Iránytű a vakvilágban

Iránytű a vakvilágban


Összefoglaló

„Mindnyájunk életében vannak mélypontok, veszteségek és kilátástalannak tűnő szituációk. De mindnyájan megtalálhatjuk azt a nehezen megfogalmazható valamit, ami átlendít a helyzeten, továbbvisz minket az utunkon. Hiszem azt, hogy ez a valami ott van mindannyiunkban.” – osztja meg gondolatait az Árboc Egyesület honlapján Kurucsai Szabolcs, aki 35 évesen veszítette el a látását.

2022. október 12.

 

#látássérült#motiváció#szemléletformálás#civil szervezet#sikertörténet

Szabolcs 10 éves volt, amikor szürkehályoggal diagnosztizálták, majd rá tíz évre egyik szemére szinte teljesen megvakult. Elmondása szerint ez nem zavarta semmiben, együtt élt a betegségével: autót vezetett, vállalkozóként dolgozott. Aztán 13 éve egy nap hirtelen minden elsötétült. Kiderült, hogy elpattant egy ér a szemfenéken, és levált a retinája. Hatalmas lelkiereje segítette abban, hogy helyzetét és állapotát elfogadja. Elhatározta, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából a történtek ellenére is. Gyermekkori álma volt, hogy szakács legyen.

Az országban elsőként vakon szerezte meg a szakács végzettséget, ráadásul kitűnő eredménnyel. Gyakorlata során a nyílt munkaerőpiacon is megállta a helyét: egy szegedi hotel szakácsaként sajátította el a mesterfogásokat. A séf, aki vállalta, hogy tanítja, nem vallott vele szégyent. Szabolcs ennek ellenére nem lett hivatásos szakács: „Inkább csak bizonyításként, példamutatásként csináltam meg ezt az egészet, hogy lássák, nincs olyan, amit egy vak ember el ne tudna végezni.”

Úgy döntött, szakácskönyvet ír, melyet látók és látássérültek egyaránt használhatnak majd. Videóblogot vezet, valamint megalapította Árboc néven ismert egyesületét. A szervezet célja olyan közös programok, érzékenyítő, motivációs és csapatépítő tréningek szervezése, melyekből az ép és a fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű gyermekek, felnőttek is gazdagíthatják tudásukat, elősegítve az egymás és a környezet iránti felelősségvállalást. Kiemeli a szemléletformálás fontosságát, a motiváció jelentőségét, továbbá a megváltozott munkaképességű személyek megmaradt készségeinek használatát és fejlesztését.  

Az Év Emberének is megválasztott Kurucsai Szabolcs a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnökeként arra buzdítja nem csak a látássérült, hanem a más fogyatékossággal élő megváltozott munkaképességű embereket is, hogy kellő akarattal, kitartással valóra válthatják az álmaikat.

 

"

 

Kurucsai Szabolccsal legközelebb a Szegedi Tudományegyetem által szervezett 26. Őszi Kulturális Fesztiválon találkozhatnak, amelynek keretében 2022. 10. 15-én, a Fehér Bot Világnapján 17.00 órától a szegedi Belvárosi Moziban tart motivációs előadást.Forrás:

A fotó az Árboc Egyesület Facebook oldaláról származik.

 

A képen a cikk főszereplője, Kurucsai Szabolcs van.
Vissza