Legyen könnyebb a teher!

Legyen könnyebb a teher!


Összefoglaló

„Egészséges Munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” 2020-2022-es kampányában az EU Munkavédelmi Ügynöksége a munkavállalással összefüggő mozgásszervi betegségek megelőzésének és kezelésének szükségességére hívja fel a figyelmet.

2021. december 16. https://piacesprofit.hu/tarsadalom/hogyan-juthatnak-tobb-lehetoseghez-a-hazai-munkaeropiacon-a-megvaltozott-munkakepessegu-emberek/2/

A munkahelyi egészségvédelem előmozdításának igényét, létfontosságát jelzi, hogy minden második munkavállaló küzd a munkavégzéssel összefüggő mozgásszervi problémákkal. 

A munkával összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedések közül a leggyakoribbak a hátfájás és a felső végtagok fájdalma. Kialakulásukban szerepet játszhatnak fizikai, szervezeti, pszichoszociális és egyéni tényezők.

A 2019. évi európai vállalati felmérés szerint az EU-27-ben a leggyakoribb kockázati tényező az ismétlődő kéz- és karmozdulatok (65%), ezt követi a hosszú ideig végzett ülőmunka (61 %) az, emberek vagy nagy súlyok emelése, mozgatása (52 %), a szoros határidők betartása (45 %) és a fárasztó vagy fájdalmat okozó testhelyzetek (31 %).

A mozgásszervi megbetegedések rontják a munkavállalók életminőségét, egyik legfőbb okai a betegállománynak. De nem csupán a munkavállalók egészségromlása miatt ad okot aggodalomra, hanem a vállalkozásokra és a nemzetgazdaságra gyakorolt káros hatásai miatt is.

A fogyatékossággal, tartós betegséggel élő, megváltozott munkaképességű munkavállalók között a leggyakoribb a mozgásszervi megbetegedések előfordulása, esetükben még fokozottabb figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Az érintettség fő oka egyrészt, hogy már a munkába állásuk előtt is küzdöttek mozgásszervi problémákkal, másrészt pedig, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók között az átlagnál jóval magasabb az idősebb (55 és 64 év közötti) munkavállalók aránya. A mozgásszervi megbetegedések gyakorisága pedig az életkor előrehaladtával egyre nő.

A mozgásszervi betegségek megelőzése és kezelése során nem elég általános módszerekben gondolkodni, mint például a fizikai akadálymentesítés, hanem személyre szabott, személyre szabott kockázatelemzést, képességfelmérést szükséges végezni az egyén biztonságos és hatékony munkavégzése, egészsége érdekében.

Kulcsfontosságú a megfelelő munkakör kiválasztása, az ezt megelőző alapos munka-alkalmassági felmérés. Bár kevéssé ismert, de ezek a vizsgálatok történhetnek akár műszeresen is. Több helyen is működik hazánkban ErgoScope munkaszimulátorral rendelkező munkaképesség-felmérő központ (Pl.: Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ, Vác, PTE KK Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ, Pécs), ahol a munka-alkalmassági vizsgálatot nem csak a munkaadók, hanem a dolgozók is kezdeményezhetik. A megváltozott munkaképességű munkavállalók saját maguk is felmérethetik, hogy mely munkakörök betöltésére alkalmasak leginkább, hol tudnak teljes értékű munkát végezni anélkül, hogy az egészségük tovább károsodna.

Az egészségre szabott munkakör, az egyéni igények és adottságok figyelembe vételével kialakított munkakörülmények (az adott dolgozó számára megfelelő magasságú asztal, szék, megvilágítás, a munkavállaló egészségi állapotához igazodó munkaközi szünetek stb.) nem jelentik a probléma végleges megoldását, az egészségmegőrzés, a mozgásszervi megbetegedések megelőzése, kezelése folyamatos feladat. Fontosak a dolgozók számára nyújtott rendszeres szolgáltatások, pl. a mentorálás. Ez történhet külső szakemberek alkalmazásával, de a munkáltató saját, nagy tapasztalattal bíró dolgozóinak bevonásával is.

A „Egészséges Munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” kampányban részt vehet, és akár saját kampányt is indíthat minden érintett, így mindenekelőtt a munkáltatók, munkavállalók, szociális szervezetek, munkavédelmi felügyeletek, a munkavédelmet kutatók, közegészségügyi szervezetek, oktatási ágazatok és a média.

A kampány fontos dátumai:

 • A kampány indulása 2020. október
 • Az Európai Munkavédelmi Hét 2020, 2021 és 2022 októbere
 • „Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlatok Megosztása” rendezvény 2021. október
 • Az „Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjak” eredményei 2022. április
 • Az „Egészséges munkahelyek” kampány csúcstalálkozója 2022. november

A Kampány részleteiről a www.healthy-workplaces.eu weboldalon talál további információkat:

 • magáról a témáról
 • az eszközökről és kiadványokról
 • megtudhatja, miként vehet részt a kampányban
 • megismerheti a kampánypartnereket, azok jó gyakorlatait
 • beleláthat a médiaközpontba
 • tájékozódhat a korábbi kampányokról.

A főbb, fontossági szempontok szerint csoportosított kampányanyagok információban gazdag és átfogó kommunikációs csomagokként állnak az érdeklődők rendelkezésre.

A Kampány weboldala a váz- és izomrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos alábbi prioritási területekre irányítja a figyelmet:

A Kampány soron következő témái:  a távmunka és a munkavállalók jövő generációi, valamint a pszichoszociális kockázatok közötti összefüggések.

 

Infografika a mozgásszervi betegségek megelőzéséről
Vissza