Kísérlet a négynapos munkahét bevezetésére

Kísérlet a négynapos munkahét bevezetésére


Összefoglaló

A mai napon kezdődik és hat hónapon át tart az a brit kísérlet, amelyben a négynapos munkahét hatásait vizsgálják a szakértők. A munkavállalók bére ezalatt nem csökken; a kísérlet lényege az, hogy négy nap alatt kell ugyanazt a mennyiségű és minőségű munkát elvégezni, amit korábban. A hírt a portfolio.hu tette közzé.

2022. június 07.

 

 

Nagy-Britanniában 70 vállalat 3000 munkavállalója vesz részt a ma induló kísérletben, amely ha eredményes lesz, nagy eséllyel bevezetésre kerül a hétfőtől csütörtökig tartó munkahét. A brit törekvés egy, az egész világon egyre inkább elterjedő trend része; Írországban, az USÁ-ban, Kanadában, Ausztráliában és Új Zélandon is már zajlanak kezdeményezések a négynapos munkahét bevezetésére.

Eszerint a szokásos munkarend 80%-ában kell a munka 100%-át elvégezni, úgy, hogy a munkavállalók bére nem csökken. A cél az, hogy a dolgozók produktívabban dolgozzanak, képesek legyenek hatékonyabban beosztani az idejüket. Mindezt kevesebb szünettel, az alacsony termelékenységű tevékenységek kizárásával, koncentráltabb munkavégzéssel lehet elérni. 

A koronavírus miatti változások hatására egyébként is felborultak a hagyományos munkavégzés keretei, ilyen volt a távmunka vagy a hibrid munkavégzés bevezetése. A vállalkozások ennek következtében szívesebben kísérleteznek olyan megoldásokkal, amelyek mindenki számára előnyösek lehetnek. A másik ok az általános munkaerőhiány, amely miatt a cégeknek vonzóbbá kell válniuk a munkavállalók számára. Szívesebben választják a munkavállalók azt a munkahelyet, ahol csak heti négy napot kell dolgozniuk. Ez a körülmény nem csak a munkaerő bevonzásában, de a munkavállalók megtartásában is segítséget jelenthet.

Ha a dolgozók négy nap alatt el tudják végezni a szokásos munkamennyiséget, utána megérdemelten élvezhetik a plusz pihenőnapot. Ez számtalan előnnyel jár: kipihentebbek lesznek, mentálisan és fizikálisan is jobb állapotba kerülnek, megvalósulhat a munka és a magánélet valódi egyensúlya. A várakozások szerint az eredmény egy valóban motivált, kipihent és a munkájára maximálisan koncentráló munkavállalói kör lesz. A szakértők ezenkívül alacsonyabb betegségarányra is számítanak a munkahelyeken.

A munkaerőpiacon valamely hátránnyal küzdő csoport tagjainak is óriási előnyt jelent a plusz szabadnap, gondoljunk itt a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékossággal élő munkavállalói körre, vagy akár a kisgyermekes szülőkre, akiknek ez az új időbeosztás nagymértékben megkönnyítheti a mindennapjait.

 


Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220606/negynapos-munkahet-peldatlan-meretu-emberkiserlet-zajlik-549061

Három irodai dolgozó egy íróasztalnál.
Vissza