200 ezer MMK személy léphetne be a munka világába felkészítést követően

200 ezer MMK személy léphetne be a munka világába felkészítést követően


Összefoglaló

Szakértői vélemény alapján mintegy kétszázezerre tehető azon MMK és fogyatékossággal élő személyek száma, akik visszatérhetnének a munkaerő-piacra és foglalkoztatásba kerülhetnének megfelelő felkészítést követően.

2022. május 24. Borsod Online

 

 

"Kétszázezer ember esélyt kaphatna" címmel jelent meg egy foglalkozási rehabilitáció szempontjából fontos írás a Borsod Online-ban.

A szemlézett cikkben Jakubinyi László foglalkoztatási szakértő, a Szimbiózis Alapívány elnöke azon véleményének adott hangot, hogy nagyjából 200 ezerre becsülhető azoknak a száma, akik megfelelő felkészítéssel bekerülhetnének a munkaerő-piacra, azonban foglalkoztatás hiányában ezeknek az embereknek a megélhetésükhöz segélyt, lakhatási támogatást, szociális étkeztetést kell biztosítani. 

A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek munkaerő-piaci belépésének fontos feltétele a felkészítés, azonban a munkaadói nyitottság és foglalkoztatási hajlandóság növelése is. Jakubinyi László elmondta, hogy a rehabilitációs hozzájárulás miatt a munkaadók tavaly és tavalyelőtt több, mint 100 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, azaz a foglalkoztatás megvalósításához szükséges forrás rendelkezésre áll a potenciális munkaadóknál, azonban ezt egyelőre még inkább az adófizetés útján a költségvetésbe fizetik be az érintettek. 

A rehabilitációs hozzájárulás egy főre jutó évi 1 millió 800 ezer forintra történő emelése Jakubinyi László szerint átlépte a cégeknél azt a lélektani határt, hogy megfontolják az MMK személyek foglalkoztatását és elgondolkozzanak a megszokottól eltérő alkalmazotti státuszok bevezetésén. Hiszen a „foglalkoztatásmatematika” alapján egy részmunkaidőben alkalmazott (4 órás) megváltozott munkaképességű foglalkoztatása például, amellett, hogy a munkáltatónak gyakorlatilag költségmentes, még 600 ezer forint adómegtakarítást is jelenthet.

 

Ugyanakkor a szakértő véleménye alapján több probléma is felmerülhet, amely akadályozhatja a munkaadók és az MMK személyek ezirányú törekvéseit, valamint a foglalkoztatás bővülését:

  • a munkaadók leginkább kész, munkatapasztalattal rendelkező embereket várnak, 
  • előfordul, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy milyen feladatok elvégzésére alkalmasak az eltérő egészségi állapotban lévő, megváltozott munkabírású emberek,
  • az elmúlt években a magasabb terhelhetőséggel bíró, vagy minőségibb munkát végezni képes MMK munkavállalók nagy része elhelyezkedett.

A társadalmi problémát a jövőben tovább fokozhatja, hogy csak Miskolcon évente 120 sajátos nevelési igényű diák hagyja el az iskolát, akik előbb utóbb segélyesekké válnak, ha nem tudnak valamilyen formában jelen lenni a munka világában, hiszen foglalkoztatás hiányában ezeknek az embereknek a megélhetésükhöz segélyt, lakhatási támogatást, szociális étkeztetést kell adni. Ugyanakkor ebből a körből, országosan szinten, a szakértő véleménye alapján mintegy kétszázezer embert lehetne bevonni a munka világába megfelelő felkészítést követően.

 

Forrás:
https://www.boon.hu/helyi-gazdasag/2022/05/ketszazezer-ember-eselyt-kaphatna

Különböző foglalkozásokat végző emberek csoportban.
Vissza