Nőtt a foglalkoztatottság a megváltozott munkaképességűek körében

Nőtt a foglalkoztatottság a megváltozott munkaképességűek körében


Összefoglaló

A Profession.hu legutóbbi felméréséből kiderül, hogy tízből négy magyarországi cég alkalmaz megváltozott munkaképességű munkavállalót, s ezen munkaadók többségének pozitívak a tapasztalatai.

2022. szeptember 30.

 

#nyílt munkaerőpiac#nyílt munkaerőpiac#állásportál#elfogadás#kutatás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a 2017-2020 közötti időszakban, azaz 3 év alatt 5 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta a megváltozott munkaképességűek körében.
A Profession.hu szerint annak ellenére, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatottsága az elmúlt években egyre elterjedtebb, a cégek továbbra sem használják ki a lehetőségeket ezen a területen.

A Profession.hu nemrégiben végzett kutatásában 291 cég vett részt, amelyek 86 százaléka az üzleti szférában, 8 százaléka az állami, míg 6 százaléka a civil szférában tevékenykedik. A felmérésben a mikrovállalkozásoktól kezdve a multinacionális cégekig képviseltették magukat a munkaadók. A megkérdezettek 54 százaléka budapesti, míg 46 százaléka vidéki székhelyű.

A Profession.hu szerint gyakorta a tapasztalat hiánya akadályozza a megváltozott munkaképességű emberek nagyobb arányú alkalmazását. Lehetnek olyan feltáratlan kérdések, igények mindkét oldalon, amelyek miatt a felek nem mernek nyitni egymás felé.

Figyelemreméltó azonban az az adat, hogy a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalatok kétharmada pozitívan nyilatkozott a közös munkáról: 31 százalékuk nem tapasztalt különbséget a többi munkatárshoz képest, negatív tapasztalata pedig csak a munkáltatók 1 százalékának volt.

Az esetek több mint felében a megváltozott munkaképességű kolléga idővel teljesen „berendezkedett” az új munkakörében és önállósodott. Sokan a folyamat hatására nyitottabbá váltak a közösség felé, amely közösségek szintén profitáltak a helyzetből. A megkérdezett munkaadók 46 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a régebbi kollégák a tapasztalatok hatására nemcsak az új munkatársuk, hanem a többi fogyatékossággal élő ember irányába is nyitottabbak lettek.

A magyarországi székhelyű cégek 39 százaléka a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása mögötti motivációként a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alóli mentességet és az egyéb gazdasági előnyöket említette. A munkáltatók 25 százalékánál játszott szerepet a személyes érintettség, 19 százalékánál a társadalmi felelősségvállalási szempontok voltak fontosak, míg 7 százalékukat ösztönözte a más cégeknél látott jó gyakorlat.
 

Az eredeti cikk elolvasható az alábbi oldalon:

Profession.hu


 

Megváltozott munkaképességű kolléganő dolgozik egy bolthálózat sütödéjében.
Vissza