglaló videó ad tudósítást.

 

 

Think Pink

A Think Pink Europe egy európai ernyőszervezet, amelyet 2018 márciusában alapított öt emlőrák elleni tevékenységet folytató nonprofit társaság. Fő célja, hogy képzéseken keresztül gyakorlati tudást adjon át azoknak a kisebb nonprofit szervezeteknek, amelyek a mellrák elleni küzdelem céljával jöttek létre. Olyan programokat is szerveznek, amelyek segíthetnek csökkenteni az európai országok közötti szakadékokat és egyenlőtlenségeket a minőségi mellrák-ellátáshoz való hozzáférés terén.

Egyik legismertebb rendezvényük a Race for the Cure® közös futás és gyaloglás Európa-szerte. Ez az esemény egyesíti a mellrákban szenvedőket, a családjukat, barátaikat és szimpatizánsaikat. A Race for the Cure® rendezvényeken a túlélők az életet ünneplik, a többi résztvevő pedig támogatását fejezheti ki a mellrákból felgyógyult, mellrákkal küzdők felé. Ugyanakkor együtt emlékeznek meg azokról, akiknek nem sikerült legyőzniük a betegséget.

További információk a szűrővizsgálatokról a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán olvashatóak.


Forrás:
https://www.mellrakinfo.hu/
Emlőszűrés - lakossági tájékoztató

 

 

 

 

 

A rózsaszín szalag, az emlőrák elleni küzdelem szimbóluma
Vissza