MONTÁZZSAL az élhetőbb mindennapokért

MONTÁZZSAL az élhetőbb mindennapokért


Összefoglaló

A fogyatékos személyek szükségleteire reagáló modellprogramokat, rendszerszerű, hiánypótlónak számító szolgáltatásokat fejlesztett ki és tett hozzáférhetővé a MONTÁZS projekt annak érdekében, hogy javuljon az érintettek életminősége, önálló életvezetési képessége, valamint társadalmi elfogadottsága – hangzott el a projekt napokban megrendezett záró konferenciáján.

2021. december 28.

Az egyenlő esélyű hozzáférés teljes körű biztosításának eléréséhez még hosszú út vezet, de hiánypótló szolgáltatások fejlesztésével jelentős lépéseket tettünk a speciális kommunikációs igényű, az autizmussal élő emberek, a fogyatékosságügyi kérdésekben érintettek és családjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek tájékoztatása érdekében”  - olvashatjuk a projekt záró kiadványában Dr. Tóth Tibornak, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet Főigazgatójának szavait. 

A projekt olyan szakterületeken valósított meg modellprogramokat, melyeken ellátási hiányt tapasztaltak, így biztosították:

  • a Területi Autizmus Munkacsoportok (TEAM) tanácsadói szolgáltatását közszolgálati intézmények, majd családok számára,
  • a felnőtt korú beszéd- és nyelvi fogyatékos személyek logopédiai ellátását,
  • a komplex kommunikációs igényű gyermekek és felnőttek számára a regionális augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszertani központokban speciális kompetenciák felmérését, fejlesztését és tanácsadást, valamint AAK-eszközkölcsönzési lehetőséget,
  • a megyei és fővárosi család- és gyermekjóléti központokban létrehoztak egy fogyatékosságügyi tanácsadói hálózatot, hogy a fogyatékos emberek és családjaik információs és tanácsadói támogatást kaphassanak a mindennapi nehézségek leküzdése során.

A szolgáltatásokról, illetve a fogyatékos személyeket érintő aktualitásokról, igénybe vehető ellátásokról, szakmai segítségről naprakészen tájékozódhatnak az érintettek, családtagjaik és a velük foglalkozó szakemberek a számukra létrehozott és működtetett információs portálon, a www.efiportal.hu weboldalon.

Az EFOP-1.9.2 MONTÁZS projekt eredményeit bemutató záró konferencia kisfilmekkel színesített előadásai az alábbi linkeken érhetőek el: 

Köszöntők

Szakmai összefoglaló

Fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat fejlesztési munkacsoport

Felnőtt beszéd- és nyelvi fogyatékos személyek ellátása munkacsoport

Komplex kommunikációs szükségletű személyek ellátása munkacsoport

Autizmus spektrum zavarral élők ellátása munkacsoport

 

További információk:

https://www.efiportal.hu/
https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt 
 

Az Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portál nyitólapja szerepel a képen
Vissza