Mentorállás program – Fogyatékossággal élő fiatalok nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését segítik

Mentorállás program – Fogyatékossággal élő fiatalok nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését segítik


Összefoglaló

„Az ENSZ által elfogadott Down-szindróma világnapja kiváló alkalmat biztosít arra, hogy március 21-én a szervezetek felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők elfogadására és a bennük rejlő lehetőségekre” – emelte ki Kisari Károly a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élő Down-szindrómás gyermekek és fiatal felnőttek számára napokban szervezett közös bowlingozáson. „A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak” - tette hozzá.

2023. március 21.

 

#fogyatékosság #nyílt munkaerőpiac #mentorálás #munkakörillesztés #nemzetközi #projekt

Genetikai eltérés

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagymértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Rejtett Kincsek Down Egyesület két fejlesztő központot is üzemeltet: a Nyíregyházán működőt 2011-ben nyitotta meg, míg a budapestit 2018-ban.

Innovatív képzőközpont

A társadalmi esélyegyenlőséggel összefüggésben Kisari Károly felhívta a figyelmet egy most induló programjukra, amely a fogyatékkal élők munkaerő-piaci helyzetét hivatott erősíteni, támogatni. Elmondta, hamarosan egy innovatív képzőközpont nyílik fogyatékkal élő fiatalok számára Nyíregyházán, mely a nyílt munkaerő-piacra segíti majd a mentoráltakat. A megyéből, illetve a régióból várják a jelentkezőket a szeptember 1-jén induló képzésre, ami spanyol módszertanra és dán támogatásra épül. Jövőre húsz fiatal felnőtt kaphat munkát, kiknek sorsát és fejlődését 10 évig követi a támogatást nyert B2O Nonprofit Kft., mely Nyíregyházán, a Szent István utcában, a Csodavár épületével szemközt található. „A Mentorállás programhoz egy toledói spanyol szervezet adja a módszertant és a szoftver anyagát. A finanszírozás Dániából való. Downos, autista, illetve enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő fiatal felnőttek fejlesztésére indul a képzés, akik eddig inaktív státuszban szerepeltek, nem jelentek meg a munkanélküli statisztikákban, tehát új munkaerőt kínálnak a piacon.” – mondta a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

 

 

A program előkészítése során több céggel felvettük a kapcsolatot itt, a régióban. Akivel konkrét megállapodásunk van, a Michelin Hungária, de tárgyaltunk a LEGO-val, Debrecenben a National Instruments-el, akik nyitottak arra, hogy ezt a fajta foglalkoztatási modellt náluk is megvalósítsuk. Ez már valahol a cégeknek a társadalmi felelősségvállalását erősíti, hiszen ez már több attól, mint egyszerű foglalkoztatás, hiszen részükről is többlet energiát követel meg, viszont lokálisan segíteni tudják egy hátrányos társadalmi csoportnak a fejlődését” – tájékoztatott Kisari Károly, immár a B2O Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaként.

A képzés során megtanítják a program résztvevőit az önálló életre, a munka hasznosságára, és jobb társadalmi helyzetbe juttatják őket a jövedelmük által. De kérdés, milyen munkára, milyen feladatra lesznek alkalmasak a képzés után.

A CECAP Toledótól átvett program lényege az, hogy felmérjük a munkahelyeket és a munkavállalókat is, és olyan új munkaköröket is létre tudunk hozni, melyeket eddig egyetlen vállalat sem fogalmazott meg, viszont hasznot termel ennek a munkának az elvégzése. Megnézzük a srácokat is, hogy milyen készségeik vannak. Jelentkezniük kell majd az egyes állásokra. Sokszínű az, amit mi látunk Toledóban, Spanyolországban. Az iratdigitalizálástól kezdve a mosodai munkától a recepciós munkakör, és számtalan más munka is szóba jöhet. Olyan is, amit még a cégek sem gondolnak, de hiánypótló az ő működésükben.

Mi azt mondjuk, hogy statisztikailag a lakosság 5%-a valamilyen fogyatékossággal él. A megváltozott munkaképesség ettől még nagyobb, több ezres létszámról beszélünk, akik inaktívak ebben a régióban” – fogalmazott Kisari Károly.

Cégekkel és családokkal is keresi a kapcsolatot a B2O civil szervezete, a Mentorállás Alapítvány. A cél az, hogy ebből a körből jövőre legalább 20 fiatal kikerüljön a nyílt munkaerőpiacra. Sorsukat a következő 10 esztendőben figyelemmel kíséri a képző szervezet. Az is lehet, hogy időközben egyik-másik fiatal magasabb pozícióba kerül. A program elindításában a dán Velux céget működtető alapítvány közel 2 millió euró nagyságú dán koronával segít. Összetett és sokszereplős program ez, melyben a szakma, az anyagi forrás és a hazai kormányzat együttműködése szükséges.


A szöveg forrása:

A fotó forrása: Facebook

 

 

A Down-szindróma világnapjának jelképe, a felemás zokni
Vissza