Ismét hosszabbodik az EFOP-1.1.1-15 projekt

Ismét hosszabbodik az EFOP-1.1.1-15 projekt


Összefoglaló

Újabb források érkezésével tovább hosszabbodik az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt, melynek köszönhetően egészen 2022. június 30-ig vehetik igénybe a megváltozott munkaképességű személyek és a piaci szereplők a projekt által nyújtott szolgáltatásokat, támogatásokat.

2021. szeptember 30. EFOP-1.1.1-15 projekt

EFOP-1.1.1-15 projekt logójaA Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által megvalósított EFOP-1.1.1-15 kódszámú „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű kiemelt projekt 2015. december 1-én kezdte meg az eredetileg 25 hónaposra tervezett működését. A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzetének javítását zászlójára tűző projekt a szakmai tevékenysége során több fronton is igyekezett beavatkozni a munkaerőpiaci folyamatokba. Ennek megfelelően a szakmai tevékenység kiterjedt a célcsoport fejlesztésére és felkészítésére, szakmát szerző képzések indítására, külső akkreditált szolgáltató szervezetek a rehabilitáció folyamatába történő bevonására, valamint támogatott foglalkoztatás rendszerének működtetésére.

A rendelkezésre álló sokrétű foglalkozási rehabilitációs, a megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedését segítő eszköztárnak, illetve a projektben felhalmozott elméleti és gyakorlat tudásnak, valamint a kiépített széleskörű kapcsolatrendszernek köszönhetően a programba belépett, közel 18.000 megváltozott munkaképességű személy közül több, mint 13.000 fő, vagyis nagyságrendileg az összes ügyfél 75%-a munkába tudott állni. További fontos adat, hogy az ügyfelek 51%-a a programból történő kilépéskor is dolgozik, azaz a projekt segítségét igénybe vevő célcsoport felének a munkaerőpiaci helyzetében tartós, pozitív változás következik be.

A fentebb részletezett eredmények elérése vezethetett odáig, hogy immár negyedszer került megemelésre, jelen esetben 3 Mrd Forinttal az EFOP-1.1.1-15 projekt forrása. A forrásemelésnek köszönhetően 2022. május 31-ig a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása után lehetőség van bér jellegű támogatások igénylésére, valamint a projekt a továbbiakban is el tudja látni a munkaadók és az egészségkárosodással élő álláskeresők közötti közvetítő szerepet.

Ugyanaz a hölgy, most péksüteményekkel teli tálcával a kezében

A projektben ismét nagy lehetőség kínálkozik a konvergencia régiókban (Magyarországon, Budapesten és Pest megyén kívül) élő megváltozott munkaképességű személyek, és az ő foglalkoztatásukra nyitott piaci szereplők előtt, ugyanis a támogatások igénybevétele előnyös szituációt eredményezhet mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók körében.

Jelenleg a munkaadói igények túlsúlya jellemzi a projektet, ugyanis országosan több, mint 5.000 betöltetlen álláslehetőséget tartanak nyilván. A nagyszámú elérhető állásajánlat következtében a várható elhelyezkedési esélyek kiugróan magasak, így az álláskeresésre fordított idő jócskán lerövidülhet.

Az újabb forrásbővítéssel a projekt megvalósítási időtartama eléri a 79 hónapot, az eredetileg tervezett 25 hónap háromszorosát. A fennmaradó nem egész 1 év során a kitűzött cél egyértelmű, minél több munkavállalási szándékkal rendelkező megváltozott munkaképességű személy felkutatása, hogy amíg lehetséges, ezek az egészségkárosodással élő emberek érdemi segítségben részesüljenek.

A képen egy hölgy látható munka közben, aki egy boltban éppen zöldségeket pakol.
Vissza