Kockacsoki Nonprofit Kft.

Kockacsoki Nonprofit Kft.

A Kockacsoki Nonprofit Kft.-t egy házaspár alapította. A csokoládéműhely valamivel később kezdte meg működését. Az alapvető cél kettős, egyfelől az autizmus spektrumzavarral élő fiatalok munkára történő felkészítése nyílt munkaerőpiaci elvárások alapján, másrész piacképes kézműves csokoládé készítése.

Az alapító hobbijára épült a cég, akinek fiát autizmussal diagnosztizálták és feleségével nem szerették volna a véletlenre bízni fiuk jövőjét, így az a személy, aki a működtetésért és az üzletfejlesztésért felel örömmel, sőt szenvedéllyel végzi a munkáját.

A csokoládékészítés műfajából adódóan részfeladatokra bontható, ami alkalmat ad arra, hogy az autista dolgozók apránként tanulják meg a feladatokat. Lépésről lépésre le van írva minden egyes munkafázis, minden eljárás mellett pedig szerepel egy kép is. Egy autista számára nagyon fontos a menetrend, minden napot meg kell tervezni, ahogy minden mozdulatot egy bonbon elkészítésekor.

A cég alapítóinak tapasztalata szerint az autista munkavállalók alkalmazása kezdetben nagyobb türelmet igényel, de a betanulási időszakot követően az autista munkavállalók jellemzően nem igényelnek sokkal különlegesebb bánásmódot az átlagos munkavállalókhoz képest. Termelékenységben pedig képesek a nyílt munkaerőpiaci elvárásokat teljesíteni.

A munkáltatók esetében az érzékenyítés kiemelkedő fontosságú az autizmus spektrumzavarral élők munkaerőpiaci helyzete szempontjából.

A Kockacsoki által kínált szolgáltatások több társadalmi réteget is megcéloznak. Kínálnak programokat autista fiatalok számára, illetve a hozzátartozó családtagoknak: szülőknek, testvéreknek is. A csokoládéműhelyben bárki számára nyitott a részvétel. A KockaCsoki csokoládékészítő manufaktúra ma már nemcsak műhely, de közösségi tér is, ahol programok sora várja az érintetteket és azokat is, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az autizmussal.

 

A jógyakorlatot bemutató rövidfilm ismertetése

A megváltozott munkaképesség jellege: autizmussal élő

A foglalkoztatás formája: rész- és teljesmunkaidős

 

A film

Autista fiatalokat segít a KOCKACSOKI csokoládémanufaktúra

 

Kockacsoki - ÉrtékVagy program

 

 

Forrásanyag

https://www.youtube.com/watch?v=DZ60R4GpRUk

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/egy-vilag-ahol-a-csoki-is-kocka/

https://forbes.hu/uzlet/kinotte-a-foldszinti-muhelyt-az-autistakat-foglalkoztato-kockacsoki-manufaktura-sajat-kavezot-nyitottak-pesten/

Vissza