Május 31. a Dohányzásmentes Világnap

Május 31. a Dohányzásmentes Világnap


Összefoglaló

1998 óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, melynek célja felhívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira. Az utóbbi években a WHO egyik legfontosabb célkitűzése a dohányzás elleni küzdelem, azon belül is évenként egy kiemelt témára irányítják a figyelmet. A tavalyi évben ilyen volt az illegális dohánytermékek kereskedelme elleni fellépés, idén pedig a dohányipar környezetkárosító hatása áll a fókuszban. A dohányzás világszerte 8 millió ember halálát okozza évente, közülük mintegy 600 ezren pedig a passzív dohányzás áldozatai.

2022. május 31.

 

 

2022-ben a WHO No Tobacco Day elnevezésű kampányának középpontjában a dohányipar környezetkárosító hatása áll. A dohányipar környezetre gyakorolt káros hatása óriási, és egyre növekszik, szükségtelen és hatalmas nyomást gyakorolva bolygónk amúgy is szűkös erőforrásaira és törékeny ökoszisztémáira. A dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, a környezetet és az egészséget pedig még tovább rombolja a termesztés, a gyártás, a forgalmazás, a fogyasztás és az azt követően keletkező hulladékok révén. A WHO adatai szerint 600.000.000 fát vágtak ki dohánytermékek készítése céljából, 84.000.000 tonna szén-dioxid került a levegőbe, ami tovább növeli a globális felmelegedést. Ezen kívül 22.000.000.000 liter víz került felhasználásra cigarettagyártáshoz.

Ha az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgáljuk, egy égő cigarettában körülbelül 4000 vegyület keletkezik, melyek közül 43 rákkeltő. A szén-monoxid az egyes szövetek oxigén-ellátottságára van negatív hatással, növelve ezzel a vérrögök képződésének, érelváltozások kialakulásának, a szívinfarktus és agyvérzés bekövetkeztének kockázatát. A dohányzással nem csak a szív-és érrendszeri és a daganatos megbetegedések kockázata növekszik. A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), asztma, érelmeszesedés, cukorbetegség, immungyengeség és látászavarok kialakulásának kockázata is nagymértékben nő.

Megéri leszokni

A dohánytermékekben lévő nikotin függőséget kiváltó hatása igen erős, így a leszokás óriási kihívást jelenthet a dohányzóknak. Szakemberek szerint leszokni eredményesebben lehet orvosi felügyelet mellett. Másokkal együtt, csoportosan még hatékonyabb a leszokás, mert könnyebb közösen megélni és feldolgozni a felmerülő nehézségeket, buktatókat.

A leszokással rengeteget tehetünk egészségünk megőrzéséért, hiszen csökken a betegségek kialakulásának kockázata. Javul a közérzet, a fizikai terhelhetőség, megszűnik a köhögés és az egyéb légúti problémák, visszatér a teljes ízérzékelés és szaglás, mindezeken felül esztétikai előnyök is megjelennek: kevésbé ráncosodik a bőr, nem lesz kellemetlen a lehelet, megszűnik a körmök és a fogak elszíneződése. Ne felejtsük el azt sem, hogy a dohányzás abbahagyásával családunk egészségét sem romboljuk tovább, illetve pozitív példát mutathatunk gyermekeinknek, így ők kisebb eséllyel fognak felnőttkorukban dohányozni. Nem elhanyagolható érv annak a pénzösszegnek a megtakarítása sem, amelyet korábban dohánytermékekre költöttünk.

A dohányzás abbahagyása után már 20 perccel normalizálódik a szívritmus, 12 órával később pedig a szén-monoxid szint is a normálisra csökken. Ezt követően fokozatosan tisztul a tüdő, javul a tüdőkapacitás és csökken a fertőzések veszélye. 1 évvel a leszokást követően már a szív-és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken. 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának esélye a felére esik vissza, 15 év után pedig a szívbetegségek kockázata egy sosem dohányzó emberével lesz megegyező.

Magyarországon nagyon sok helyen nyújtanak segítséget a tüdőgyógyászok a leszokáshoz. A tüdőgondozókban, tüdőgyógyászati magánrendeléseken, háziorvosoknál is van mód a leszokáshoz való segítség igénybevételére, de létezik telefonos segítségnyújtás, illetve mobilapplikációk is segítséget jelenthetnek például a megtakarított költségek nyomonkövetésében.

Amennyiben Ön érintett, döntsön felelősen, őrizze meg egészségét és munkaképességét!

Leszokáshoz való támogatásról tájékozódjon az alábbi oldalon:
https://leszokomacigirol.hu/?gclid=CjwKCAjwp7eUBhBeEiwAZbHwkb1R-qC1tav6NoQsWgwUzEoq1dUqogNdoY8SEDACf4sq1RdNQRlS5RoCPtkQAvD_BwE


Forrás:

https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2022
https://www.czompo.hu/le-szeretnek-szokni-a-dohanyzasrol-mit-tegyek/

Cigarettacsikk egy hamutálban.
Vissza