Megváltozott munkaképességű munkavállalók a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon

Megváltozott munkaképességű munkavállalók a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon


Összefoglaló

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a társadalmi felelősségvállalás jegyében fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási helyzetének javítását tűzte célul.

2021. december 17. https://szgyf.gov.hu/3415-megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek-foglalkoztatasa-a-szocialis-es-gyermekvedelmi-foigazgatosagon

 

 

2021. szeptember 29-én Dr. Dorogi Rajmund főigazgató-helyettes úr kezdeményezésére megalakult egy különböző szakterületen dolgozó kollégákból és rehabilitációs mentor munkakört betöltő tagokból álló munkacsoport, amely a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási helyzetének javítását tűzte ki célul a Főigazgatóságon.

A munkacsoport által kialakított szervezeti stratégia rövid távú célkitűzése egy olyan komplex intézkedéscsomag bevezetése, amely a megváltozott munkaképességű személyek szervezeten belüli foglalkoztatását segíti elő. Ennek keretében

  • megfogalmazásra kerültek a megyei és a központi foglalkoztatási célok,  
  • a Főigazgatóság felvette a kapcsolatot az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása”, illetve az EFOP-1.9.3-VEKOP-17 „A foglalkoztatási rehabilitáció szakmai folyamatainak fejlesztése” kiemelt projektekkel,
  • kialakításra került egy tíz pontból álló kedvezménycsomag, melyben a megváltozott munkaképességű munkavállalókat érintően megtalálhatók többek között a munkaidőre, a szünetre, az otthoni munkavégzésre, valamint az akadálymentesítésre vonatkozó rendelkezések is.

Az idei évben, csak a konvergencia régióban, 30 fő megváltozott munkaképességű személy felvételét tervezi a Főigazgatóság, jellemzően hivatalsegéd munkakör betöltésére. A munkacsoport felmérte, hogy melyek azok a területek, ahol a Főigazgatóságon belül magas a humánerőforrás leterheltség, és azokon a pontokon próbálnak beavatkozni a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épít a megváltozott munkaképességű kollégák munkájára, így segítve társadalmi integrációjukat is.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási arányának növelése hatalmas lépést jelent Főigazgatóság életében, de ahogy ők fogalmaznak, hisznek abban, hogy az államigazgatási szerveknek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában példát kell mutatniuk.


Frissítés: (2022.02.07)

A megváltozott munkaképességű munkavállalók SZGYF-en belüli foglalkoztatásával kapcsolatban készített rövid interjút az Esély magazin a MMK foglalkoztatását segítő munkacsoport vezetőjével, Fodor-Borza Bianka osztályvezetővel és kollégáival:

A teljes videó megtekinthető (09.45-től):

A képen a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
Vissza